Конкурс World Class від Diageo Reserve – найбільше змагання серед бартендерів з усього світу, які конкурують за звання кращого бармена планети. Фінал конкурсу планували провести у вересні в Сіднеї, проте, через пандемію коронавірусу, організатори ухвалили рішення відкласти фінальний етап World Class.

З 3 по 30 березня в Україні провели перший етап World Class 2020. У ньому взяли участь 56 барменів. За умовами конкурсу, кожен учасник мав створити власний коктейль на основі джину Tanqueray NoTen, використавши одну з концепцій:

  • G&T Citrus Heart. Подача коктейлю має містити три елементи: джин Tanqueray NoTen, тонік і домашній третій елемент, оснований на ідеї «цитрусового серця», що підкреслить смакові характеристики джину.
  • The Botanical Journey. Подача коктейлю має базуватися на історії та ароматі одного із ботанікалів, які входять до складу джину Tanqueray NoTen.

У результаті, до півфіналу потрапили 17 бартендерів із Києва, Одеси, Харкова, Дніпра, Львова, Івано-Франківська й Запоріжжя.

The Village Україна разом з World Class розповідають про 17 коктейлів на основі джину від українських барменів-фіналістів.

Pinch: коріандр
та солоний лимон

Бартендерка: Дарія Пашкель

Заклад: 11 mirrors rooftop
restaurant & bar, Київ

Дарія сконцентрувалася на одному з ботанікалів джину Tanqueray NоTen – коріандру. «Чарльз Тенкерей не зробив коріандр головним у своєму напої, проте без нього смак джину був би неповним. Цей ботанікал входить до складу вермутів, лікерів, випічки та маринадів», – розповідає бартендерка.

За основу пряного коктейлю Pinch Дарія обрала формулу класичного напою Martinez. Верхні ноти – коріандр, тіло – хліб, а нижні ноти – лимон і грейпфрут.


Інгредієнти: джин Tanqueray NoTen, бородинський вермут, лікер Мараскін, настоянка солоного лимона, спрей коріандру.


Medina Cocktail:
содова й зілля

Бармен: Роман Кірстя

Заклад: Milano Torino Vermuteria, Київ

Для свого коктейлю Роман приготував італійську содову з апельсина – аранчату. Цедру від фрукта він висушив і розбив у порошок, а на основі кордіалу (прим. ред. – авторський кисло-солодкий концентрований сироп) Neroli поєднав цитрусове серце з джином. Натхненням до створення коктейлю стала легенда про купця з Марракеша, який закохався в італійку. Він приготував їй чарівне зілля, яке приносить удачу і назвав його Медіною.


Інгредієнти: джин Tanqueray NoTen, Montanaro Bianco, Napoleon Amontillado, кордіал Neroli, Aranciata homemade.


Tarragon Highball: естрагон та простота

Бартендерка: Анастасія Виноградова

Заклад: The Cinematographer's Party, Київ

«Люди, як мені здається, хочуть простих напоїв, щоб знати, що саме вони п'ють», – зазначає Анастасія. Тому бартендерка створила коктейль, в якому можна легко розпізнати смак кожного з інгредієнтів.

Для Tarragon Highball Анастасія обрала грейпфрут, естрагон, коріандровий мед. Коктейль розкривається не тільки у цитрусовому, а й гіркому трав'яному і квітковому смаках. Їх доповнює ментолова свіжість тоніка Fentimans Botanical.


Інгредієнти: джин Tanqueray NoTen, грейпфрутово-естрагоновий кордіал, тонік Fentimans Botanical.


Naked Truth:
лайм та правда

Бармен: Олексій Дмитраш

Заклад: 11 mirrors rooftop restaurant & bar, Київ

Бармен Олексій Дмитраш створив Naked Truth із трьох інгредієнтів, які розкривають смак джину цитрусовим фінішем. Основним став лайм. Мінімальною кількістю інгредієнтів Олексій хотів підкреслити, що люди мають бути більш вимогливими до себе, бути людяними та допомагати один одному. «Naked Truth – гола правда, про яку завжди треба пам'ятати, ким та де ви б не були», – коментує бармен.


Інгредієнти: джин Tanqueray NoTen, Tanqueray NoTen Infused Galangal, кордіал Green Husk.


Mutabor:
цитрус і латина

Бармен: Сергій Ганзуля

Заклад: Old Pal Bar, Дніпро

У перекладі з латинської Mutabor – «перетворення». Бармен Сергій створив свій коктейль, як символ трансформації у барному мистецтві. «Усі інгредієнти в поєднанні з джином Tanqueray NoTen набувають зовсім інших смаків: соковитий грейпфрут стає солоним і втрачає гіркоту, солодкий апельсин – кислим, а лайм, навпаки, солодким. Усе це – серце цього джин-тоніка», – розповідає бармен.


Інгредієнти: джин Tanqueray NoTen, цитрусове серце, тонік Royal Club.


Heart of The Future:
сорбет та екологія

Бармен: Олександр Тангелов

Заклад: Pink Freud, Київ

На створення коктейлю Олександра надихнула науково-фантастична серія романів Кіма Робінсона про Марс і кліматичні зміни на планеті. Так з'явилася концепція коктейлю – безвідходне барне виробництво. Heart of The Future бармен зробив із цитрусових залишків із тривалим терміном зберігання. Серце напою – сорбет із фрешу, в основі якого лежать апельсин, лайм і грейпфрут.


Інгредієнти: джин Tanqueray NoTen, Schweppes Indian Tonic, Citrus Sorbet.


Groundwater:
ананас та історія

Бармен: Сергій Захватов

Заклад: Protagonist, Харків

Чарльз Танкерей для створення свого джину використовував воду з Фінсбері-Спа. А пляшки для напою створював схожими на англійські пожежні гідранти XVIII століття. Сучасна пляшка джину Tanqueray NoTen не стала винятком. Саме на воді зосередив свою увагу Сергій у рецепті коктейлю. «У Groundwater я використовував сік ананасу для кордіалу, помітивши схожість фамільного герба на кришці пляшки з цим плодом, що на 80% складається з води», – розповідає бармен.


Інгредієнти: джин Tanqueray NoTen, кордіал Cilantro-Pineapple.


Pangea: ромашка
та суперконтинент

Бартендерка: Маруся Окучинська

Заклад: Who & Why, Київ

«150 мільйонів років тому, коли на нашій планеті був один континент – Пангея, і там з'явився ялівець, без якого не було б джину. Ми всі живемо у своїх світах. Вони різні, але захопливі по-своєму. І Пангея їх об’єднує. Мій коктейль – це поєднання смаків, простоти та складності, ніжності та сили», – каже Маруся. У коктейлі вона приділила особливу увагу ромашці й цитрусовим, які є в Tanqueray NoTen. Для серця обрала кордіал жасмин-лайм.


Інгредієнти: джин Tanqueray NoTen, кордіал Jasmine-Lime.


DesTiny:
сидр та лакриця

Бармен: Ігор Лім

Заклад: Zigzag

«Коли я уявляю собі джин Tanqueray NoTen, відомий своїм цитрусовим серцем, одразу складається асоціативний ряд, який вимагає додати до джину сухий аперитив для створення тонкого dry коктейлю», – розповідає бармен Zigzag Ігор Лім. Тому у знебарвлений коктейль DesTiny він додав яблучний сидр з ананасовим фрешем та свіжі трави. Останні також стали інгредієнтом для бітеру на основі кореню лакриці та свіжих цитрусів.


Інгредієнти: джин Tanqueray NoTen, яблучний аперитив, трав'яний бітер.


A320:
ромашка та літаки

Бармен: Євген Юрків

Заклад: «Промбар», Івано-Франківськ

Під час створення ідеї для коктейлю Євген дізнався, що всі ботанікали для створення джину доставляють у Британію літаком Airbus A320. Крім того, Airbus – французька авіакомпанія. А французька ромашка – один із дев'яти ботанікалів джину Tanqueray NoTen. «Я створив легкий коктейль зі складних інгредієнтів, який виготовив винятково з ботанікалів Tanqueray NoTen, приділивши особливу увагу ромашці й коріандру», – коментує бармен.


Інгредієнти: джин Tanqueray NoTen, Honey/Chamomile Syrup, апельсиновий фреш, лаймовий фреш, абсент, коріандр.


Molfar:
Карпати та магія

Бармен: Роман Кутинський

Заклад: «Ресторація Кухня»,
Івано-Франківськ

Мольфари – містичні цілителі Карпат. Саме вони стали натхненням Романа для ідеї коктейлю. Щоб розкрити смак одного з ботанікалів – ромашки – він настояв джин на карпатській ромашці. «Спеціально для коктейлю ми заварили трав'яний кордіал із карпатського чаю та медовий сироп, і використали лише натуральні інгредієнти без жодних штучних підсолоджувачів. Наша ідея у максимальній локалізації інгредієнтів», – додає Кутинський.


Інгредієнти: джин Tanqueray NoTen, Cointreau Camomile, кордіал Herb Citrus, медовий сироп, лимонний фреш.


Time Flow: бджолиний віск та спокій

Бармен: Мирослав Литвиненко

Заклад: N::B Cocktails Bar, Київ

Мирослав створив свій коктейль, поєднавши смаки ромашки, бджолиного воску й трав. За його словами, Time Flow – про тепло, спокій і піклування про себе, на яке ніколи не вистачає часу. «Особисто для мене це – про такі прості речі, як подорожі, здорове оточення, приємні тканини, якісний алкоголь і задоволення від роботи», – розповідає бармен.


Інгредієнти: джин Tanqueray NoTen, Tanqueray NoTen настояний на бджолиному воску, ромашковий кордіал.


Gitopi: мікс класики
та маринаду

Бармен: Влад Шелест

Заклад: True Burger Bar, Львів

На думку Влада, є лише два канонічних коктейлі на основі джину – джин-тонік і драй мартіні. Бармен створив напій, в якому поєднав ці два напої. Щоб підкреслити цитрусове серце джину, використав цейлонську корицю, коріандр і сичуанський перець, які входять у склад маринаду для грейпфрута. Саме маринад зміщує баланс смаку знайомого всім джин-тоніка в солений і кислий бік.


Інгредієнти: джин Tanqueray NoTen, тонік Fentimans Naturally Light, Grapefruit Brine.


Soul Mates:
мед і перець

Бармен: Денис Страшук

Заклади: True Burger Bar, Київ

Денис зазначає, що при створенні Soul Mates він хотів підкреслити смак напою за допомогою правильного поєднання простих, усім знайомих інгредієнтів. Тому обрав рослинні складники, які ідеально поєднуються з джином. Бармен зробив кордіал на основі меду акації, лемонграсу та сичуанського перцю, який доповнив цитрусове серце джину Tanqueray NoTen.


Інгредієнти: джин Tanqueray NoTen, кордіал з лемонграсу і сичуанського перцю, тонік Fentimans light.


True Heart Gin&Tonic: лимон та покликання

Бармен: Антон Сердюк

Заклад: «Асасіа», Дніпро

Засновник Tanqueray Чарльз Тенкерей відмовився стати священиком попри те, що народився в родині духівників у четвертому поколінні. Бармен дніпровського бару Антон Сердюк залишив медичну практику заради бару. Ідею пошуку рідної професії Антон відображає у твісті на Gin & Tonic за допомогою лимона. Він впевнений, що лимон може дати не тільки кислоту, а й цілу палітру смаків.


Інгредієнти: джин Tanqueray NoTen, кордіал Ultimate Lemon, тонік Fava Bibite Wild Botanical.


Chamomile Green Martini: метелики та надія

Бармен: Ян Присовецький

Заклад: Whisper Bar, Київ

«У дитинстві я часто бачив у місті метеликів. Але що сталося з ними зараз? Куди вони зникли?», – описує ідею свого коктейлю Ян Присовецький. Ян створив твіст на класичний коктейль Martini з ромашкою. До кожного коктейлю бармен додає конверт із насінням ромашки, щоб збільшити популяцію рослин у місті.


Інгредієнти: джин Tanqueray NoTen, сухий вермут, Grapefruit oleo saccharum, Сhamomile Hydrosol.



Jazz Bass: цитруси у ролі басу

Бармен: Антон Гапонов

Заклад: No Comments, Запоріжжя

Бармен із Запоріжжя Антон Гапонов порівнює свій коктейль із джазовим квартетом. «Цитрусовий кордіал виконує роль басу, розпізнати його можуть лише справжні шанувальники. Але вся слава залишається фронтмену – джину Tanqueray NoTen», – каже представник бару No Comments.


Інгредієнти: джин Tanqueray NoTen, тонік Fava Bibite Dry Bitter, кордіал Jazz Bass.


Матеріал підготовлено за підтримки