Якщо ви на боці добра, обирайте альтернативу пластиковим соломинкам. Звернути увагу на екотрубочки варто не тільки пересічним споживачам, а й барам і ресторанам. Щодня вони використовують велику кількість пластикових соломинок, тому, відмовившись від них, можуть позитивно вплинути на стан екології. Це також актуально перед святами, коли хочеться відзначити Новий рік і гарно, і безпечно для природи.

Український бренд екологічних соломинок Yes Straws виробляє їх із жита та очерету. Компанія зосереджує свою діяльність не лише на зміні споживацьких звичок і відмові від пластику. В основі виробництва – енергоефективні процеси та концепція запобігання утворенню відходів.

The Village Україна разом з Yes Straws розповідає про соломинки з різних матеріалів, їхні переваги та недоліки.


Металеві соломинки


Довговічною та багаторазовою альтернативою пластику вважають металеві соломинки. Продають їх зазвичай у невеликому чохлі та зі спеціальним засобом для догляду. Більшість таких соломинок виробляють у Китаї. Металеві трубочки переважно виготовляють з нержавійної сталі, алюмінію або титану.

Якщо матеріали, що підлягають вторинній переробці (папір, пластик, тканини), не завжди можна легко та ефективно переробити, то вироби зі скла або металу підходять для постійної переробки. Це економить природні ресурси й зменшує кількість відходів.

Проте перед тим, як придбати таку соломинку, варто звернути увагу на деякі мінуси. Наприклад, металеву трубочку не можна обрати для гарячих напоїв: вона передає тепло і може надати напою металічного присмаку. Використання таких трубочок у закладах не завжди є зручним для клієнтів: їх не візьмеш з напоєм to-go, а багаторазове використання може не сподобатися відвідувачам.


Юрій Остапенко,
старший бармен у Dogs & Tails

У роботі із соломинками важливо, щоб вони були надійні й не ламалися; були біорозкладними, не розкисали, піддавалися вторинній переробці. І, звісно, були естетично привабливими.

Головна перевага металевих трубочок у тому, що вони багаторазові. Ми використовуємо їх для кількох напоїв, але іноді гості ставляться до них зі здивуванням. Варто звернути увагу на те, що ці соломинки потребують спеціального догляду. Також вони мають бути виготовлені з якісного металу, оскільки неякісний може завдати шкоди здоров'ю споживача.


Бамбукові соломинки


Екологічною, проте недовговічною альтернативою пластиковим трубочкам стали бамбукові соломинки. Завдяки міцному рослинному матеріалу вони стійкі, приємні на дотик, не гнучкі, легко утилізуються після вживання. До того ж мають гарний вигляд. Їх продають у комплекті зі спеціальною щіткою для чищення. Виробляють бамбукові соломинки зазвичай у країнах Азії.

Серед мінусів: пориста внутрішня стінка бамбуку, що вбирає в себе смак і колір напоїв, згодом соломинку стає неможливо вимити. Тому найкраще використовувати їх лише вдома.


Паперові соломинки


Найчастіше паперові соломинки стають альтернативою пластиковим у ресторанах, кафе та барах. Переважно їх виробляють у Китаї.

Вони мають певні мінуси як під час використання, так і в процесі виготовлення. По-перше, паперові трубочки швидко розкисають, деформуються та лишають осад із паперовим присмаком. З цих причин вони не підходять і для гарячих напоїв.

По-друге, такі соломинки містять пластик, який допомагає їм тримати форму. А ще у виробництві використовують деревину, що не поліпшує екологічну ситуацію.


Дмитро Чехоєв,
бар-амбасадор Bushmills & Jose Cuervo в Україні, бар-менеджер Arena Entertainment

Основні екоальтернативи на ринку – це папір, макарони, метал, бамбук, пшениця та очерет. Найкраща собівартість у макаронів, але ціна залежить від постачальника. Металеві трубочки мають певні особливості при очищенні: їх треба класти у спеціальні ванночки, щоб вони були чисті всередині та продезінфіковані. Але люди все ж мають певний ступінь недовіри навіть до очищених соломинок.

Бамбук точно не підходить: він вбирає в себе аромат, смак, вологу, а це сприяє появі грибка, що неприпустимо. Перевагою паперових трубочок є екологічність. Крім того, вони на другому місці за ціною. Але такі соломинки розкисають, якщо довго пити коктейль.

Трубочки з очерету та пшениці – гарна екоальтернатива. Крім того, такий продукт створює вау-ефект. Завдяки цьому починається комунікація з клієнтом і одразу можна отримати фідбек.


Соломинки з очерету


Такі соломинки є екологічною заміною пластикових трубочок. Їх виробляють із цільної стеблини очерету, завдяки чому після утилізації вони стають натуральним добривом для рослин.

Соломинки з очерету можна поєднувати як з гарячими, так і з холодними напоями. Залежно від консистенції напою можна обирати діаметр і довжину трубочки. Наприклад, для щільних напоїв, таких як смузі, ласі, фреш, варто віддавати перевагу товстим соломинкам. Тонші підійдуть для соків, коктейлів і гарячих напоїв. Короткі трубочки подають для коктейлів у посуді на високій ніжці. Крім того, очеретяні соломинки дешевші за попередні альтернативи з металу та бамбуку. Водночас є міцними й біорозкладними.

Такий варіант соломинок від української компанії Yes Straws використовують у закладах Mur Mur, «Каштан», BURSA, «Файна фамілія» та інших.


Юлія Привалова,
засновниця компанії YARO

Одна з основних цінностей YARO – піклування про планету. Тому ми, крім іншого, відмовилися від пластикових трубочок.

Раніше ми використовували паперові соломинки, але вони пропускають вологу та погано тримають форму: починають гнутися ще до того, як людина доп'є смузі. Важко назвати їх ідеальними і для екології: їх виробляють з целюлози, для виробництва якої вирубують дерева. Ми також розглядали варіант з металевими соломинками, але їх треба стерилізувати після кожного гостя у спеціальній ванночці.

Ми шукали трубочки, які будуть безпечними для планети, але при цьому залишалися зручними для наших клієнтів. Соломинки Yes Straws виробляють з рослинних матеріалів, а форму вони не втрачають навіть у гарячих напоях.


Пшеничні соломинки


Пшеничні соломинки також одноразові. Проте вони не шкодять довкіллю, адже розкладаються за кілька місяців. Пшеничні трубочки вважають найкращою альтернативою пластиковим, хоча вони мають більш крихку структуру.

Крім того, перші українські соломинки робили саме зі стеблин жита, щоб пити з них молоко. Тепер їх також виробляють з натурального матеріалу – цільної стеблини пшениці. Зазвичай це відходи виробничих процесів у сільському господарстві, тому виготовлення трубочки з них допомагає заощадити природні ресурси.


Олеся Вершигора
Екоактивістка, авторка телеграм- каналу eco ambassador, COO компанії YES STRAWS

Трубочки від Yes Straws – це екологічна альтернативна пластиковим, оскільки їх виготовляють з відновлюваної сировини.

Паперові також виготовляють із відновлюваної сировини – дерев, але поновлення такого матеріалу забирає багато часу. До того ж процес розкладання паперу у 6,5 раза довший за розкладання очерету чи жита.

На відміну від паперових або пластикових трубочок, соломинки з жита та очерету безпечні для використання, а завдяки 100% рослинному походженню вони можуть швидко розкладатися. Ресурсів, витрачених на виготовлення продукції, йде менше, оскільки залучено менше виробничих процесів.


Трубочки Yes Straws мають кілька етапів обробки: очищення, нарізання, шліфування, обробка паром і висушування. Термічна обробка паром за температури щонайменше 180°C обов'язкова для дезінфекції. Далі продукт перевіряють і фасують. Уся продукція Yes Straws має сертифікати якості в Україні та Євросоюзі.

Офіс:
Україна, місто Київ, вулиця Інститутська, 2-А,
ТЦ «Глобус», 2 лінія, 3 поверх,
New Work Labs

Телефон: +38 098 7019299

Email: [email protected]


Матеріал підготовлено за підтримки