The Village Україна дізнається, що актуально купувати на ринку в цьому сезоні.

Євген Клопотенко


шеф-кухар, телеведучий

Якщо вам здається, що восени всі продукти зникають, то ви дуже помиляєтесь. Усе тільки починається. Ось, наприклад, гарбуз. Це післялітня класика: восени він найкрутіший – солодкий, соковитий. Створений не тільки для гарбузових каш. Наприклад, випічку робить мегасоковитою.

Гарбузові супи – це взагалі осінній must have. З беконом, песто, натертим пармезаном, чебрецем, бальзаміком, медом, оливковою олією – усім, що розбавить занадто рівний гарбузовий смак.

Гарбуз класний, якщо його карамелізувати – таким його можна додавати в десерти, їсти як гарнір із м’ясом або ж кидати в овочеві салати. Ну й сирий гарбуз – просто створений для тих, хто взагалі не полюбляє гарбузового смаку.

Груша – це суперуніверсальний фрукт. Так само, як і гарбуз, груша крута і в десертах, і у гарнірах, і в салатах. А салат із грушею та сирим гарбузом – це взагалі бомба. Можна просто робити тости, викладати на них брі та зверху грушу, протушковану в маслі з медом. Ще груша класна разом із запеченими овочами: вона додає потрібної солодко-кислої нотки. Мій улюблений сорт – бера.

З айви всі чомусь роблять тільки варення. Але ж вона не гірша за яблуко або ту ж грушу. Вона, звісно, кисліша та має терпкий смак, але ж це її перевага. Залийте айву невеликою кількістю води, додайте масло та протушкуйте, доки вода не зникне, а айва не стане мʼякою. Потім запечіть із брюссельською капустою та посипте солоною бринзою. До речі, свіжа брюссельська капуста – теж осіння тема. Вона є усюди та коштує 35 гривень за кілограм.

Своєю чергою, виноград класний разом із ваніллю як варення. Можна перетворити виноград на соус. Додавайте його усюди, де хочете посеред пустелі нейтрального смаку відчути вибух концентрованої солодкості ягід.

Гриби – то взагалі любов. І я зараз не про печериці, а про ті, що зі смаком лісу. Думаю, тут навіть розповідати не треба, куди додавати гриби. Вони неймовірні усюди.

Вікторія Гладченко

бренд-шеф кафе «Білий шум», співзасновниця мережі Make My Cake


Жовтень – це осінній ван лав! Окрім найбільш очевидних продуктів, шукайте яблука розміром із черешню – райські. Вони терпкі, їх не надто приємно їсти сирими, але, переваривши у сиропі з корицею і ялівцем, кладість на сирні дошки.

Також на ринках з'явилася обліпиха – ягода дрібна, яскраво-жовтого кольору, божественного аромату. Із нею можна робити соуси, варити курди і додавати до десертів замість лимона.

Редька у жовтні різноманітна, але найбільш красива і солодка – кавунова. Ззовні непримітна, всередині вона малинового кольору з білим ограненням замість зеленої шкірки. Свіжу редьку додавайте у салати, вона хрустить і замінює огірки, які виходить із сезону. Печену із олією і сіллю – просто так. Мариновану – на бутерброди.

Ще у жовтні я люблю фейхоа, гранати і хурму. Фейхоа шукайте м'які, їжте просто так, перетирайте з цукром, маринуйте до м'яса і варіть варення. Шарони можна їсти просто так, а м'яку хурму – до птиці, для в'ялення і пирогів. Гранати – у салати. А з айви виходить мармелад і найсмачніше варення у світі.

Олексій Юсупов


шеф-кухар Holy Burger, колишній шеф «Собака съела голубя»

Зараз уже можна купувати гарбузи – вони вже дозріли – і додавати до страв. Тепер ще піде айва. Мені дуже шкода, але це продукт, який майже не використовують. Якщо готувати з айви варення, воно виварюється у червоний колір. Це дуже красиво, це така магія: вариш білі плоди, а виходить червоне варення. Додавати його можна до всього, а ще є м’ясні страви на кшталт баранини і качки, до яких айва чудово пасує.

Є ще одна сезонна штука, яку поки мало використовують у ресторанах, – хурма. Якщо її смак сконцентрувати, це дуже крута штука. Свого часу я також готував із нею качку.

Окрім цього, вже пішов сезон звичайних фруктів: яблук, груш тощо. Прості пироги з яблуками, тарти «Татен», шарлотки. Це те, що актуально завжди. Це зразок тієї простої смачної їжі, яка завжди цікавить людей.

 Підпишись на Telegram-канал Тестовий режим – вся їжа міста в одному місці.

Фото: Наті Авдєєва для The Village Україна