24 серпня запрацювало поп-ап кафе «Еней».

Маша Банько


З одного боку, воно має нагадати про легендарну кав’ярню «Еней», яка працювала біля Будинку письменників та протягом тривалого часу була одним з осередків інтелектуального життя міста. З іншого боку кафе «Еней» звертається до тексту «Енеїди» Котляревського. В барвистих описах бенкетів – чудове джерело знань про історію українського побуту, і гастрономії, зокрема


Фото: Володимир Шуваєв та Сім'ї ресторанів Діми Борисова

Ідея

Маша Банько


Створити кафе «Еней» Дмитру Борисову запропонувала команда «Проекту Енеїду». Кафе «Еней» працює як складова загального кураторського проекту. Національний художній музей запропонували як локацію від самого початку. І ми цьому раді.


На думку засновників проекту, наявність кафе лише збільшує якість відвідування музею – коли у людини є такий «пункт відпочинку», вона може знаходитися в музею кілька годин, приділяючи гідну увагу кожному експонатові.

 Еней

де: Київ, вул. М. Грушевського, 6

коли: щовихідних, під час програмних подій проекту «Енеїда» з 24 серпня по 29 жовтня, з 13.00 до 18.00

Facebook

Концепція

Кафе розташовано при вході та у другому холі музею.

Маша Банько


Ми давно хотіли створити заклад при музеї. Є безліч прикладів колоборацій європейських музеїв та кафе. Хочеться, аби музей був простором для споглядання, спілкування, корисного відпочинку, а його відвідування не перетворювалося на квест: «Ні кроку без бахіл, в страшенній задусі, кілька годин без води та їжі.


Кухня

Музей накладає певні обмеження, тут не можна облаштувати повноцінну кухню. Тому меню лаконічне. Це буханці, потапці, книші та мініатюрні закуски.

Під час роботи поп-ап кафе планується дві гастрономічні події: лекція «Гастрономічна подорож «Енеїдою» та презентація дегустаційного сету української кухні, а також лекція про історію українських алкогольних напоїв, дегустація українських вин та сирів.

З меню

Книші з кров‘янкою – 39 грн

Годиво – 30 грн

Потапці з м’ясом та яйцем  – 39 грн

Потапці з солоною фореллю – 39 грн

Лагомини заморські з фуагрою – 30 грн

Устриця Венери – 59 грн

Сет сирів (келих вина та 4 українські сири) – 149 грн

Морси та лимонади – 29 грн

Кава по-американськи – 15 грн

Капучино – 20 грн

Латте – 20 грн

Какао – 25 грн