Barcada – це кафе на вулиці Гончара, де пропонують сніданки, обіди та коктейлі. Офіційне відкриття закладу відбудеться 21 лютого, але він уже працює в тестовому режимі.

Фото: Євген Карєв

 Підпишись на Telegram-канал ТЕСТОВИЙ РЕЖИМ – дізнавайся про нові заклади міста першим.

Концепція

Barkada називають «кафе для друзів». У закладі поряд із перетином вулиць Гончара та Великої Житомирської пропонують страви, коктейлі та каву. Додають, що розраховують на дружні компанії та аудиторію навколо станції метро «Золоті ворота». За відкриття місця відповідає Ілля Пухальський, який має досвід роботи в закладах «Бар / 13» та The Cinematographer’s Party.

Це перший самостійний проєкт Пухальського, він запускає його разом з батьками. «Це для нас сімейний бізнес, його фінансують мої батьки», – розповідає співзасновник. «Ми працюємо в сфері управління продажами, але давно хотілося відкрити власний заклад і вкласти гроші в бізнес, який приноситиме задоволення», – каже співвласниця Світлана Скрипка.

Barkada

Де: місто Київ, вулиця Гончара, 4

Коли: 09:00-23:00 (з неділі по четвер), 09:00-02:00 (п’ятниця та субота)

Телефон: 050 068 13 18

Facebook

Пухальський розповідає, що назву Barkada закладу запропонувала мама Світлана. «Ми випадково знайшли цей термін – здається, в якомусь матеріалі The Village. У перекладі з філіппінської він означає «банда»; це ніби кафе, розраховане на великі компанії, з великими тарілками та порціями», – каже співзасновниця, наголос у неймінгу ставить на останній склад.

Локація

Barkada відкрили в історичному нежитловому будинку на колишній локації книгарні «Палатка» та магазину сувенірів «Бостон» на вулиці Гончара. Тут кажуть, що не бояться конкуренції з найближчими закладами. «Майже вся наша команда живе поблизу, неподалік Золотих воріт, тож ми знаємо, що лише в одному закладі люди тут не сидять. Хочеться доповнити маршрут: від «Бару / 13» і «Косатки» до The Cinematographer’s Party», – коментує Пухальський.

У спадок від «Палатки» Barkada отримала лише білі стіни: простір розділили на кілька зон, кожну з яких виділили окремим кольором. При вході гостей зустрічає зона з контактною барною стійкою, також є посадкові місця біля вікна і вечірня посадка з притлумленим світлом. Загалом у приміщенні близько 45 посадкових місць.

В інтер’єрі власники використали вінтажні меблі на зразок серванта на барі і круглого дерев’яного столу, який привезли з Нідерландів. Частину декору знайшли на OLX, ще частину привезли з барахолок із Кременчука. Також використали шкіряні дивани, виготовлені Олександром Ромащенком.

Окрім того, Barkada має підвальне приміщення з прихованим входом, у якому навесні планують відкрити окремий бар у форматі «рюмочная» – з чистим алкоголем.

Кухня та бар

«У нас з Іллею є спільна проблема – ми любимо поїсти, щоб було і смачно, і ситно», – розповідає шеф-кухар Barkada Антон Григорюк. Шеф, який раніше мав досвід роботи в Savage Food і The Cinematographer’s Party, каже, що хотів розв’язати цю проблему в районі Золотих воріт. Водночас було важливо витримати баланс ціни та якості, додає Григорюк.

Меню Barkada називають «простим, зрозумілим і знайомим». Наприклад, пропонують великі плато, розраховані на компанії, а також прості інгредієнти в незвичайних подачах. Зокрема, картопляне пюре з курчам у вершковому соусі з курагою й трюфельною олією (120 грн) і броколі з копченим тофу, мигдалевими пластівцями та пармезаном (105 грн).

З меню

Паста з мідіями та пармезаном – 120 грн

Тушковані яловичі щічки з овочами, грибами та бургуром – 125 грн

Паста з грибами та вершково-сирним соусом – 130 грн

Філе качки сувід з гречото – 150 грн

Сендвіч із ростбіфом, яйцем, маринованим огірком та міксом салату – 135 грн

Курячі крильця в паніровці з копченим майонезом – 110 грн

Суп із курячим шніцелем і яєчною локшиною – 90 грн

Крем-суп із бататом, овочами, кнелею та вершками – 85 грн

Салат із ростбіфом, овочами-гриль, міксом салату і мигдалевими пластівцями – 125 грн

У меню сніданків – панкейки, що подають із беконом, соленою карамеллю та кеш’ю (105 грн), скрембл із лососем або хамоном (115 грн) і вівсянка з блакитним сиром і пармезаном (95 грн). Подбали в меню й про вегетаріанців і веганів, для них передбачили позиції з продуктів рослинного походження на зразок рола з овочами-гриль і соєвим м’ясом (110 грн) і крем-супу з селерою, пастернаком і сочевицею (85 грн).

Коктейльну карту Barkada допомагав запускати Дмитро Костомаров (The Cinematographer’s Party). Ставку вирішили зробити на демократичні ціни, власне виробництво кордіалів і сиропів, а також твісти на класичні коктейлі. До прикладу, пропонують Caesar Gimlet (120 грн) і Mango Bellini (110 грн) – варіації класичних коктейлів. Лідером продажу в тестовому режимі називають Apple Derby (135 грн) з бурбоном, настояному на яблуках, і червоним вермутом. Готують також класику – від 130 до 145 гривень за змішаний напій.

Окрім того, пропонують вино і сидр від 65 до 145 гривень за келих від дистриб’ютора Wine Hunters, а ще каву і чай.