«Дом» – новий креативний простір на вулиці Сагайдачного. У трьох залах підвального приміщення розмістили кафе з вегетаріанською кухнею, коктейльний бар і клубний майданчик. Співзасновники закладу – керівники Vagabond Cafe & Vintage Corner.

 Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – лонгріди без новин.

Концепція

Нове місце на Подолі відкрили шість друзів, п’ять із яких до цього керували кав’ярнею Vagabond. Віталій Карпенко, Світлана Соколова, Ніколас О’Коннелл, Роберт Томпсон та Аліса Музика на різних етапах брали участь у проекті на Сковороди. У новому закладі на Сагайдачного до них приєднався друг Олексій Тропін. Свою групу співзасновники «Дому» називають Vagabond Family.

«Проект Vagabond з’явився не тому, що ми мали бажання відкрити кав’ярню. Просто не було місця, де нам було б комфортно проводити час», – розповідає співзасновниця Світлана Соколова про заклад, який певний час працював за системою «плати, скільки хочеш». «Із баром вийшло так само: не було місця, у яке хотілося б приходити і повертатися. Тож ми вирішили створити його самі», – додає Віталій Карпенко.

 «Дом»

де: Київ, вулиця Сагайдачного, 10/5

коли: з понеділка по четвер – 12:00-00:00, з п’ятниці по суботу – 12:00-02:00

Телефон: 096 011 0515

Facebook

Карпенко пригадує конкретний момент, коли у нього з’явилася ідея відкрити бар на Подолі: кілька років тому вони з друзями Ніколасом і Робертом зустрілися увечері буднього дня, але не знайшли у центрі міста жодного місця, де можна було б посидіти вночі. «Ми обійшли увесь центр, спустилися на Поділ і просто присіли тут поруч, на Сагайдачного», – розповідає співзасновник закладу «Дом».

За задумом співвласників, нове місце повинно було стати простором, у якому з друзями можна було б посидіти у будь-який час – байдуже, сніданок це, обід чи вечеря. Окрім того, простір повинен був стати універсальним – мати і кухню, і бар, і клубний майданчик. «Ми не бар із музикою, ми розвиваємо кожен із напрямків рівною мірою», – кажуть у Vagabond Family.

Світлана Соколова

співзасновниця закладу «Дом»

 У нас була одна асоціація: будинок у горах, у який люди приходять, сходячи на вершину. У цьому місці можуть зустрічатися зовсім різні люди. Вони сходяться тут і згодом розходяться. Хтось йде вгору, хтось йде вниз. Але вони можуть знову зустрітися у цьому місці.

«Дом» – це слово, яке має багато шарів, багато сенсів. Найголовніше – це дружня атмосфера. Ми хотіли, щоб люди почувалися тут, як удома – нехай це буде айтішник, клабер, йог чи просто інтелігентна людина.

Пілотну вечірку в закладі провели на Новий рік. У тестовому режимі «Дом» почав працювати в січні. На лютий співзасновники анонсують кілька великих вечірок, на які очікують близько трьох сотень людей. Зокрема, мають домовленість із спільнотою Dazed.

Основна мета власників – поступово вийти у цілодобовий режим. «Ми хотіли б, щоби цікаві події у нас проходили щодня – якщо це не вечірка, то лекція, виставка чи кінопоказ», – розповідають керівники.

Локація

Із пошуком локації для закладу було пов’язано найбільше проблем, кажуть власники. Здебільшого розглядали варіанти на Подолі: «Ми всі тут живемо. Подобається цей район. На наш погляд, це найкращий простір у Києві для творчої молоді».

Проект почали у квітні 2017 року. Після двох місяців перемовин підписали попередній договір про суборенду приміщення на Сагайдачного. Утім, у день підписання основного договору власник відмовився. «Було важко», – пригадує Карпенко.

Та за два місяці Vagabond Family знайшли нову локацію, майже напроти попередньої на Сагайдачного. У новому просторі виявилося навіть більше місця, ніж у попередньому –  200 м².

Але з ним також довелося попрацювати: на демонтаж витратили два місяці; усього вивезли 12 вантажівок будівельного сміття. «Усі, хто був тут до нас, тільки наліплював щось на стіни. Ми були першими, хто зняв усі ці шари і побачив приміщення таким, яким його будували – із оголеними цегляними стінами і стелею», – кажуть у закладі.

Підвальне приміщення у будинку 1900 року тривалий час використовували як склад для продуктового магазину; попереднім орендарем був стриптиз-клуб. «Якби ми зустрілися тут із вами п’ять місяців тому, то, напевно, були б голими», – жартує співзасновниця Соколова.

Велику залу з кількома кімнатами для приватних танців переобладнали під кухню та кафе. Інші дві зали – під бар і танцювальний майданчик: «У кожної кімнати своя функція. Одна присвячена їжі: тут можна поїсти і поспілкуватися з кухарем. У другій царями і королями є бармени. У третій же в нас музика».

Усього у просторі близько 50 посадкових місць. Стиль приміщення визначають оголені цегляні стіни та дерев’яні меблі. Вписали в інтер’єр серію робіт української художниці Анни Надуди – учасниця грантової програми від фестивалю Burning Man приєдналася до проекту ще на етапі ремонту.

Кухня і бар

Кухню у «Домі» вирішили зробити виключно вегетаріанською. «Я сам уже дев’ятий рік вегетаріанець, тож можу підтвердити, що це позитивно впливає на здоров’я, – розповідає співзасновник Карпенко. – Та це не тільки про вегетаріанство, мова йде про ідеологію ненасильства. Зрештою, це “Дом”, а вдома не можна рубати і заливати все кров’якою».

До того ж, за словами співвласників, у Києві досі бракує місць із якісною вегетаріанською їжею, особливо ж – на Подолі. «Ми хотіли зробити не просто вегетаріанське місце, а круте вегетаріанське місце», – додають у Vagabond Family. Для цього у «Дом» залучили шеф-кухаря Євгена Онуфрієнка (Orang+Utan, «Імбир»).

Ніколас О’Коннелл

співзасновник простору «Дом»

 Коли ми розробляли меню, наш бренд-шеф Євген Онуфрієнко запропонував розбити усі страви на кілька категорій: основні страви, закуски тощо. Це традиційний підхід до складання меню. Загалом ми довірили концепцію кухні шефу. Та я запропонував йому одну зміну: замість основних страв додати низку боулів і салатів.

Тренд на боули можна назвати наслідком цієї тенденції: люди хочуть більш вільно почуватися з їжею і куштувати свіжі продукти локального виробництва. До того ж важливим аспектом є поширення вегетаріанства.

Позиції у меню розділили на чотири блоки: бургери (95 грн), салати і закуски (85-130 грн), боули (65-155 грн) та десерти (55-85 грн).

Редакція рекомендує веганський бургер із гливою і трюфельною олією (95 грн), який подається з картоплею фрі, і сейтан із рисом та овочами у лимонному соусі (95 грн).

За коктейльний бар у закладі відповідають люди з досвідом роботи у Dogs & Tails i Mur Mur. Усі коктейлі – від 120 до 160 грн.

Авторський коктейль Absurd Sour (160 грн) – на основі текіли Jose Cuervo Tradicional Silver. «Він має кисло-солодкий, трохи вершковий смак, у якому відчувається кокосова нотка», – кажуть на барі. Келих із напоєм прикрашають малиновою цукровою пудрою.

Коктейль Bobby Burns (160 грн) – поєднання міксу вермуту, віскі та лікеру бенедиктину.