«Тайский Привет» – це новий заклад Міші та Даші Кацуріних, власників форматів «Китайский Привет» і «Вьетнамский Привет». Формат називають «першим в Україні закладом, що спеціалізується на тайській кухні». Міське кафе розташували на розі Чеховського провулку та вулиці Гончара. Відкриття відбулося 13 листопада.

Фото: Марго Дідіченко

 Підпишись на Telegram-канал ТЕСТОВИЙ РЕЖИМ – дізнавайся про нові заклади міста першим.

Концепція

«Тайский Привет» – це міське кафе з кухнею Таїланду, яке відкрили засновники закладів «Китайский Привет» і «Вьетнамский Привет» Міша і Даша Кацуріни. У кафе пропонують страви з різних регіонів країни у Південно-Східній Азії. «У Таїланді відчувається вплив і Китаю, і Індії. До того ж країна сусідить з Малайзією, М’янмою і Камбоджею. У кожному районі – свої страви і своє змішування культур», – розповідає шеф-кухар закладу Антон Васильєв.

«Ми неодноразово були в Таїланді, а в процесі підготовки до відкриття п’ять разів за пів року з’їздили в країну. Ми проїхали Таїланд від Чіанграю до самого півдня і пройшли сотні стажувань – на ринках, у родинах, у ресторанах», – розповідає засновник Кацурін. Додає, що команда запросила з Таїланду бренд-шефа Ча та його помічника Чакіта. Ча до цього працював шефом тайського ресторану в малайзійському Куала-Лумпурі, але є представником північно-східного регіону Ісан, своєю чергою, Чакіт представляє Бангкок. Тож у меню хотіли показати різні частини країни, а не лише запропонувати відомі туристам том-ям і пад-тай, кажуть у закладі.

 «Тайский Привет»

Де: м. Київ, Чеховський провулок, 2/48

Коли: 10:00-23:00

Телефон: 050 845 55 05

Facebook

Локація

Приміщення для кафе «Тайский Привет» знайшли на першому поверсі житлового будинку на Чеховському провулку, що з’єднує вулиці Гончара та Бульварно-Кудрявську. Це колишнє відділення «Ощадбанку», фронтальна частина якого виходить на сквер імені Чкалова. «Часто звертав увагу на це приміщення. Якось тут з’явилося оголошення про оренду, я подзвонив і винайняв його – ось так просто», – розповідає Міша Кацурін, перший заклад якого «Китайский Привет» розташований неподалік, на вулиці Франка.

Додає, що йому з дружиною дуже подобається район навколо Золотих воріт: «Хочеться всі наші заклади концентрувати тут і нікуди звідси не йти. Можливо, з погляду бізнесу було б доцільніше розкидати їх по районах. Але це не тільки про бізнес – нам тут дуже добре».

Біля входу гостей закладу «Тайский Привет» зустрічає велика яскрава фігура тигра, яку для кафе привезли з Таїланду. «У нас було конкретне завдання – знайти найбільш кумедного тайського тигра. Нам здається, що це найкращий зразок, ми одразу в нього закохалися», – розповідає Кацурін про фігуру вагою 700 кілограмів. Дерев’яні двері, столи з червоним тайським деревом в основі, скульптури бірманських божеств, для вивезення яких із країни були потрібні окремі ліцензії – продовжує екскурсію кафе Кацурін. Доповнили тайський декор вінтажними стільцями з Парижа та вентиляторами 20-х років ХХ століття від General Electric на стелі. Відповідала за приміщення команда Balbek Bureau, архітектор Слава Балбек під час підготовки проєкту відвідував Таїланд разом із власниками.

На одній зі стін висловили пошану королю Таїланду Рамі IX, повісивши його портрети. На стіні поряд – постери, які також привезли з Бангкока. Ще один декоративний елемент – неоновий напис тайською, який приблизно перекладається як «не парся». «Тайці живуть з цією концепцією, тому вони досить щасливі хлопці», – каже Кацурін.

Окрім простору на 71 посадкове місце, у «Тайский Привет» облаштували дві кабіни, де проводять масаж дві майстрині з Таїланду. Це спільний проєкт закладу та мережі салонів Wai Thai. «Нам допомогли привезти правильних сертифікованих фахівців наші партнери. Тож можна розслабитися, поки чекаєте на замовлення», – пояснює Кацурін. Зокрема, пропонують масаж шийної зони, рук і ніг – від 10 до 30 хв і від 150 до 450 гривень. Послуга за 450 гривень – це масаж у чотири руки від двох майстринь, додають у закладі.

Кухня та бар

«Це перший тайський ресторан у Києві та в Україні загалом, тому ми відчуваємо на собі відповідальність – ознайомити людей з цілою кухнею», – розповідає шеф-кухар «Тайский Привет» Антон Васильєв. Упродовж пів року Васильєв із дружиною жив на Балі, але погодився на пропозицію Кацуріна повернутися до України.

«Наше завдання – зробити так, щоб було по-справжньому, по-тайськи, але водночас доступно», – розповідає шеф «Тайский Привет». Додає, що обрати кілька десятків страв з усього різноманіття багатьох кухонь Таїланду було непросто, а в останні кілька тижнів перед запуском меню вирішили скоротити на 30%. Зрештою акцент зробили на кілька страв із більшості регіонів країни.

У кафе визнають, що не могли не адаптувати гостроту тайських страв, але завдяки співпраці з кухарями із Таїланду намагалися відтворити рецепти максимально автентично. Наприклад, чи не найбільш відому страву країни, кисло-гострий суп том-ям, пропонують у двох варіантах: «Туристичний том-ям» (290/430 грн) і «Справжній том-ям» (245/365 грн). «Можна замовити і той, до якого звикли туристи на Пхі-Пхі та в Бангкоку, і той, які наші кухарі готують для себе вдома», – каже Кацурін.

Рецепт ще одного супу, традиційної страви з регіону Ісан, засновникам довелося купувати у місцевого кухаря. «Сторгувалися за 16 доларів», – сміється Кацурін. Подають ісанський суп (130 грн) з куркою гриль.

У «Тайский Привет» звертають увагу на дві особливі позиції. По-перше, це «П’яна локшина» (175 грн) – рецепт шеф-кухарки Джай Фай, засновниці першого стритфуду в Бангкоку, який відзначили зіркою Michelin і висвітлили в документальному серіалі «Стритфуд» на Netflix. Широку рисову локшину подають з креветками, кальмарами, пастою з часнику та чилі, а також тайським базиліком. По-друге – «Као Ка Му» (170 грн), це томлена свиняча нога з рисом і яйцем, яку готує популярна тайська кухарка «Жінка у капелюсі». «Вдалося повторити баланс смаків разу з п’ятого», – визнає шеф Васильєв.

Курячий сатай (150 грн)

З меню:

Том-кха – 235/360 грн

Тайський омлет із м’ясом краба – 270 грн

Смажений рис із куркою чи креветками – 95/145 грн

Пад-тай – 135 грн

Курка зі смаженим кеш’ю і соєвим соусом – 140 грн

Салат із копченими баклажанами – 140 грн

Тартар із тунця – 255 грн

Курячі крильця в тайському стилі – 120 грн

Королівський краб із чорним перцем – 720 грн

Також у кафе пропонують салати (135-255 грн), страви у воку (135-720 грн), «Смажені страви і снеки» (120-275 грн), «Страви на вугіллі чи грилі» (120-395 грн) і три види карі (165-200 грн). Окрім того, сніданки подають протягом усього дня. Наприклад, солона рисова каша з імбиром, яйцем і мітболами під назвою «Джок» (95 грн), яку Кацурін називає альтернативою звичним сніданкам на зразок вівсянки, «тайська шакшука» «Тайшука» (135 грн) і «Великий сніданок» (180 грн) з круасаном, фруктами та кокосовим соусом.

Пад-тай (135 грн)
«Джок» (95 грн)

Серед десертів – панакота з кокосовою згущенкою (95 грн), кокосове морозиво (105 грн), шоколадний пудинг з кокосовою стружкою та фруктами (155 грн) і манго з липким рисом (195 грн).

До страв у закладі подають кілька тайських напоїв, які раніше не були представлені в Україні: пиво Singha (115 грн), дикорослий (65/75 грн) та натурально ароматизований (310 грн) чаї Monsoon. Ще у коктейльній карті сім авторських тайських напоїв – від «Май Тай» (160 грн) до «Скутер Хонда» (180 грн) на саке, настояному на листі лайма. «На жаль, поки не вдалося привезти рисове віскі, але ми це обов’язково зробимо», – додає Кацурін. Також в асортименті натуральні та органічні вина від Frank Wines, goodwine та Roots. З повним меню можна ознайомитися в Instagram.

Фото: Марго Дідіченко