The Village Україна дізнається у шеф-кухарів київських закладів, що актуально купувати на ринку у цьому сезоні.

Ілля Сьомін


шеф-кухар Tin Tin

Травень – це майже літо, тільки ще весна. У травні з’являється достатня кількість сезонних продуктів, з якими можна придумати щось цікаве. Я зробив би акцент на таких:

Вишні. З вишень можна зробити практично все: від знайомих нам з дитинства компоту і варення – до унікальних соусів до м’яса, додавши пікантності імбиру і пряної зелені на зразок тархуну.

Полуниці. Одні з моїх улюблених ласощів. Багато ресторанів у травні йдуть у «полуничний відрив», роблячи з неї всілякі десерти, додаючи у вівсяні каші, різото, тартари з морепродуктів чи просто поливаючи бальзамічним оцтом і посипаючи базиліком. До речі, якщо вам пощастить знайти людину, яка продасть вам ще й білу (недоспілу) полуницю, спробуйте засолити її. Це буде унікальним кондіментом до багатьох страв з м’яса чи риби.

Абрикоси, алича. Якщо знайти їх у недозрілому вигляді, як і полуниці, з них можна зробити аналог японського «умебоші» – засолити і підв’ялити на сонці. Отриманим продуктом балансують кислотність страв, окрім того, це додає їм унікального аромату.

Дмитро Борисов


засновник і бренд-шеф Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова

Сезонні продукти, на які радив би звернути увагу зараз – це дунайський оселедець, редиска та спаржа. «Дунайка» з Вилкового – це один із гастрономічних символів України, і ми маємо лише місяць, аби виловити цю надзвичайно ніжну, жирну та смачну рибу. Вона краща за норвезький «матіас». Навесні подаємо її майже у всіх наших ресторанах. Трохи слабосоленої «дунайки», маринована солодка цибуля, картопля з кропом… Це дуже просте, але ідеальне на гастрономічному рівні поєднання. І, на щастя, зараз методи шокової заморозки дають можливість зберігати «дунайку» без втрати якості й весь рік насолоджуватися нею.

Українська спаржа – одна з великих перемог нашого фермерства. Дуже радію з того, що вже кілька років поспіль у нас навесні «спаржевий бум». Це ідеальний гарнір і основа для безлічі страв.

Женя Михайленко


засновник Food vs Marketing

В Ізраїлі починається сезон артишоків – це популярний імпортний продукт, який можна знайти і в нас. Українська спаржа теж продається скрізь. Є можливість знайти стигле манго за прийнятну ціну. Цього місяця з Херсона почнуть привозити першу полуницю. Але методика вирощування цих ягід може бути під питанням. Ціни на огірки, салати та кабачки стануть нижчими.