Liberty Diner – ресторан у форматі американського дайнера, що починає роботу поблизу Контрактової площі на розі вулиць Верхній Вал і Костянтинівської. Це новий проект «Ресторанів Гусовських», концепцію якого ресторатор Євген Гусовський розробляв спільно з Олексієм Краковським. Наразі Liberty Diner працює у вечірньому режимі (з 18:00 до 23:00), ввести обіднє та ранкове меню у закладі планують у наступні кілька тижнів.

Фото: Юлія Вебер

 Підпишись на Telegram-канал ТЕСТОВИЙ РЕЖИМ – дізнавайся про нові заклади міста першим.

Концепція

Liberty Diner – це другий заклад «Ресторанів Гусовських» (Osteria Pantagruel, Pizzeria Napule, «Шоті» тощо) після Adelle, відкритий у 2019 році. Як і у випадку з рестораном кухні сучасного Тель-Авіва на Льва Толстого, тут пропонують страви з кухні країни переселенців – США.

Утім, «рестораном американської кухні» Liberty Diner не називають. «Так, безумовно, ми відштовхуємося від традиційної американської кухні. Це про бургери, колу та фільтр-каву, але це ще й про дух демократії. Для нас США – передусім свобода. Зокрема, свобода різноманітних кухонь», – розповідає ресторатор Євген Гусовський. «Головна перевага американської кухні – різноманітність і поєднання багатьох кухонь світу. Тому з нею можна робити все, що завгодно. У Liberty Diner ми будуємо не консервативну Америку, а більш космополітичний підхід мегаполісів США на зразок Сан-Франциско, Чикаго чи Нью-Йорка», – додає Гусовський. «І хочемо, щоб це проявлялося і на кухні, і в інтер’єрі, і в музиці», – додає співавтор концепції Олексій Краковський.

 Liberty Diner

Де: м. Київ, вулиця Верхній Вал, 28

Коли: 18:00-23:00 (тестовий режим)

Телефон: 068 929 75 76

Facebook

Окрім слова «Liberty», у неймінгу є й «Diner». «Зрештою, що таке «дайнер» у буквальному перекладі? Це просто місце, куди приходять поїсти», – каже засновник Liberty Diner. «Саме тому в меню багато страв, які ви не знайдете в класичному американському дайнері – неаполітанська піца, салат з авокадо та лососем», – каже Гусовський, який свого часу 15 років прожив у США.

Як і у випадку з Adelle, Liberty Diner відкривають поступово. З 28 травня ресторан працює у тестовому режимі – з 18:00 до 23:00. У межах кількох тижнів тут запустять обідній режим роботи, а також окреме меню сніданків.

Локація

Liberty Diner – перший проект «Ресторанів Гусовських» на Подолі. «Це один з останніх незіпсованих районів міста, він красиво розвивається. Мені дуже подобається Поділ, але спочатку відкривати заклад у незвичному районі було некомфортно», – розповідає Євген Гусовський. Додало впевненості приміщення кінця ХІХ століття, яке знайшли на Контрактовій площі. «Це історична будівля, яку нещодавно відновили. Раніше тут був подільський РАЦС», – каже Гусовський.

Засновник упевнений, що на Подолі є цільова аудиторія закладу: «Тут цілодобово кипить життя – з ранку до вечора активні офіси, з вечора до ранку – прогулянки та вечірки. Хочемо бути доречними для Подолу в будь-який час доби».

«Нас запитують, чи не боїмося ми заходити не з найбільш демократичними цінами, як для Подолу. Але у нас немає цілі продавати цей концепт дешево. Наша мета – запропонувати максимально гуманну ціну, головний складник якої – якісний продукт», – каже Краковський.

Liberty Diner займає перший і підвальний поверх будівлі на розі Верхнього Валу та Костянтинівської. У приміщенні майже 600 квадратних метрів і близько сотні посадкових місць, також незабаром облаштують літній майданчик на внутрішньому подвір’ї. Більшість місць для гостей – у бутах за прикладом дайнерів. Окремі зони – з контактним баром і відкритою кухнею та піччю для випікання неаполітанської піци, яку, як і в піцерії «Ресторанів Гусовських» Napule на Мечникова, побудував італійський фахівець Стефано Феррара.

«У нас було одне побажання – щоб першою асоціацією був американський дайнер», – розповідає про завдання щодо інтер’єру Гусовський. Відповідала за проект дизайнерка Олександра Федоренко.

Кухня

«Сучасна американська кухня – це дуже розмитий термін. Для мене це передусім проста подача ідеальної їжі», – розповідає Краковський. Доповнює, що цінує американський підхід до їжі насамперед через свободу, яка дозволяє поєднувати на перший погляд не поєднувані позиції – від бургерів і піци до мак-н-чиз і пасти з мітболами. 

Передусім у Liberty Diner звертають увагу на бургери. «Ми вже підлили олії до вогню, але скажемо ще раз – це перші бургери від шефа у Києві», – каже Гусовський. У компактному меню – бургер (185 грн) і чизбургер (205 грн). Після виходу з тестового режиму пропозиції планують розширити, а ціни – відкоригувати.

Окрема категорія в меню – сендвічі. Наприклад, веганський сендвіч (196 грн) і пастрамі-сендвіч (195 грн), який пропонують і в традиційному варіанті з яловичої грудки, і з індички. Ще одна позиція від Краковського – сендвіч із халумі, печеним баклажаном і сальсою (215 грн).

Серед основних позицій – паста з мітболами (172 грн), шніцель із картоплею фрі (215 грн), стейк «Рибай» з печеними овочами (245 грн) і сьомга з картопляним пюре (365 грн).

Окрім того, в Liberty Diner пропонують неаполітанську піцу від італійського фахівця Джузеппе Іролло. «Піца – це дуже круто! По-перше, це дуже проста, ідеальна страва, з якою можна ще й поекспериментувати. По-друге, в нас є Джузеппе Іролло з Неаполя. Італія та США міцно пов’язані своєю історією», – каже Гусовський.

Шеф-піцайоло Pizzeria Napule поставив у закладі піцу за традиційним рецептом, що зберігається як частина культурної спадщини ЮНЕСКО. «Між собою ми жартуємо, що частину ресторану в нас орендували мігранти з Неаполя і почали будувати тут велику американську мрію в США – впливаючи своєю культурою, традиціями та кухнею на американське оточення», – доповнює Гусовський.

Іролло пропонує скуштувати дві позиції – традиційну Marinara (115 грн) і Cheesteak (285 грн). «Це піци, які найкраще представляють Liberty Diner, тому що Marinara – це традиційна італійська піца, древніша навіть за Margherita. Своєю чергою, Cheesteak – більш американський варіант, у якому багато м’яса та сиру», – коментує неаполітанець.

До страв у Libery Diner подають напої власного виробництва, вже відомі гостям за Adelle. Окрім безалкогольних версій класичних коктейлів (скоро у меню введуть безалкогольні Gin & Tonic та Aperol Spritz), бар-менеджер Артем Лєбєдєв радить скуштувати власноруч приготовані содові (69 грн) – «Вишня», «Імбир-ромашка», «Естрагон». Власного приготування й морозиво та сорбети, які готують в італійській машині Carpigiani. На барі також пропонують вино, крафтове пиво та класичні коктейлі.