Ponchyk Boy – це заклад із пончиками на вулиці Гончара поблизу Золотих воріт. Відкриття в тестовому режимі відбулося наприкінці вересня.

Фото: Настя Шумілова для The Village Україна

Концепція

Ponchyk Boy визначають формат як «перша крафтова пончична в Україні»: заклад спеціалізується винятково на пончиках. Запустили заклад Олександр Жиляєв, Олексій Маурін і Тамара Крючкова.

«Саша якось повернувся зі США, де відвідав кілька крутих пончичних, і каже: «Давай такий формат замутимо в Києві», – розповідає співзасновник Маурін. «Це ціла історія, коли я був у Філадельфії, – пригадує Жиляєв. – Я випадково натрапив на заклад, до якого стояла велика черга. Запитую в друга, що це, а він каже: «Ти що, не знаєш? Це одна з найвідоміших кондитерських США, вони роблять донатси». Я спробував, це дійсно було дуже круто, тоді побував у ще кількох пончичних. Захотілося відкрити щось подібне в Україні».

Для співзасновників це перший досвід запуску власного закладу: фахівець із маркетингу Жиляєв називає його «втіленням мрії про відкриття своєї справи з друзями». «Наша пончична задумана як місце, де красиві пончики зустрічаються з красивими людьми, і створюється особлива пончична атмосфера», – додає Крючкова. «Ми просто відчували, що Києву бракує такого формату, тому вирішили зробити його самі», – каже Маурін, який відповідає за проєкт як шеф-кухар.

 Ponchyk Boy

Де: місто Київ, вулиця Гончара, 24

Коли: 10:00–15:00 (тестовий режим)

Instagram

Особливість Ponchyk Boy – безготівковий і безтермінальний формат. Оплатити замовлення можна, зчитавши QR-код та оформивши оплату карткою чи за допомогою Apple Pay. «Це чистий експеримент, – додає Крючкова. – Ми хотіли запускатися тільки з Monobank, але наш бухгалтер сказав, що ми не зможемо з ними працювати, тому що в них немає терміналів [для оплати]. А Monobank сказав, що ми можемо працювати й без термінала». «Ми перше повністю cashless кафе в Україні та хочемо продовжувати ним залишатися», – каже Маурін.

Наразі Ponchyk Boy працює в тестовому режимі: з 10:00 і до останнього пончика, поки це орієнтовно до 15:00. «У нас невелике виробництво, ми поступово нарощуємо об’єми. Поки налагоджуємо процеси, але вже скоро будемо задовольняти всіх охочих», – доповнює Маурін.

Локація

Ponchyk Boy розташований на вулиці Олеся Гончара неподалік від перетину з Ярославовим Валом. Заклад працює в підвальному приміщенні, вхід до нього можна впізнати за цегляною кладкою в арці будинку. «Ми розглядали локації тільки поблизу Золотих воріт, хотіли відкрити заклад саме тут», – каже співзасновник і шеф-кухар Олексій Маурін.

Простір на приблизно 60 м² вміщає і виробництво, і 5-метрову вітрину, й кілька посадкових місць. Утім, попри наявність чотирьох столів здебільшого Ponchyk Boy позиціюють як формат, орієнтований на самовиніс. «Ми спочатку думали зробити виключно to go, тому, наприклад, у нас немає посуду. Але врешті поставили кілька столів, щоб можна було присісти чи скласти з собою пончики», – додає Маурін.

За проєкт відповідала команда архітекторів Ater Architects (Pure & Naive). «Перед нами поставили завдання передати атмосферу свята й веселощів, що відповідає настрою бренду. Для цього логічно було працювати передусім зі світлом і кольором», – розповідають в Ater Architects. Акцент зробили на метал і скло, які відбивають світло й візуально розширюють простір. Також додали дискобол і кілька робіт від київського художника Манжоса. Малюнок на стелі він виконав, наприскавши фарбу з вогнегасника, додають у закладі. 

Кухня

У меню Ponchyk Boy 25 різновидів пончиків. «Я маю досить великий досвід роботи з тістом: стажувався у Франції, колосальний досвід також отримав у Bakehouse. Хотілося використати цей досвід у власному проєкті», – розповідає співвласник і шеф-кухар Олексій Маурін. Додає, що для приготування використовують виключно органічні продукти: зокрема, борошно, молоко та масло.

Пончики готують з дірками та наповненнями, використовують чотири види тіста: звичайне, шоколадне, зі спеціями та веганське. 24 види пончиків залишаються в меню завжди, ще одну позицію змінюватимуть щомісяця відповідно до сезону. Креативна агенція Banda, що відповідала за айдентику Ponchyk Boy, запропонувала назвати пончики чоловічими іменами: «Якщо це Ponchyk Boy, чому б не назвати пончики іменами?».

Зокрема, в меню класичний пончик із коричневим цукором «Елтон» (30 грн), пончик із манговою глазур’ю «Кіану» (35 грн), пончик із малиновим цукром «Джастін» (30 грн), шоколадний пончик із каштановим кремом і вафельною крихтою «Рікардо» (35 грн) і пончик із глазур’ю з вареного згущеного козячого молока «Тайлер» (35 грн). 25-й пончик змінюватимуть відповідно до сезону й називатимуть не іноземним ім’ям, а українським: зараз це «Толік» (40 грн) із персиковим джемом і цукровою пудрою.

Маурін називає серед фаворитів пончик «Еміль»: його готують із класичним тістом, заварним кремом усередині та шоколадною глазур’ю. «Це пончик у форматі Boston Cream Donut, мені хотілося, щоб він у нас був постійно», – каже шеф-кухар. Окрім того, пропонують набір із невеликих пончиків Mini Boys (45 грн), вкритих кардамоновим цукром.

До пончиків пропонують каву й інші напої, фільтр-каву (45/60 грн) готують на зерні від обсмажувальника «Фунт кави». 

Окрім того, Ponchyk Boy планує запустити доставку пончиків, запустивши власний сервіс і додаток для замовлення.