Ресторанний комплекс Fenix уперше в Україні презентував понад 30 видів преміального саке. Наразі у Fenix Asia активно розвивають культуру споживання рисового нектару за допомогою кваліфікованого шеф-сомельє.

Саке – це продукт натурального бродіння шліфованого рису, міцність якого часто нижча за 15 градусів. За смаковими якостями він тяжіє до білого вина, а методи виробництва нагадують пивоваріння. Дегустувати саке варто в охолодженому виді. Задля розкриття букету сомельє рекомендують насолоджуватись саке при температурі 20 градусів.

які Види саке пропонують у закладі

У Fenix пропонують саке з японських районів Honshu, Nagano, Chiba, Osaka, Nara, Kyoto, Fucuoka. Тут є легкі ігристі види та фруктові, які роблять із саке та фруктових соків у пропорції 50 на 50. Також у закладі гості можуть спробувати три категорії преміальних саке – Junmai, преміальній Junmai Ginjo та суперпреміум Junmai Daiginjo.

Junmai – це преміальний вид саке, для приготування якого використовують рис, відшліфований до 60%. Часто він має тонкий смак фруктів із нотами вершків або сиру та залишає ледь відчутний цитрусовий посмак.

Junmai Ginjo готують із використанням спеціальних методів ферментації. Він має легкий фруктовий смак і відповідний аромат.

Junmai Daiginjo – суперпреміальний вид. Його вважають вершиною мистецтва майстрів, які готують саке. Цей вид виготовляють із рису, відшліфованого до 50%, проте він вимагає дуже точних методів ферментації, за що вважається висококласним.

«У Fenix є вісім позицій, які можна замовити по келиху. Так гість може спробувати різні види напою. Також ми пропонуємо дегустаційний сет, у якому є різні категорії та стилі саке. Його можна замовити в наших сомельє», – каже шеф-сомельє Микола Бунчак.

з чим поєднувати напій

За словами сомельє, пити саке можна до, під час і після трапези. Напій може бути аперитивом або дигестивом. Наприклад, щоб підготовити рецептори до їжі, Микола Бунчак радить спробувати Yuzu Heiwa Shuzo через його високу кислотність.

Поєднувати японський напій рекомендують із традиційними стравами паназійської кухні, наприклад, із качкою по-пекінськи. Доповнювати її краще за все саке з високою кислотністю, аби збалансувати жирність птахи. Також рисовий напій пасує до страв із морепродуктів і риби. Зокрема, сомельє радить спробувати устриці в парі з ігристими видами саке. 

А роли та суші поєднувати із саке не варто – напій і так виготовляють із рису. Натомість замовте локшину. У Fenix Asia пропонують сінгапурську локшину з куркою та креветками.

«У майбутньому ми плануємо проводити дегустаційні вечори та фудпейрінги. Наші професійні саке-сомельє можуть розповісти гостям історію напою та познайомити з ним. Я впевнений, що в Україні цей напрям має чудові перспективи для розвитку», – каже Микола Бунчак.


Матеріал підготовлено за підтримки Fenix