50 найкращих ресторанів світу за версією конкурсу The World’s 50 Best Restaurants назвали на церемонії у Сінгапурі. 

Переможців обирає приблизно тисяча експертів: гастрономічні критики, шеф-кухарі, ресторатори та інші.

У The World’s 50 Best Restaurants кажуть, що шукають ті заклади, які використовують сучасні та креативні способи приготування їжі. 

The Village Україна розповідає про першу десятку найкращих ресторанів світу в 2019 році.

 Mirazur, Франція

Формат: сучасна французька кухня

Середній чек: 160-260 євро

Лінк

Французький ресторан у місті Ментона, який має три зірки Michelin. Mirazur працює у будівлі 1930-х поруч із морем, горою та садом.

Відео про Mirazur

Більшість фруктів, овочів і трав шеф-кухар і засновник ресторану Мауро Колагреко вирощує самостійно. Бронювати столик треба за кілька місяців.

Заклад вперше став переможцем конкурсу, але неодноразово входив до 50-ки. У 2018 році Mirazur увійшов до трійки найкращих.

 Noma, Данія

Формат: нова скандинавська кухня

Середній чек: 200 євро

Лінк

Ресторан Noma працює у Копенгагені – у приміщенні старого портового складу після переїзду з першої локації. Заклад чотири рази ставав найкращим за версією The World’s 50 Best Restaurants, востаннє – у 2014 році. «Ресторан, який придумав нову скандинавську кухню», – так описують простір експерти конкурсу. 

Філософію Noma визначає концепція «часу та місця» шеф-кухаря Рене Редзепі – використання лише сезонних і локальних продуктів. Меню у ресторані оновлюють тричі на рік, залежно від сезону: «овочевий», «дичина та ліс» «морський» – ті продукти, які характерні для різних місяців у році. 

 Asador Etxebarri, Іспанія

Формат: європейська кухня з акцентом на гриль

Середній чек: 180 євро

Лінк

Ресторан, де всі страви готують на грилі. Заклад вперше увійшов до трійки найкращих ресторанів світу.

У The World’s 50 Best Restaurants зазначають, що особливість ресторану – у простоті його страв та свіжості продуктів.

 Gaggan, Таїланд

Формат: молекулярна індійська кухня

Середній чек: 160 євро

Лінк 

У закладу дві зірки Michelin, він вдруге став найкращим рестораном Азії. Шеф-кухар і засновник Gaggan Гагган Ананд хоче довести, що індійська кухня може бути не менш популярною, ніж французька чи італійська.

Ресторан працює у двоповерховому будинку, у якому раніше розташовувалася ратуша. Кожен гість може бачити як готують страви через прозоре скло.

Geranium, Данія

Формат: сучасна скандинавська кухня

Середній чек: 200 євро

Лінк

Ресторан у Копенгагені відомий тим, що готує лише зі свіжих натуральних продуктів – без використання консервованої чи ферментованої їжі.

Geranium розташований на восьмому поверсі футбольної арени «Паркет», звідки відкривається краєвид на парки та штучні озера Копенгагена. У закладу три зірки Michelin.

 Central, Перу

Формат: перуанська кухня

Середній чек: 160 євро

Лінк

Ресторан у Лімі став також найкращим рестораном Латинської Америки. Заклад працює у відреставрованому будинку дитинства шеф-кухаря Central – Віргіліо Мартінеса. Меню у ресторані змінюють двічі на рік.

Ресторан спеціалізується на морепродуктах та рибі. Наприклад, там можна спробувати піранью, яку подають у цілій голові рибини.

 Mugaritz, Іспанія

Формат: «творча» європейська кухня

Середній чек: 220 євро

Лінк

Ресторан відкрили 1998 року в селі неподалік баскського міста Сан-Себастьян,  заклад уже встиг отримати дві зірки Michelin.

Як зазначають  у The World’s 50 Best Restaurants, ресторан «не для слабкодухих». Там подають, наприклад, краба на замороженому язиці чи сирому свинячому серці.

 Arpege, Франція

Формат: європейська кухня

Середній чек: 150 євро

Лінк

Ресторан Arpège заснований у 1986 році, зараз спеціалізується на вегетаріанській кухні. Для приготування страв використовують продукти, які вирощують самостійно.

Меню у закладі постійно змінюється, але деякі страви залишаються завжди. Це, зокрема, карпачо з ікрою лангустинів. 

 Disfrutar, Іспанія

Формат: середземноморська кухня

Середній чек: 150 євро

Лінк

Ресторан у Барселоні, який у 2018 році був на 18 сходинці рейтингу. Заклад заснували троє шеф-кухарів, які роблять акцент на незвичній подачі та структурі страв.

Зокрема, у ресторані подають гаспачо у формі сендвіча, хрусткий жовток та рідкий салат. 

 Maido, Перу

Формат: японська та перуанська кухня

Середній чек: 150 євро

Лінк

Ресторан вважається найкращим у Лімі, де подають страви японської та перуанської кухні. Торік заклад отримав сьоме місце в рейтингу. 

«Меню Maido – це подорож по перуансько-японській кухні фюжн, з акцентом на морепродукти. Є соковита тріска, маринована в місо з хрусткими горіхами, 50-годинні яловичі реберця і навіть тофу-чизкейк морозиво», – коментують у The World’s 50 Best Restaurants/

Фото: 1: Mirazur; 2 – Noma, 3 – Asador Etxebarri, 4 – Gaggan, 5 – Geranium, 7 – Mugaritz; 8 – Arpège,  9 – Disfrutar, 10 – Maido