У рубриці «Слово шефа» The Village Україна у співпраці з різними закладами запитує шефів, яка концепція їхньої кухні та що потрібно спробувати насамперед.

Ресторан

Toloka

місто Вишневе, вулиця Європейська, 31-А

Години роботи

09:00-22:00

Середній чек

350 гривень

Ресторан Toloka відкрили у лютому 2019 року. Власники закладу живуть поряд з Вишневим, між Житомирською та Одеською трасами – це стало поштовхом до створення місця з локальною кухнею та концепцією «не для туристів». Засновники додають, хотіли відкрити ресторан, який стане візитівкою Вишневого.

Шеф-кухар Toloka – Денис Подобед. Денис має 15 років досвіду роботи в ресторанах із різними кухнями світу, а також є членом Асоціації шеф-кухарів України. Останнє місце роботи – у команді Олексія Повторейка в ресторані Whisky Corner.

Денис Подобед


шеф-кухар

Яке меню у ресторані?

Ми у Toloka намагаємося готувати страви з локальних продуктів, тому і кухня місцева. Ми називаємо її «панукраїнською» за аналогією з паназійською. В нашому меню страви, що походять з різних кухонь: бессарабської, єврейської, слобожанської, одеської, галицької тощо.

Чим надихалися при її розробці?

Більшість ресторанів зі списку 50 найкращих у світі працюють з місцевою кухнею та локальними продуктами – і ми прагнемо цього. Крім того, сьогодні активно розвиваються малі виробники, успіхи яких надихають. А мені цікаво зробити просту, зрозумілу та водночас дуже смачну їжу. Я не відтворюю старі рецепти, а шукаю те, що буде актуальним у сучасному світі.

Де ви берете продукти для страв?

Наша мрія – купувати всі продукти від виробників, які розташовані в радіусі 100 кілометрів. Хештег #eatlocal – основа філософії ресторану. Деякі позиції в меню мають спеціальні позначки, які вказують на те, що ми знаємо їхнє походження до деталей. Наприклад, сади фермерського господарства «Валентина», де ми купуємо продукти для соків прямого віджиму, розміщені за п’ять кілометрів від нашого закладу. Курчата та лісовий мед із села Бобриця, мармуровий сом з Василькова, крафтове пиво Underwood виробляють у Білогородці, а козині сири – в Бишеві. Ми також співпрацюємо з проектом «Бобрицький ярмарок». Навколо Києва бум нових виробників, це захопливо та цікаво.

Як часто змінюється меню?

Основне меню та сніданки ми змінюємо щосезону, меню бізнес-ланчів – щотижня, а на гастровечерях тестуємо нові страви. Те, що подобається гостям, згодом потрапляє до оновленого меню.

Яка атмосфера та інтер’єр закладу?

Приміщення Toloka має дві зони. На вході світлий кава-бар зі столом на десять персон. А ще тут є годинник-килим ручної роботи та металева барна стійка з орнаментом-вишиванкою у вигляді хмелю. Вглибині – зала ресторану. Вона менш освітлена та оформлена в стилі етнічний лофт. Стіни зали прикрашені роботами різних митців. Інтер’єр створював Олексій Дунін та команда креативної студії сучасного дизайну інтер’єрів Casad’Elle.

Хто є відвідувачами ресторану?

Більшість наших гостей – кияни та жителі західного передмістя Києва. Але найцікавіше – бачити реакцію іноземців на ресторан. Заклади «не для туристів» стали сучасним трендом, тому люди шукають саме локальні ресторани.

Основні гості у кава-барі зранку – місцеві жителі. Багато хто з них щодня купує продукцію нашої пекарні. А на обід до нас часто приїздять на зустрічі з бізнес-партнерами. Адже концепція закладу спрямована на те, аби щодня був привід зайти в Toloka.

Які три страви варто спробувати насамперед?

Хендмейд-вареники з телячими щічками у вершково-грибному соусі

Подаємо з пудрою з білих грибів і соусом песто з руколи. Варто зазначити, що власник ресторану – фанат вина та автор нашої винної карти. Вона компактна, але має 40 позицій від шести постачальників. Тому всі наші вареники чудово поєднуються з вином, як італійська паста.

95 гривень

Полядвиця з мозковою кісткою

Якщо ви думаєте, що яловичину на кістці гарно готують тільки італійці в «Особуко по-Міланські», то це не зовсім так. Наприклад, у галичан завжди була «полядвиця». Це філе яловичини з кісткою, запечене у печі. У нас своя версія цієї страви: томимо м’ясо у червоному вині з овочами та травами. А подаємо з фіолетовим крем-пюре із селери та картоплі, соусом ромеско, запеченим часником і розмарином.

230 грн

Пряне курча на грилі

Для цієї страви ми купуємо тушки курчат у фермера поблизу Вишневого. Маринуємо їх у вині та травах і перед смаженням на грилі готуємо при низькій температурі для збереження соковитості. Подаємо половину курчати з цитрусовим соусом та грінками з мамалиги – круто вареної кукурудзяної каші. Її для більш виразного смаку трохи обсмажуємо.

185 грн

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА ПІДТРИМКИ