«Бelkin» – це ресторан на території парку імені Пушкіна, біля проспекту Перемоги. 

Фото: Євген Карєв для The Village Україна

Концепція

«Бelkin» розташований біля входу в парк імені Олександра Пушкіна з боку проспекту Перемоги. Заклад в окремій новій будівлі позиціонують як сімейний ресторан, завдяки розташуванню в парку в команді його називають «заміським рестораном у місті». «Це велика рідкість для Києва – великий зелений парк. Ми хотіли створити тут місце, де можна було б комфортно відпочити всій родині», – розповідає співзасновниця Анастасія Степанова.

Степанова також виконує роль шеф-кондитерки ресторану, для цього вона пройшла навчання в паризькій кулінарній школі Le Cordon Bleu. За словами співзасновниці, назву «Бelkin» запропонувала художниця Маша Шубіна, яка відповідала за дизайн інтер’єру закладу. «Враховуючи те, що ми в парку Пушкіна, було природно назвати ресторан одним із псевдонімів Пушкіна, – пояснює Шубіна. – Я б не називала це русизмом, усе-таки це класика». Додає жартома: «А ще тут в парку багато білок».

Наразі «Бelkin» працює в тестовому режимі, двері відчиняють з 18:00. Офіційне відкриття планують на початок осені. «Ми почали працювати з коротким меню у вигляді дегустаційного сету, орієнтуємося не на кількість, а на якість», – пояснює співзасновниця Степанова.

 «Бelkin»

Де: місто Київ, парк імені Пушкіна, проспект Перемоги, 40

Коли: 12:00–23:00 

Телефон: 096 888 64 88

Instagram

Локація

«Бelkin» розташований у новій будівлі на близько 1000 м² у парку Пушкіна. «Це район, який швидко заселяється, навколо чимало нової забудови. Тут здебільшого живуть молоді сім’ї, також поряд одразу кілька навчальних закладів і бізнес-центрів», – пояснюють вибір локації між станціями метро «Шулявська» та «Політехнічний інститут» у закладі.

Раніше на цьому місці був ресторан близькосхідної кухні «Шам», але заклад закрили після пожежі у 2017 році. На локації звели повністю нову будівлю, акцент зробили на високі вікна на весь масив стін, через які проглядається парк. «Оскільки ми зводили будівлю з нуля, то могли використати будь-яке планування. Було важливо виділити відкриту кухню, щоб люди бачили, що ми в усьому відкриті, а також правильно зонувати простір», – розповідає співзасновниця Анастасія Степанова.

Простір, який може прийняти водночас до 250 гостей, вирішили не розділяти на окремі зали, натомість зонували завдяки шторам і прозорим конструкціям. Навколо відкритої кухні облаштували контактну барну стійку з мармуровою поверхнею, окремо виділили кондитерську вітрину. Вбиральню зробили інклюзивною, також встановили пеленальний стіл. На підвальному поверсі знайшли місце для дитячої кімнати, приготування якої фіналізують восени: у кімнаті на 50 м² співпрацюватимуть із сервісом експрес-нянь Parasolka, а також влаштовуватимуть майстер-класи й інші заходи для дітей.

Як авторка інтер’єру за проєкт відповідала Маша Шубіна, яка від заснування веде всі заклади мережі «Хлібний» від рестораторів Дмитра Заходякіна й Аліни Косічкіної («Редкая птица», Holy Burger). «Коли почали з’являтися перші «Хлібні», нам дуже подобався дизайн, – розповідає співвласниця й шеф-кондитерка Степанова. – Чоловік каже: «Знайди, хто це робив, будемо співпрацювати». Врешті ми зрозуміли, що Маша не може бути просто дизайнеркою – вона створила цю концепцію, виростила її та вже майже відправила у вільне плавання». «Я маю освіту архітекторки, але через творчість не працювала за фахом. Із «Хлібним» з’явилася можливість, ми спробували, воно пішло, тепер й інші захотіли. Я б усе це для себе робила, якби в мене було багато квартир, а так є змога. Шикарно!» – розповідає Шубіна.

Обраний для «Бelkin» стиль художниця й дизайнерка називає «і модненьким, і стареньким»: «Ми міксували вінтаж із сучасним. У нас тут усе стареньке, але не нафталінове. Наприклад, як цінні речі, які могли дістатися тобі від бабусі». Шубіна додає, що хотіла, аби в кожного гостя могло бути красиве фото з ресторану незалежно від того, у якій частині закладу він обрав місце: «Хотіли наповнити інтер’єр дрібницями, які завжди б свторювали настрій на кожному фото».

Як приклади з колекції вінтажу «Бelkin»: рояль австрійського виробника, який привезли із Західної України, вінтажні меблі й декор на зразок підсвічників на столах і вітражів, що відділяють зону біля вікна від відкритої кухні. «Для мене це головна асоціація з французькими й австрійськими оранжереями, хотілося чогось такого веселого й радісного», – каже Шубіна. Доповнили кольорові акценти принтами із символікою закладу, які Шубіна розробила разом із художницею Саломе, ними прикрасили шпалери на кількох стінах і штори.



Серед матеріалів акцент зробили на поєднання природних матеріалів. «У нас не було завдання зробити екокафе, це вийшло радше інтуїтивно. Зрештою, скло плюс дерево – це завжди добре працює. Тут немає нічого псевдо, усе таке, яким воно є», – каже Шубіна. «Тут або вінтаж, або реставроване, або під замовлення: Маша терпіти не може, коли щось, як у всіх», – додає Степанова. Наприклад, в інтер’єрі використали п’ять видів мармуру, включно з покриттям барної стійки й стільниць.

На ділянці перед рестораном власники також використали колишню будівлю кінобудки, облаштувавши там кіоск зі стравами, які можна взяти з собою. Цей заклад обслуговує кухня «Бelkin», але він має окреме меню: крім сендвічів і мелтів, пропонують також фільтр-каву й безалкогольні напої.

Піца з лисичками та моцарелою (220 грн)
Медовик (105 грн)
Пате з курячої печінки з ожиновим кюлі (120 грн)

Кухня

«Це передусім сімейний ресторан, тому ми хочемо, щоб до нас приходили й поверталися родини», – розповідає шеф-кухарка «Бelkin» Євгенія Клименко, яка раніше працювала в закладах Tin Tin і Blanke City Bistro. Розповідає, що акцент робить на локальні та сезонні інгредієнти, наводить приклади салату з додаванням сезонного кавуна й пате з курячої печінки, що готують з ожиновим кюлі. До останньої страви подають бріош, яку випікають власноруч на місці. Ще одна фірмова страва – «веганський севіче», перуанський формат обігрують з овочами замість риби.

Наразі в меню сім страв і три десерти, серед них – сом із літніми овочами під соусом берблан (245 грн) і теляча щока з пюре зі цвітної капусти (290 грн). Окрім того, у «Бelkin» є меню піци, яку готують в дров’яній печі, заздалегідь ферментуючи тісто впродовж 18 годин. Серед сезонних пропозицій – поєднання лисичок із моцарелою на тонкому тісті з пухкими бортиками. Також готують класичну «Маргариту» й піцу з карпатським шовдарем.

З меню:

Пате з курячої печінки з ожиновим кюлі – 120 грн

«Веганське севіче» – 145 грн

Салат із кавуном і креветками – 160 грн

Рибний терін з естрагоновими яблуками, маринованим огірком і соусом понзу – 230 грн

Салат із в’яленою качкою, страчателою, грушею та жасмином – 235 грн

Сом із літніми овочами – 245 грн

Медовик – 105 грн

Панакота – 120 грн

Тарт із солоною карамеллю – 180 грн

Співзасновниця закладу Анастасія Степанова

«Я навчалася в Le Cordon Bleu, тому підтримую французьку класику, але я водночас і за «українську класику». Намагаюся поєднувати класику зі зрозумілими та звичними для України стравами», – розповідає шеф-кондитерка та співзасновниця Анастасія Степанова. Зокрема, пропонує фірмовий медовик (105 грн): класичні коржі просочені сметанно-лаймовим кремом. Також готують тарт із солоною карамеллю та збитими вершками й панакоту.

За коктейльну карту ресторану відповідає Ігор Золотухін, який раніше працював у NAM, а за винну – сомельє Дмитро Іванов. Співпрацюють із постачальником goodwine, зокрема, пропонують безалкогольне вино.