The Village Україна дізнається, що актуально купувати на ринку в цьому сезоні.

Юлія Аврора Огородник

гастроентузіастка, бренд-амбасадор «Сільпо Resto»


Серпень – найкращий місяць на ринку, за винятком хіба що вересня. У серпні усе вже заповнено ароматами – перців, томатів, спілих динь. Що брати на ринку? Молоду кукурудзу – варити її 15 хвилин. Я можу харчуватися цілий день тільки нею. Завжди варю її з листям і рильцями, а потім на відварі готую мідії чи просто використовую як овочевий бульйон для супів.

Спілий червоний перець – у нього максимальна концентрація вітаміну С. Що з ними робити, крім як у салат, овочеве рагу чи ікру з баклажанів? Можна запекти у духовці (або на відкритому вогні), зняти шкірку, порізати смужками, перекласти тонкими слайсами часнику, гілочками чебрецю і/чи розмарину та залити оливковою олією. Навіть після кількох годин у холодильнику це буде хорошою закускою. Додати до них можна теплий хрусткий багет чи лаваш.

Також на початку серпня на ринках удосталь грибів. Не можу пройти повз лисички чи білі. Готую їх просто: ніколи не мию, тільки чищу спеціальною щіточкою, розігріваю масло та обсмажую. Після цього додаю в омлет, до пасти чи – убивче поєднання – до смаженої картоплі.

Вікторія Гладченко

бренд-шеф кафе «Білий шум», співзасновниця мережі Make My Cake


Серпень – найбільш спекотний і найбільш смачний місяць року. Спершу варто не пропустити найсолодші томати року: маленькі чері, ідеальні для в’ялення «сливки» та наливні і безформні мікадо. Упевнена, що немає нічого прекраснішого на світі за мікадо, политі топленим маслом із сіллю, жирною хамсою, солодкою цибулею і картоплею. І зелені до цього побільше! У кінці серпня обов’язково візьміть зелені помідори, які ще не встигли дозріти; ріжте їх у салати і маринуйте.

Солодкий перець варто запекти, але так, щоб він не втратив текстуру. Очистити його від шкірки та насіння і залити сумішшю меду та бальзамічного оцту з чебрецем і часником. Ну або перець можна просто з’їсти – із солоним сиром чи свіжою моцарелою.

Також зверніть увагу на листовий буряк. Його можна маринувати, загортати у нього все, що спаде на думку – як голубці. Стебла можна припускати з водоростями, змішувати із запеченими морквою та буряком чи споживати з блакитним сиром і заправкою з додаванням лікеру на основі чорної смородини.

Ніколи не знайти більше сортів, форм і розмірів персиків, ніж у серпні: нектарини кількох видів, жовті персики, величезні білі, а також мої улюблені останнім часом інжирні. Персики можна додавати не лише у десерти, а й до салатів (обов’язково – до помідорів), овочевих сальс чи до м’яса та риби. Також їх можна смажити на грилі.

До слова, наприкінці серпня ловіть інжир і їжте прямо на ринку. Велика удача знайти дрібний фіолетовий чи зелений – від солодкості та феєрверку аромату зірве дах. Також у кінці серпня шукайте дрібні хрусткі груші чи м’які дюшес – з ароматом і смаком однойменних карамельок.

Не пропустіть і сливи! Це продукт, у якого нетривалий сезон. Але застосувань для нього багато – наприклад, у терті пироги з пісочним тістом. Із цукром, а не пудрою – щоб хрустіли на зубах. А ще зі слив можна зробити гірчицю з прянощами – анісом, корицею і кардамоном. Ще одні мої фаворити – жовта медова малина і, що рідше, чорна лісова.

Не забувати цього місяця варто й про дині та кавуни. Мої улюблені дині – узбецькі. Вони м’які та солодкі. За смаком – як канталуп, тільки не помаранчевого кольору. Кавуни шукайте без кісточок, дрібні і дзвінкі. У хорошого кавуна завжди є хвостик і хоча б один жовтий бочок.

Фото: обкладинка – Вікторія Гладченко; Анна Бобирєва для The Village Україна, Вікторія Гладченко