Концепція

На відкриття закладу власника, Ігора Матрофайло, надихнув досвід життя США.

Фото: Ліза Власенко


ІГОР МАТРОФАЙЛО

В Остіні, штат Техас, де ми з родиною жили, було багато класних локацій де люди проводили вільний час, влаштовували вечірки, дивились фільми, або просто працювали, як у коворкінгах. На мій погляд, у Львові бракувало подібного місця.


 Prostir

де: вулиця Лижв’ярська, 42 (парк культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького, поблизу Монументу слави)

коли: з 10:00 до 23:00

Facebook

Планувати роботу почали ще наприкінці літа 2016-го року. Взимку працювали з дизайн-бюро re+, а з весни 2017-го року розпочались роботи на майданчику. Запустили Prostir 9-го червня.


ІГОР МАТРОФАЙЛО

Наша мета  – збирати спільноти людей, об’єднаних певними інтересами. Ми вже провели ряд івентів та вечірок, до нас  звертаються представники різних компаній та організацій, яким цікаво провести тут власну подію. Також Prostir відкритий для проведення святкувань днів народжень та невеличких корпоративів.

Оплата у разі проведення подій – за індивідуальною домовленістю. Якщо потрібно орендувати стіл чи частину території – зазвичай, це безкоштовно. якщо ж ми закриваємо територію і якимось чином обмежуємо вхід тому, що є плата за квиток – тоді оренда території платна. Ці кошти ми спрямовуємо на утримання території.


Будь-хто може провести у закладі власну подію, зустріч або свято. Власники прагнуть допомагати в організації та охоче діляться контактами партнерів, котрі займаються аудіо- та відео- обладнанням.

Дизайн


ІГОР МАТРОФАЙЛО

В моїй уяві від початку з’явилась картинка простору. Я намагався максимально детально описати її нашим дизайнерам, а вони спробували це перенести на 3D-модель. І їм вдалось. Знадобилось чимало зустрічей та обговорень. Але те, що було лише у мене в голові збіглося з тим, що я побачив на екрані.


Наприклад, стільці, у яких металевий каркас, дерев’яне сидіння і шкіряна спинка. Ігор бачив такі раніше і вирішив, що вони неодмінно повинні доповнити Prostir. Їх команда проекту відтворила власноруч, з нуля. Загалом, усі меблі, котрі є на території, були виготовлені індивідуально для цього проекту.

Під кухню-бар переобладнали морський контейнер. Також власноруч розробили дизайн, провели усі комунікації. Спочатку знайшли компанію в Канаді, котра займається такими проектами на професійному рівні, але відкинули цей варіант, через високу ціну.

Prostir планували як місце, максимально комфортне для роботи. Наприклад, щоб на столі можна було поставити один лептоп, а навпроти легко поміщався інший і залишалось місце, де можна поставити чашку кави або чаю. Щоб забезпечити Prostir хорошим інтернетом, власники провели в парк оптоволоконний кабель. Також на всій території є багато розеток. Крім того, створили дитячу зону з безпечним покриттям.

Локація

Prostir розташований у Парку культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького. Це невеличка територія неподалік Монументу слави.


ІГОР МАТРОФАЙЛО

Керівництво Парку культури, в особі Сашка Молодого, директора, позитивно налаштоване що до нашої роботи. Адже Prostir дозволяє привести ще більше людей в парк. Крім того, ми дбаємо не лише про власну ділянку, а й намагаємось допомагати з облаштуванням території парку. Наприклад, частину коштів, отриманих після вечірок та комерційних івентів, ми віддаємо парку на озеленення. Також облаштували пандус внизу, плануємо встановити ще один біля сходів.


Кухня і бар

Меню задумували як снекове, тобто страви, якими зручно перекусити, працюючи за ноутбуком або під час відпочинку на вечірці. Тут можна скуштувати сендвічі, чікен-роли, м’ясна та сирна дошка, круасани з джемом та ягодами.

Також тут пропонують безалкогольні та алкогольні напої. Свіжообсмажену каву від Foundation Coffee Roasters готують лише альтернативними методами – кемекс та пуровер. Крім того, в меню є чотири види чаю, фреші та лимонади. В алкогольному меню – пиво Varvar, чотири позиції вина (Франція, Італія, Нова Зеландія та США). Також можна скуштувати три класичні коктейлі: Куба Лібре, Том Коллінз та Апероль Шприц.

В закладі діє система самообслуговування. Гість повинен підійти до бару, щоб зробити замовлення. Йому, насамперед, видадуть напій. Коли буде готова страва, про це сповістять у гучномовець, аби він підійшов і забрав її.

Плани

Тривалість роботи закладу залежатиме від погоди. Власники сподіваються, що буде змога працювати впродовж вересня та жовтня. Але як тільки кількість гостей зменшиться через погоду – Prostir закриватимуть на зимовий період.


ІГОР МАТРОФАЙЛО

У нас, звісно, є багато ідей на цю пору року, але лише за умови що це буде справжня холодна сніжна зима. Тому ми не відкидаємо варіант продовження роботи у дещо зміненому форматі.


Крім того, Prostir має досить значну аудиторію у соцмережах. Власники планують зберегти цю спільноту аж до відновлення роботи закладу навесні 2018-го року.

З меню

Колд брю (кава холодної екстракції)45 грн

Чай Ройбуш (250 мл)30 грн

Лимонад Класика (300 мл)30 грн

Апероль Шприц  – 70 грн

Круасан з джемом40 грн

Класичний клубний сендвіч 60 грн

Дошка (450 грамів) 150 грн