Urban Space 500 – це перший громадський ресторан у Києві. Заклад запустили за принципом соціального підприємництва: 500 містян вклали гроші у проект, щоб розвивати його за прикладом івано-франківського Urban Space 100. 80% прибутку ресторан виділятиме на підтримку міських ініціатив. Офіційне відкриття Urban Space 500 відбулося 18 грудня.

 Підпишись на Telegram-канал ТЕСТОВИЙ РЕЖИМ – дізнавайся про нові заклади міста першим.

Концепція

500 містян стали співвласниками ресторану в Києві 18 грудня. Проект Urban Space 500 об’єднав півтисячі людей, які погодилися вкласти в громадський заклад 1 000 доларів і час, а більшість його прибутку спрямувати на соціальні ініціативи в межах міста. «У мене ще немає повного усвідомлення, що ми нарешті відкрили цей заклад, – розповідає на відкритті голова правління Urban Space 500 Святослав Попов. – Але приємно бачити тут стільки усміхнених проактивних людей, які є справжніми двигунами міста».

 Urban Space 500

Де: м. Київ, вулиця Бориса Грінченка, 9

Коли: 07:00-23:00

Телефон: 063 161 84 00

Facebook

Urban Space 500 працює на умовах франшизи Urban Space 100 – закладу з такою ж концепцією, який працює в Івано-Франківську з кінця 2014 року і за цей час встиг підтримати 65 міських проектів. Запуск Urban Space 500 здійснюють громадська організація «Інша освіта» та платформа «Тепле місто», а розробка концепції та керування закладом – відповідальність партнера Druzi Cafe & Bar.

Редакція The Village Україна стежила за проектом від моменту запуску кампанії. Серед іншого ми розповідали про першу сотню його учасників, зокрема про засновника «Часопису» і керівного партнера UNIT City Максима Яковера та заступницю міністра енергетики та вугільної промисловості Наталію Бойко, вимушене відкладення запуску, перші візуалізації проекту і дату відкриття Urban Space 500.

Локація

Urban Space 500 розташували поблизу майдану Незалежності, на вулиці Бориса Грінченка біля перетину з Прорізною. Спільнота орендує перший поверх приміщення першої половини ХХ століття у Національної суспільної телерадіокомпанії – раніше тут працював телецентр.

У закладу близько 470 м² та внутрішнє подвір’я. Усього тут можуть розмістити до 350 гостей. Розділили приміщення на чотири окремі зали. Вони отримали назви на честь районів Києва: «Печерськ», «Борщагівка», «Русанівка» і «Троєщина». Своєю чергою, подієвий майданчик із проектором та іншим обладнанням має назву «Поділ», а вхідна зона – «Хрещатик»

Поряд із входом, який облаштували і для людей з інвалідністю, гостей зустрічає стійка адміністратора, магазин і барна стійка. Барну зону в Urban Space 500 вирішили зробити квадратною, з контактними стійками з обох боків – вона є суміжною для «Хрещатика» та «Подолу». У відкритому форматі облаштували й кухню: спостерігати за роботою кухарів можна в одній із зал.

За проект відповідала команда архітекторів і дизайнерів Peker and Partners: Павло Пекер («Часопис», «Сім’я ресторанів Дмитра Борисова»), Богдан Філонов (Fight Family, Hromadske), Олег Шайнога («Планета кіно») та Карина Сидоренко. За словами авторів ініціативи, вони надихалися рисами конструктивізму та функціоналізму, аби водночас віддати належне історії будівлі та зробити приміщення максимально комфортним для гостей.

У меблюванні зробили акцент на IKEA та місцевих виробників, зокрема на меблі, виготовлені з вторсировини, переробленого пластику та дерева. «Це остання розробка IKEA, яку вперше показали цього року», – кажуть в Urban Space 500.

Свинина-сувид, яку подають з бататом і броколі (220 грн)
Гарбузовий суп (90 грн)

Кухня

«Наша концепція – мультикультурне меню, але в ідеології здорового харчування», – розповідає співзасновниця Urban Space 500 та представниця керівної компанії Druzi Cafe Світлана Мусій. За її словами, в меню від бренд-шефа Druzi Антона Ядикіна вирішили об’єднати традиційні страви з трендовими позиціями на кшталт поке-боулів і сувиду. У такий спосіб хочуть мінімізувати використання фритюру та менш корисних продуктів.

У меню тестового режиму, яке в Urban Space 500 перевірятимуть упродовж місяця, шість основних позицій (125-290 грн), два супи (90 грн), три салати (95-160 грн), а також овочеві та сирні закуски (75-220 грн). Окремо виділили сніданки, які в закладі подають від відкриття о 07:00 до 13:00.

Поке-боул із тунцем (160 грн)

Серед іншого в ресторані радять скуштувати свинину, приготовану вакуумним методом сувид, яку подають з бататом і броколі (220 грн), та лосось із картопляно-імбирним пюре (290 грн). Гарбузовий крем-суп пропонують на кокосовому молоці з імбирем (90 грн). Також у меню два поке-боули – з креветками (180 грн) і тунцем (160 грн). Поке з тунцем подають із авокадо, кукурудзою та норі.

Коктейлі Boulevardier (150 грн) і Aperol Spritz (150 грн)

За бар Urban Space 500 відповідає бар-менеджерка Еля Михайленко («БарменДиктат»). У коктейльній карті наразі здебільшого класичні поєднання: Old Fashioned, Boulevardier, Negroni. Також пропонують Aperol Spritz і Penicilin. Вартість усіх коктейлів – по 150 гривень. Окрім того, в асортименті крафтове пиво Varvar (70 грн) і вино – від 80 до 150 гривень за келих.

За каву в закладі відповідає Дмитро Овчаренко (One Love Coffee, Kohana Kava). В Urban Space 500 пропонують класичні кавові напої (30-55 грн) та фільтр-каву (45 грн). Також у карті чай (75 грн), матча (70-90 грн) і п’ять видів смузі (75 грн).