The Village Україна дізнається, що актуально купувати на ринку цього сезону.

Марина Корсун


шеф-кухарка кафе Zigzag

До грудня я ставлюся з особливим трепетом: це чарівний передноворічний період, який асоціюється з домашньою випічкою, тропічними фруктами, наваристим борщем і, обов’язково, затишком.

На ринок виходжу передусім за цитрусовими. У кіосках зі східними ласощами запасаюся всіма можливими горіхами і сухофруктами. Також купую спеції і домашній натуральний мед – у знайомої бабусі. (У цієї ж бабусі купую квашений кавун і зелені помідори – це мій зимовий мастхев!) Із цього набору можна приготувати зимову версію курча тапака – із запеченими мандаринами, яблуками та рожевим виноградом. Запечений рожевий виноград – це любов.

Із солодким шароном обожнюю брускети з плавленим брі, рясно посипаючи фундуком. Або роблю сет із закарпатського сиру, який також можна придбати на ринку, доповнюючи його насінням, сушками, медовими сотами і джемом із ялинових шишок.

Гранат та авокадо у цю пору додаю до всього – у салати, десерти, м’ясо і сніданки! До речі, зараз авокадо найбільш смачне. Головне – вміти його вибирати, краще взяти трохи незріле. Удома авокадо чудово дозріє в компанії з бананом, у корзині на підвіконні.

Микола Люлько


бренд-шеф мережі гастрокрамниць «Чорноморка» та «Оселедцевої»

Грудень хоч і не багатий на сезонну рибу, але цього місяця на ринку багато інших сезонних продуктів: цитрусових, хурми, ківі та гранатів. Це зразкові фрукти для незвичайних маринадів і соусів.

Смажимо цибулю на маслі з часником, перебиваємо з ківі та додаємо трохи бальзамічного оцту – виходить незвичайний, яскравий за кольором, але водночас смачний соус, який смакуватиме з морепродуктами. Зокрема, пасує до кальмарів чи бейбі-восьминіжок.

Також можна купити апельсини, вони зараз у надлишку. Вичавлюємо фреш з апельсинів, проварюємо його з розмарином, з’єднуємо з рибним бульйоном – і виходить соус до риби. Підійде до запеченої дорадо або кефалі, також можна просмажити стейк ската і подати його під цим соусом.

Євген Гусовський


ресторатор

За сезонністю продуктів зараз на ринку найкраще купувати коренеплоди: гарбузи, моркву, капусту, броколі, буряк, пастернак тощо. Це ті продукти, які тепер особливо смачні – і приготувати з них можна будь-що. Усе залежить тільки від фантазії та смакових уподобань.

обКЛАДИНКА: Анна Шакун для The Village Україна

Фото: Наті Авдєєва для The Village Україна