The Village Україна дізнається, що актуально купувати на ринку цього сезону.

Яна Жадан

Христина Скрипка


засновниці гастроспільноти Foodies

Будемо відверті, для нас січень – це саме той час, коли ми дозволяємо собі купувати сало, копчені ребра, готувати зимову та для когось «важку» їжу. І це природно, адже влітку через спеку такого просто не хочеться, але що зігріє краще за гороховий суп на реберцях чи картопляники з грибами та солоною бринзою? Зрештою, зима – це час для винахідливих, коли смак треба видобувати з продуктів. Так не простіше, але тим цікавіше.

Тому всі наші поради – насолоджуватись певною відсутністю «сезонного розмаїття» і шукати в цьому плюси. Запікати гарбуз і буряк, готувати супи на корінні пастернаку чи петрушки, томити качку з яблуками.

Також у січні варто завітати на ринки за соліннями, особлива увага до маринованих слив і вишень, якщо помідори чи капуста вже набридли. Купуйте калину, перетирайте її з медом та лимоном, запарюйте мак до ранкової вівсянки.

Юрій Кошик


шеф-кухар холдингу емоцій !FEST (Львів)

Зимовий сезон в Україні не дуже багатий, але з того маленького набору можна робити дуже багато. По-перше, капуста – яку тільки можна знайти – брюссельська, савойська, червона. По-друге, редька і всі похідні. Також топінамбур, продукт непростий у зберіганні, але дуже смачний.

Зрештою, всі квашенини та маринування, по суті, є сезонними продуктами. Перші заготовки ми почали збирати ще в березні – квашене листя берези, молоду кропиву тощо. Усі звикли їсти каперси, які мають специфічний хвойний смак. Але в салатах, до прикладу, їх можна замінити квашеним листям берези. Також ми замаринували досить велику кількість слив і порічок. Квашені порічки можна використовувати, наприклад, як заміну лимонній кислоті – завдяки її природній кислинці. Мариновані плоди бузини, своєю чергою, додамо до основних страв, особливо в грибний сезон.

Юрій Приємський


шеф-кухар ресторанів Odessa та Spicy NoSpicy

Завдяки сезонним продуктами ми зараз оновлюємо меню і в Odessa, і в Spicy NoSpicy. Я вважаю, що це дуже класний сезон: якщо йдеться про овочі, то, звичайно, це радіккіо, корінь селери. Картоплю та буряк ніхто не скасовував, зрештою. Окрім того, не забувайте про цитрусові – апельсини, лимони та лайми саме зараз мають найбільш насичений смак. Грейпфрут, помело, манго – це все також привозять із країн, де зараз сезон. Пам’ятайте і про морепродукти. Якщо локальна риба – то, наприклад, сом, судак, щука, карасі. Якщо привозна – креветки, лангустини та устриці.

 Підпишись на Telegram-канал Тестовий режим – вся їжа міста в одному місці.

Фото: Андрій Баштовий, Наті Авдєєва