Що спільного в Бейонсе та Джей Зі, блакитного та жовтого кольорів, вашої голови та подушки, односолодового віскі та стейка? Правильно, вони – ідеальна пара.

Разом з односолодовим шотландським віскі The Singleton ми створили тест, завдяки якому ви відчуєте аромат віскі та присмак стейка. Або навпаки. Або все разом. Але в будь-якому разі станете краще розбиратися в цьому запальному тандемі. А бренд-амбасадор компанії Diageo в Україні Дмитро Коломієць пояснить, чому деякі відповіді не такі однозначні та як розібратися в усіх правилах споживання.

Почнемо з головного – що взагалі таке шотландське односолодове віскі?

Напій, який має присмак снігу з верхівки Евересту

Напій, який виготовили винятково на одній віскікурні з ячмінного солоду 

Напій для інтровертів, недарма ж є частини слова «одно» та «соло»

Ну майже вгадали :)

Так і є!

Гм, у цьому щось є. Але ні :)

Г

отові до теорії?  Шотландське односолодове віскі – це напій, який виготовили на одній віскікурні. Для виробництва віскі потрібні всього три інгредієнти: ячмінне зерно, дріжджі та вода. Саме вони перетворюються на спирт (дистилят). Потім відбувається солодження (пророщування) ячмінного зерна, підготовка (затирка) та ферментація сусла і, зрештою, дистиляція.

Проте отриманий в результаті перегонки спирт не має права називатися віскі: для цього він повинен не менше трьох років зберігатися (витримуватися) в діжках. Об’єднання виробників шотландського віскі дозволяє використовувати для витримки лише діжки з дубової деревини.

Для виготовлення віскі The Singleton використовують два типи діжок: з-під бурбона, де молодий спирт проводить більшу частину своєї витримки, та діжки з-під іспанського хересу Oloroso та Pedro Ximenez. В останніх зріле віскі проходить фінальне «оздоблення», або ж «довитримку». Ще одна особливість The Singleton – це віскі тривалої ферментації, вона у два рази сильніша, ніж в інших виробників. Це також віскі повільного підігріву дистиляції, що загалом займає понад 12–14 год. Саме за таких умов з’являються та загострюються фруктові тони, проявляється унікальна квіткова ароматика напою.

З чим НЕ варто поєднувати односолодове віскі?

З коктейлем Long Island або пляшкою горілки

З колою та жирною їжею

З лимонним соком і фруктовим асорті

Ми за вас спокійні

Насправді це круте поєднання

Дарма ігноруєте хороший пейринг!

Г

оловне правило вживання віскі – пийте його так, як подобається: в чистому вигляді, з льодом, краплею джерельної або содової води, з різноманітними наповнювачами. Проте якщо п’єте якісне віскі, то краще не перебивати смак, який створив майстер із дистиляції. Односолодове віскі до-о-обре поєднується із ситною жирною їжею, як-от стейк. Такий пейринг є характерним для Шотландії та дає змогу якісно продегустувати напій і не сп’яніти занадто швидко. І це просто смачно! Щодо лимона, то в коктейлях з односолодовим віскі допустимий лимон у невеликій кількості – у тому ж віскі-сауері. Там є баланс лимонного фрешу, цукрового сиропу та, власне, віскі. Якщо ж ви змішаєте віскі з коктейлем Long Island або пляшкою горілки, то погано буде не тільки вам, а й усім навколо. Не кажучи вже про те, що смаку віскі ви точно не відчуєте.

Поговорили про віскі, а що ж узагалі таке «стейк»?

Попередньо витриманий товстий шматок м’яса, що має різні ступені просмажування

Ризикована страва, адже це м’ясо з кров’ю

Шматок м’яса, який смажать до 2 хвилин

Бінго!

Трішки мимо :(

Трішки мимо :(

К

ласичний яловичий стейк виробляють зі спеціально вирощених бичків м’ясних порід. Це товстий м’який шмат м’яса з частини туші, яка була мінімально залучена в русі. Тільки 20% відсотків туші підходить для приготування класичного стейка. Перед приготуванням м’ясо витримують протягом 20 днів або більше (в залежності від того, волога чи суха витримка), щоб м’язова тканина стала ніжнішою.

І так, у стейка є різні ступені готовності, за класичною класифікацією їх шість:

  • не просмажене/extra-rare: сире м’ясо, але не холодне;
  • з кров’ю/rare: обсмажене зовні, червоне та з червоним соком усередині;
  • слабке просмаження/medium rare: м’ясо із соком яскраво вираженого рожевого кольору;
  • середнє просмаження/medium: м’ясо зі світло-рожевим соком усередині;
  • майже просмажене/medium well: м’ясо з прозорим соком;
  • добре просмажене /well done: повністю просмажене м’ясо майже без соку.

А от стейк із кров’ю – це метафорична назва, адже в готовому м’ясі після довготривалої витримки крові просто не може бути. Страва сочиться м’ясним соком, сукровицею, а червоний колір забезпечує білок.

Як ще можна використати віскі, крім як пити?

Зробити з нього соус до стейка

Освятити ним свою вечерю, зокрема стейк

Пригостити кухаря, щоб він приготував найкращий на світі стейк

Ммм, це буде смачно!

Шкода віскі!

Тільки якщо він поділиться віскі

С

оус для стейка з віскі – це дуже смачно, а ще алкоголь – це стабілізатор смаку, що є гарною базою для соусу. Алкоголь під час приготування соусу випаровується, проте присмак самого віскі залишається. До того ж різні смакові відтінки віскі передаються страві. Ви можете додати до палітри не тільки ноти фруктів, а й ванілі чи шоколаду.

Круто експериментувати та пробувати різне віскі, адже в кожного своя смакова унікальність. Наприклад, односолодове віскі The Singleton додасть до соусу фруктові відтінки. А віскі з типовими торф’яними ароматами наповнить страву димним присмаком. Для перших експериментів оберіть класичний рецепт кремового соусу, додайте віскі до рецепта, щоб отримати більш насичений і концентрований смак.

А як розпізнати добре приготований стейк?

Тільки за допомогою термометра для м’яса

Біля нього стоїть склянка з односолодовим віскі

Ткнути в нього пальцем, щоби перевірити м’якість

Точно!

Непогано, але ніт

Тільки не це!

І

снує міф, що пальцем можна перевірити м’якість і готовність стейка: добре приготований medium-стейк такий самий на дотик, як основа великого пальця, кінчик якого притиснутий до кінчика середнього. Але пальці та стейки бувають різними, тому краще не користуватися таким ненадійним методом.

Найефективніший спосіб перевірити ступінь готовності стейка – це термометр для м’яса. Для кожного просмажування є своя ідеальна температура підігріву м’яса:

  • не просмажене/extra-rare – 46–49°C
  • «з кров’ю»/rare – 49–55°C
  • слабке просмаження/medium rare – 55–60°C
  • середнє просмаження/medium – 60–65°C
  • майже просмажене/medium well – 65–70°C
  • добре просмажене/well done – 70–100°C

Що з цього НЕ є спільними якостями віскі та стейків?

Обидва потребують витримки

Обидва потребують поваги в приготуванні та вживанні

Є ознакою розкішного життя

Упс, навіть віскі та стейкам потрібна витримка

Обидва потребують поваги в приготуванні та вживанні

Так!

В

іскі та стейки насправді потребують витримки. Для віскі витримка – це другий і найбільш важливий чинник смаку. За правилами Шотландії, мінімальний термін витримки віскі – 3 роки. Буває і 12, 15, 18 і навіть більше років. Тривалість перебування віскі в діжці, розмаїття поєднань дубової деревини, з яких виготовлені діжки, їхні розмір і походження формують кінцевий смак напою. Односолодове віскі майже завжди дозріває в діжках американського або європейського дуба, що збагачує віскі різними ароматами:

  • Американський дуб додає солодкі нотки ванілі, кокоса, меду й ірису.
  • Європейський дуб доповнює аромат насиченими тонами фруктів і прянощів.

Переважна більшість діжок, що використовується для витримки шотландського віскі, раніше містила інші алкогольні напої, як-от бурбон, вино, ром, що також позначається на смаку віскі. Так само і зі стейком, під час витримки відбувається ферментація, або визрівання м’яса: м’ясо стає ніжнішим, соковитішим, ароматнішим. Період витримки в середньому триває від 20 до 40 діб, але можна знайти яловичину, яка витримувалася до пів року та навіть більше! Усе це потребує поваги й неабиякого терпіння :)

А от думка, що віскі – напій для заможних – це стереотип, адже ціна віскі не корелює зі смаком. Пошук ідеального віскі – це скоріше захоплива подорож смаком. Від димного та солонуватого смаку шотландських островів до соковитих фруктових тонів долини річки Спей – усе це дивовижно вміщує шотландське односолодове. А ще атмосфера місця, індивідуальність, вправність майстрів і старовинні традиції. Найкраще, що кожен знайде унікальний букет односолодового віскі за прийнятну ціну.

Ускладнімо завдання: як вогонь і дим впливають на віскі та стейки?

Віскі та стейк мають пройти крізь вогонь, дим і мідні труби

Роблять їхній смак більш гірким, а ціну – вищою

Надають їм унікальний димний аромат

Як і ви у цьому тесті :(

Усе якраз навпаки!

Так!

М

аленька екскурсія на віскікурню: для приготування віскі зерно змочують водою, щоб його проростити. Так у ньому з’являються крохмаль і цукор, потрібні для бродіння сусла та формування спиртів. Після цього воду зливають, а зерно підігрівають і просушують. Оскільки в Шотландії для опалення часто використовувався торф, то і зерно часто сушать за допомогою підпаленого торфу. Зерно вбирає в себе дим і передає його віскі. Те ж саме зі стейками. Його можна посмажити вдома на сковорідці, а можна – на вуглях: і це будуть дві зовсім різні страви. Погодьтеся, друга буде набагато цікавішою та смачнішою.

Як НЕ варто споживати віскі?

З льодом і як у фільмах Тарантіно – надмірно

Додавати до нього воду, адже так ви псуєте священний смак

На вечірці, тому що так ви зруйнуєте атмосферу таємничості

Правильно! Який би це гарний вигляд не мало в кіно

Ні, не псуєте

Не зовсім :)

З

апам’ятайте: холод «краде» багатство аромату в односолодового віскі. Ми ж хочемо посмакувати напій, кайфонути, відчути посмак, а через лід усе це можна втратити. Він може «заморозити» унікальність віскі. Правильний підхід дегустування віскі – додати трішки джерельної води, що допомагає знизити міцність напою та повною мірою оцінити насичений аромат і смак.

Ну гаразд, а як же правильно дегустувати віскі?

Дивишся на етикетку, удаєш експерта, нюхаєш, п’єш

Дивишся на напій (бажано з повагою), обертаєш у бокалі, обережно нюхаєш і пробуєш на смак, обертаючи ковток у роті

Дивишся на друга, який буде нести тебе додому, нюхаєш, п’єш

Трішки мимо

Точно

Пошкодуйте друга!

З

вісно, на етикетці є інформація про регіон або країну виробництва віскі, про витримку та про міцність напою. Але, давайте чесно, теорія не працює без практики. Тому для класної дегустації віскі скористайтеся правилом «5П»:

1.

Подивитися на колір напою. Під час дегустації варто описувати цей колір не просто як «жовтий», а у відтінках: бурштиновий, відтінок дубової кори, солом’яний, мідний, золотий тощо. Завдяки кольору можна зрозуміти, якою була бочка, адже саме вона надає відтінок.

2.

Понюхати – вловити ноти, для цього не варто цілком занурювати ніс у бокал, адже можна обпектися парами міцного алкоголю.

3.

Посмакувати – робиш ковток, обертаєш його в роті, але не п’єш одним махом. Розумієш, який це напій: солодкий, фруктовий, гіркий, торф’яний?

4.

Проковтнути – тут важливо зрозуміти посмак, який буває коротким, середнім і тривалим. Також у посмаку можуть відкритися нові відтінки смаку.

5.

Плеснути води – щоб ще краще розкрити смак віскі та спробувати ще раз.

І наостанок: правда, що є розмежування на чоловічий і жіночий віскі?

Залежить від того, кому належить віскікурня – жінці або чоловіку

Як і з місцем у домі – ніякого розмежування немає, це міф

Так, жіночим віскі називають найменш міцний

Ні, трішки мимо

Пишаємося :)

Вважаймо, що ми цього не чули

Д

авайте востаннє повторимо – віскі це напій для всіх. У віскі настільки багата та широка палітра смаку, що кожен може знайти свій улюблений варіант. І власник віскікурні тут ні до чого.

Щоб побачити результат,
потрібно відповісти на всі запитання тесту

Ви – нуб у світі віскі і стейків

Робите перші несміливі кроки у світі торфу, диму та фудпейрінгу. Ми навіть вам трішки заздримо, тому що попереду стільки «вперше» й «ого, який смак». Головне – не зупиняйтеся.

Ви – андердог

Можете здивувати своїми знаннями компанію друзів і навіть нас. Перемога була дуже близько, тому є куди ще рости та що дегустувати.

Ви – майстер-дистилер

Або просто хакнули наш тест, зізнавайтеся? Головне пам’ятайте, що пізнання віскі це нескінченний шлях, де попереду ще так багато нових несподіваних смаків.

Не має значення, початківець ви чи експерт, віскі The Singleton – ідеальний варіант для першого знайомства та для досвідчених гурманів.

Якщо ви ніколи не пили віскі та хочете спробувати, а бармен налив вам насичений і торф’яний – навряд чи він вам сподобається з першого разу. А от The Singleton – ідеальний варіант для першого знайомства, воно легке, питке та збалансоване. Це віскі з долини річки Спей, одного з найвідоміших регіонів виробництва шотландського односолодового. Напої з цього регіону солодкі, з присмаком фруктів.

The Singleton off Dufftown витримують в американських і європейських дубових бочках. З насиченими відтінками коричневого цукру, печених яблук і ноткою вершкової карамелі, воно створене для часу в приємній і веселій компанії.

Спробуйте його в чистому вигляді, з краплею води, з льодом або в коктейлях. Насолоджуйтеся віскі з історією!

Матеріал підготовлено за підтримки