У 2019 році Данон по всьому світу святкує 100-ліття створення свого першого йогурту. В Україні партнерами ювілею стала сім’я французьких ресторанів Très FRANÇAIS. У грудні в ресторані та сирній крамниці Très FRANÇAIS і бранч-кафе á la mode Très BRANCHÉ доступне спеціальне меню бранчів з йогуртами та іншими молочними продуктами зі столітньою історією.

Уже сто років Данон виробляє молочні продукти, проте мало хто знає, що історія компанії розпочалася з турботи іспанського підприємця Ісаака Карассо про здоров’я свого сина.

The Village разом з Данон розповідають, хто і як створив перший йогурт Данон.

До чого тут Мечников?

Історія компанії розпочалась в Іспанії, у місті Барселона. Фармацевт Ісаак Карассо, звернувся до праць науковця Іллі Мечникова, щоб допомогти іспанським дітям, які часто страждали від дисбактеріозу та кишкових інфекцій.

Ілля Мечников у своїх працях вперше надав докази користі йогурту для здоров’я. Турбуючись про свого сина, Ісаак використав культури з Інституту Пастера та дослідження Мечникова для виготовлення першого йогурту. Його сина звали Даніель (Daniel), а в сімї – Данон (Danone). Так 100 років тому в Іспанії Ісаак Карассо створив перший йогурт Danone.

Паризька спілка йогурту

Даніель залишив дім у 18 років заради навчання в Марселі. Він відкрив для себе Францію та почав стажування в Інституті Пастера в Парижі. Даніель був переконаний, що йогурт може задовольнити харчові потреби французів. У 1929 році він заснував Паризьку спілку йогурту й відкрив перший магазин на вулиці Andre Messager у Парижі.

Цього ж року вигадали лозунг компанії: «Данон – це смачний і корисний десерт, який покращує травлення». У 1932-му Даніель побудував першу фабрику. Далі відкрив перший парк вантажних машин для доставки продукції по всьому Парижу та околицях міста.

Бронкс та американська мрія

У часи Другої світової війни Даніель залишив окупований Париж та успішну компанію, щоб почати все з нуля у Нью-Йорку. Він купив магазин йогуртів у Бронксі та 1942 року заснував власну компанію.

У США Даніель зустрів французького дизайнера та графіка Раймонда Лоеві. Той порадив підприємцю американізувати назву компанії та розробив для неї новий логотип. Так створили компанію Dannon Milk Products.

Справжня дружба та світова експансія

У 1970-1990-ті Даніель Карассо обєднав свої зусилля з бізнесменом Антуаном Рібу. Вони мали спільну мрію – створити глобальний бренд. Так Карассо і Рібу вивели бізнес на нові території: Південну Америку, Азію, Східну Європу.

Два заводи та 1000 українців

1998 року Данон починає працювати в Україні. У компанії є три напрями бізнесу: молочні продукти, продукти на рослинній основі та спеціалізоване харчування. Наразі в українському Данон працює понад 1000 співробітників на двох заводах – «Данон Дніпро» (у Херсоні) і «Данон Кремез» (у Кременчуці).

Матеріал підготовлено за підтримки