Благодійний фонд «Життєлюб» і фонд «Сергія Притули» запускають кампанію із сервісом Reservble. Це платформа, на якій можна забронювати стіл в українському закладі, тим самим допомогти бізнесу, військовим і постраждалим від російської агресії містам. Розповідаємо, як це працює.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Як і навіщо бронювати стіл через Reservble

Благодійна кампанія «Стіл зарезервував – країну об’єднав» стартує 1 липня. У кампанії три цілі – допомогти ресторанному бізнесу, забезпечити ЗСУ автотранспортом, а постраждалі від війни населені пункти – обладнанням для приготування хліба та макаронних виробів.

Для цього використовують інтерактивну мапу Reservble для бронювання місця в закладі. На ній позначені українські кафе й ресторани, що відновили роботу, а також заклади, які приєдналися до благодійної кампанії (з помаранчевим стікером із лого благодійного фонду). Зараз на мапі чотири міста: Київ, Дніпро, Одеса та Харків.

На платформі можна подивитися формат, графік роботи та способи оплати в закладі, а під час бронювання – обрати кількість місць за столиком і час.

Якщо через Reservble забронювати стіл у закладі, який підтримує благодійну кампанію, від 5% до 25% суми чека заклад перерахує на одну з цілей збору: мілітарну або гуманітарну. Відсоток на благодійний внесок заклади обирають самостійно, його можна подивитися на мапі.

«Навіть горнятко кави в одному з партнерських закладів допоможе нам досягти спільної мети», – пишуть організатори.

На що збирають кошти

Гуманітарна ціль фонду «Життєлюб» – забезпечити постраждалі від російської агресії міста обладнанням, щоби вони самі могли пекти для себе хліб, виробляти макарони, бути незалежними від зовнішнього постачання продуктів. Фонд збирається купити для них машину для виробництва макаронних виробів Gustotek, жарову шафу КИЙ-В, тістоміс ТММ-1М і комплектування для них.

Таке обладнання «Життєлюб» уже купував для громади в Охтирці на Сумщині – тепер місцеві забезпечують макаронами та хлібом не лише себе, а й сусідні села. Зараз у фонду є десять запитів на закупівлю обладнання для громад у Дніпрі, Тростянці, Запоріжжі, Харкові, Чернігові та населених пунктах Київської області. Щоб закупити обладнання, потрібні 5,5 мільйона гривень.

Бронювання та візит до закладу дасть змогу в довготривалій перспективі розв’язати продовольчу кризу в постраждалих від війни регіонах, а також забезпечити продуктами місцевих, переселенців, воїнів ЗСУ та ТРО.

Мілітарна ціль фонду «Сергія Притули» – купити п’ять пікапів для ЗСУ. Автомобілі вже зарезервовані, зараз у Данії чекають на виряджання. Вартість партії – два мільйони гривень.

«Дизельний пікап для військових – це можливість швидко переміщатися передовою, перевозити вантажі, зброю, продукти та медикаменти, заправляти його трофейним, неякісним паливом. Автівки для війська – фактично розхідний матеріал. Вони постійно потрібні у великій кількості», – пишуть у фонді.

Інформацію про зібрану суму будуть оновлювати на сайті й у соціальних мережах Reservble.

Які заклади вже приєдналися до кампанії

«Більшість закладів-партнерів наразі з Одеси, але у процесі підключення всім відомі київські кафе та ресторани», – кажуть організатори.

З київських закладів до кампанії вже приєдналося кафе El Mate Cuba на Шота Руставелі. В Одесі до збору долучилися, зокрема, Gagarinn Food Hub, винний бар Happy Wine Store & Bar, а також ресторан Jela, де велику частину страв готують на вогні в помпейській печі.

Користувачі сервісу можуть написати адміністраторам, якщо знають заклад, що відновив роботу, але не бачать його на мапі. Також фонди закликають рестораторів і надалі долучатися до акції.