Якою б корисною не була вівсяна каша, багатьом вона не подобається. Гарна альтернатива – хрустка гранола, яку нескладно приготувати вдома. Розповідаємо про тонкощі її приготування.

Юрій Манчук

шеф-кухар


Що таке гранола?

Гранола – страва, яку придумали та популяризували в США. Це вівсянка, кіноа, гречка чи інші злаки, які зазвичай запечені до хрусткого стану. Гранола стала хорошою заміною звичним кашам на сніданок.

Як готувати?

Що взяти за базу, вирішувати вам. Можна використати будь-яку крупу, але мені більше подобається класичний варіант з вівсянкою. Мій улюблений спосіб приготування граноли у духовці. На сковорідці вівсянка швидко підгорає, і, якщо не простежити, вона стає гіркою. Звичайно, в духовці пластівці теж можуть згоріти, тому в процесі запікання суміш потрібно періодично перемішувати. Це також допоможе досягнути розсипчастої консистенції – як у сухих сніданках.

Що додавати та чим заправляти?

Замішати в гранолу можна все, що є під рукою: горіхи, мед, насіння, шоколад, сушені ягоди та фрукти. А заправити молоком, йогуртом, ряжанкою чи кефіром. Я подаю гранолу з чіа-пудингом, волоськими горіхами, родзинками та мусом з ряжанки чи з кокосовим мусом і бобами тонка, кокосовим пудингом з чіа та зі свіжим кокосом.

 Рецепт граноли


Інгредієнти:

•  Волоські горіхи – 100 г (горіхи на ваш смак)

• Вівсянка – 38 г

• Родзинки – 50 г (сухофрукти на ваш смак)

• Мед – 50 г


Спосіб приготування

Волоські горіхи нарізати на дрібні шматочки, змішати з вівсянкою та розтопленим медом. На деко застелити пергамент, рівномірно розподілити отриману суміш. Поставити в духовку випікатися на три-чотири хвилини за температури 180 градусів. Діставши деко з духовки, перемішати гранолу та поставити випікатися ще на три-чотири хвилини. Випікати гранолу до рівномірного золотистого кольору. У ще гарячу гранолу додати родзинки та перемішати. Коли гранола охолоне, пересипати її в контейнер. Термін зберігання такої суміші до десяти днів.

ТЕКСТ: Лєна Кончаловська