Fujiwara Yoshi – третій ресторан японського шеф-кухаря Йошихіро Фудзівари в Україні. У закладі кажуть – це найбільший японський ресторан у країні та один із найбільших у Східній Європі. Розташований заклад у житловому комплексі «Новопечерські Липки». Відкриття Fujiwara Yoshi у тестовому режимі відбулося у липні, офіційно заклад відкриють у вересні.

Концепція

«Це досі рідкість в Україні – іноземець, який є власником і шеф-кухарем ресторану в Україні», – каже Йошихіро Фудзівара, засновник мережі Fujiwara Yoshi. Японський фахівець має понад 30 років досвіду роботи в ресторанному бізнесі – не лише в Японії, а й у США, Мексиці та Європі. До України, пригадує Фудзівара, він потрапив випадково: до останнього моменту був упевнений, що організувати роботу ресторану його запрошують у Ніцці, а не в Києві.

За тривалий час роботи в Україні Фудзівара встиг попрацювати з декількома закладами і відкрити свою мережу. Новий Fujiwara Yoshi – третій ресторан Фудзівари в Україні та другий у Києві. (Інший ресторан мережі працює на вулиці Солом’янській.) Перший заклад під своїм брендом японський шеф відкрив у Черкасах – рідному місті його дружини Оксани.

 Fujiwara Yoshi

де: м. Київ, вулиця Драгомирова, 11

коли: 11:00-23:00

Телефон: 067 400 78 18

Facebook

«Чим цей ресторан відрізняється від нашого першого в Києві? У цього ресторану жіноче обличчя», – каже Оксана Фудзівара. До прикладу, на вході до ресторану гостей зустрічають працівниці ресепшену в традиційному японському одязі. У новому Fujiwara Yoshi розраховують насамперед на сімейну аудиторію. У такий спосіб ресторан інтегрують в оточення житлового комплексу, кажуть у Fujiwara Yoshi.

Локація

Для нового Fujiwara Yoshi виділили перший поверх житлового будинку в «Новопечерських Липках». У ресторану близько 1000 м², він може вмістити до 250 людей.

За дизайн закладу відповідала майстерня сучасного українського дизайну та архітектури Sergey Makhno Architects. Фудзівара каже – керівник студії Сергій Махно є прихильником японської культури, тож знайти спільну мову з ним було легко. Для натхнення вони з дизайнером вирушили в поїздку до Японії. Фудзівара додає – Махно додав до інтер’єру своє розуміння стилю вабі-сабі.

 Цей проект для мене особливий. Адже Японія – це моє місце сили, країна, яка мене наповнює і надихає. Я бував там уже сім разів, обійшов сотні ресторанів і галерей, десятки садів. Створити дизайн японського ресторану, не побувавши в Японії, просто неможливо, повірте. Це окрема культура, особливий дух. Але треба розуміти, що у цьому випадку йдеться не про японський дизайн. Це – японсько-український дизайн, унікальне, живе поєднання.

Сергій Махно

архітектор та дизайнер проекту

Серед іншого ресторан прикрашають дерев'яні люстри у формі вінчиків для матчі

Окремі зони в ресторані розділили тематично і по-філософськи, кажуть у Fujiwara Yoshi. Одразу напроти центрального входу – великі акваріуми з морепродуктами. Поряд знайшли місце для суші-бару та відкритої зони з японським грилем робата, із якої можна стежити за процесом приготування їжі. Окремий вхід – для лаунж-зони з баром.

Посадкові місця у Fujiwara Yoshi розділили на низку зал та кімнат. Для повноцінного досвіду споживання японської їжі пропонують чотири татамі-кімнати на 4-5 людей; для входу до них гості та офіціанти роззуваються. Ще одна татамі-кімната є відкритою – у ній знайдуть місце для компанії із 6-12 гостей. Також у закладі є зала для окремих заходів на 20 людей і кімната для ділових перемовин.

Окрім того, приміщення ресторану розділили за стихіями: терасу та лаунж-зону називають зоною повітря, а зони з суші-баром і робата-грилем порівнюють з водою і вогнем. Відповідно до цього пропонують різні види вина – гостям, які розташувалися у зоні повітря, наприклад, радять скуштувати вино з високогірних регіонів.

Кухня

Шеф-кухар Фудзівара каже: прагне зробити страви японської кухні в Україні якомога більш автентичними. Додає – приділяє максимум уваги якості продуктів і використовує для цього тривалий досвід імпортування. «Коли я вперше приїхав до України, усі без винятку продукти для японського ресторану доводилося імпортувати. Навіть воду. Та зараз ринок значно більш розвинений», – розповідає засновник Fujiwara Yoshi.

Як приклад використання локальних продуктів шеф радить якіторі з чері та беконом (95 грн) та якінасу – цілий баклажан на робаті (75 грн). Також на грилі радять скуштувати якініку (маринована яловича вирізка – 95 грн), гюніку (яловича вирізка – 85 грн) і асупара-бекон (спаржа з беконом – 95 грн).

Особливу увагу у Fujiwara Yoshi звертають на фірмові сети. У сеті суші «Фукуока» (690 грн), зокрема, «Філадельфія», «Каліфорнія» і тека-макі. Своєю чергою, в асорті сашимі (790 грн) «Магуро», «Оторо» і «Торо» – різні частини свіжого тунця. Як суші «Магуро» подають й окремо – за 270 грн за штуку.

До страв у Fujiwara Yoshi пропонують близько 150 різновидів вина від найкращого сомельє України 2016 року В’ячеслава Назарчука. Із японського імпорту пропонують саке – від 70 до 360 грн за 50 г. Саке у закладі імпортують безпосередньо від виробника з-під Токіо. Окрім того, скуштувати можна японське віскі – 160-650 грн за 50 г. Із пропозиції безалкогольних напоїв – матча (95 грн) і кава від локального обсмажувальника Nuare.