Запитуємо в нутриціологині, чим корисні ягоди, скільки їх можна споживати за день і що буде, якщо їсти черешню та полуницю кілограмами.

Тетяна Ярмошук

сертифікована нутриціологиня


Чим корисні сезонні ягоди

Саме зараз почався сезон полуниці, вишні, черешні, смородини, порічки, чорниці, абрикосів, персиків, малини, нектаринів, аґрусу. Найціннішими ягодами вважають ті, що мають темно-фіолетовий колір. Вони містять особливо багато вітамінів та антиоксидантів і дуже корисні для очей.

Сезонні ягоди та фрукти цінні тим, що дозрівають у максимально природних умовах, а тому містять максимум корисних речовин: вітамінів, мінералів та антиоксидантів, мають протимікробні та протизапальні властивості. До того ж у сезон ягоди значно менше обробляють хімічними речовинами, що також є позитивним для нашого організму.

Найкраще надавати перевагу сезонним локальним ягодам. Вони більш звичні для нашого організму та піддаються меншому хімічному обробленню, оскільки не потребують довгого транспортування, а відповідно, довгого зберігання. Часто ягоди та фрукти з інших країн зривають ще зеленими, аби вони встигли достигнути в дорозі та не зіпсувалися. Користі в таких продуктах значно менше.

У якому вигляді їсти ягоди

Звичайно, найкорисніше вживати ягоди та фрукти в первозданному вигляді – свіжими та цілими. Так, разом із вітамінами ми отримуємо ще один цінний елемент – клітковину, яка потрібна для хорошої роботи травної системи.

Вживати ягоди у складі смузі – теж хороший варіант, адже клітковина в них також зберігається, на відміну від соків. Головне – не робити смузі занадто солодким, адже тоді в одній порції ви отримаєте багато цукру та створите навантаження на підшлункову. Найкраще, аби смузі складалось на 70% із зелені, овочів і жирів і лише на 30% – із ягід і фруктів. За основу краще брати чисту воду або рослинне молоко (без підсолоджувачів), оскільки у тваринному забагато цукру.

Також із ягід можна готувати сорбети – це чудовий варіант домашнього морозива, який буде значно кориснішим за куплений.

Скільки ягід можна з’їсти за раз та за день

На день рекомендують споживати близько 300–350 грамів ягід і фруктів. Що більше в них міститься цукру, то меншою має бути їх порція, яку ми споживаємо за раз. Перевірити, скільки цукру міститься в тих чи інших ягодах і фруктах можна з допомогою таблиці глікемічного індексу.

Ягоди й фрукти краще їсти до 16:00, оскільки це вуглеводи й вони містять велику кількість глюкози. Якщо споживати її в другій половині дня, це запускає в організмі процеси, що можуть призвести до набору зайвої ваги.

Якщо з’їсти за раз занадто багато ягід, у когось це може викликати алергічну реакцію, а у когось важкість і дискомфорт у шлунку, а декому не принесе неприємних відчуттів. Реакція може бути різна, оскільки це все індивідуально.

Але якби там не було, велика кількість будь-яких продуктів – це не про здоров’я. Це про шкідливі звички чи заїдання різного роду психологічних станів.

Як правильно мити ягоди

Аби не отримати отруєння, дуже важливо правильно обробляти ягоди та фрукти перед вживанням. Необхідно взяти дві столові ложки оцту 9% на чотири склянки води та замочити в них ягоди на 10 хв. Після цього – сполоснути звичайною водою.

Це допоможе розчинити воскову плівку, що дозволяє продуктам довше зберігатися та мати привабливий вигляд, змити залишки хімічних речовин після обробки, знизити кількість пестицидів і змити бактерії й личинки шкідників.