Новий простір 4City започатковує соціальне підприємництво в Одесі. Зараз заклад працює в тестовому режимі. Офіційне відкриття – 19 травня.

Фотографії

Діани Андруник

Ідея

Ідея громадського ресторану передбачає, що 300 людей мають вкласти в 4City по $1000 без можливості отримання прибутків. 70% від прибутку ресторану та коворкінгу 4City підуть на соціальні, культурні та урбаністичні проекти в місті. 30% отримає ресторатор, який буде керувати закладом.

На середину травня 4City має 201 засновника.

Керує закладом – Алекс Купер, який відкрив популярні в Одесі Cooper Burger, Givi to me, Mao та Молодість.

 4City

Де: вулиця Канатна 27/1, Одеса

Коли: 10.00-22.00

Місце

Дизайном займалося архітектурне бюро Слави Балбека 2B.group.


Слава Балбек

архітектор, засновник 2B.group

«Саме приміщення спочатку використовувалося як водолікарня. Увесь декор на стінах центрального залу оригінальний. Ми прагнули поставитися до архітектурних цінностей з максимальною повагою і вирішили реставрувати старовинні двері, кам'яні сходи і ліпнину, яку довелося частково відновлювати. На етапі демонтажних робіт, Алекс Купер виявив стару плитку, залиту під бетонною стяжкою. Ми вирішили її відновити.

Із глобальних конструктивних змін, ми виконали вертикальні прорізи між залами, щоби візуально об'єднати простір і дозволити природному світлу рухатися з одного залу в інший протягом всього дня через зенітні ліхтарі в перекритті. Будівля вже підлягала реконструкції, ми замовили у місцевих інженерів проект посилення, щоб виконати таку складну роботу. Але в підсумку це було того варте.

Практично всі меблі були розроблені і створені українськими майстернями в Києві. Плитка 80-х років, яку ми використали для облицювання барних стійок, була знайдена на занедбаних складах в Харкові. А комод, що зараз у кав'ярні, викупили із старої одеської квартири. Всі картини були написані Анею Рябовой, архітектором нашої майстерні 2B.group, спеціально для цього проекту».


Ресторан

Гастрономічна частина 4City складається з трьох частин: ресторану, бару та кав’ярні.

Назва закладу – не лише про концепцію «для міста», вона також означає чотири види кухні, які можна тут спробувати: Рим, Одесса, Нью-Йорк та Тель-Авів.

Одеська кухня складається із класичних для міста форшмаку, мідій та битків із тюльки. В нью-йоркському меню – найбільші порції, а римська та тель-авівська кухні пропонують як поширені в Одесі хумус та кебаб, так і більш незвичні страви: бичачий хвіст з полентою, морозиво з кунжутної халви з анісовою карамеллю.

Ціни на більшість страв починаються з 70 гривень, риба та м’ясо – близько 120 гривень.


Алекс Купер

ресторатор

«Ідея проекту полягає в тому, щоби покращувати місто. Ми обрали концепцію меню, в якому представлені чотири міста із різних частин світу. В лекторіях можна вивчати досвід урбаністики й культуру інших міст та поєднувати це з кухнею.

Окрім того, цей підхід дає можливість не прив'язуватися до певного меню, а продавати те, що продається. В нас немає початкових рамок, і концепція чотирьох міст дозволяє нам змінюватися.

Власне, проект заснували айтішники. Вони задають хвилю, наповнюють простір. І якщо зараз зайти і подивитися – велика частина людей в закладі – айтішники, молоді підприємці. Там відбувається багато творчих розмов і планів, обговорення бізнесу та стартапів. У цьому місці люди знаходяться серед своїх однодумців, і це приємно відчувати.

Цей проект справді для мене найскладніший. Вперше спробували об’єднати коворкінг, ресторан, кав’ярню та лекторій в одному місці. До того ж, 300 людей мають довіритися проекту, стати партнерами. Це складна річ – не підвести. Якщо будуєш сам, то припустившись помилки, знаєш про неї лише ти, але тут мої дії аналізуються».


Бар

Коктейлі також поділені за принципом міст. У 4City кажуть, що особливо популярним вже став Вишневий сауер з одеського меню (99 грн). Більшість коктейлів – класика.

Одеські – авторські, для них використовуються ягоди та овочі. Наприклад, в коктейль «Кривава Маша» – замість томатного соку додали томати чері та трохи розсолу.

Працювати

Узалі лекторію можна вільно працювати вдень та слухати лекції ввечері. Якщо ви хочете організувати тут освітній івент – оренда коштує 300 грн на годину.

На другому поверсі – постійні місця для роботи. За 3000 грн на місяць можна орендувати червоне крісло, яке буде закріплене за вами на цілий день. Обід та кава – від закладу.