Німецький лікер Jägermeister об'єднує в собі 56 інгредієнтів з різних трав, спецій, коріння і фруктів. Рецепт легендарного напою надихнув нейронауковців дослідити, як смак залежить від звуку.

10 квітня Jägermeister разом з професором Філіпе Рейносо-Карвальо представили проект «Ремастеринг смаку». Це музично-смаковий експеримент, в якому учасники пробували Ice Cold Шоти Jägermeister під супровід музики та спеціальних аудіосемплів. Смак лікеру змінюється в залежності від того, який звук учасник чує під час ковтка.

Ми спільно з Jägermeister публікуємо деталі експерименту.


Як доктор психологічних та інженерних наук, що має досвід звукорежисера, Карвальо є міжнародно визнаним дослідником із мультисенсорного сприйняття. Він розробив чотири різні аудіосемпли, кожен з яких посилює певний смак трав’яного лікеру Jägermeister.

Філіпе Рейносо-Карвальо

експерт з мультисенсорних відчуттів

«Наш мозок обробляє інформацію про всі наші відчуття комплексно. Тому інформація, яку ми отримуємо за допомогою одного відчуття (те, що ми чуємо), впливає на сприйняття іншого (як ми сприймаємо смак Jägermeister)», – говорить Філіпе.

Як створювалися ці мелодії?

У розробці семплів брав участь німецький продюсер електронної музики Sam Shure. Мелодію солодкого смаку можна визначити як м'який ембіент, тоді як пряний семпл був розроблений за азійськими музичними референсами, щоб нагадати слухачеві гостроту, присутню в кухні таких культур.

Чотири смаки і чотири мелодії

Певні параметри звуку (його висота, тембр, гармонія та інше) можуть бути пов’язані з атрибутами смаку (солодкість, гіркота, кислота тощо). Також важливо враховувати, що музика – це емоції. Тому емоції, які музика викликає в людини під час прийому їжі або пиття, значною мірою впливають на дегустаційний досвід.

Солодкий

виразна солодкість бадьяна, всім знайома кориця і аромат кореня лакриці створюють солодкі нотки. Ці ароматні смаки сильніше сприймаються завдяки спокійній мелодії.

Пряний

міцний корінь імбиру і калган, трав'яниста рослина із сосновим ароматом разом створюють характерну пряність Jägermeister.

Гіркий 

апельсинова терпкість з мармеладним присмаком і насиченість сверції багаторічної відповідають за гіркий смак Jägermeister, який ще дужче оживає завдяки «гірким» музичним нотам.

Цитрусовий 

Jägermeister багатий на фруктові й цитрусові якості завдяки ефірним оліям апельсинової цедри.


Спеціально для проекту «Ремастеринг смаку» Філіпе провів власний науковий експеримент, який допоміг обґрунтувати вплив звуків на зміну смаку. Кожен музичний семпл був протестований у серії сліпих тестів згідно з науковими критеріями.

•  93% учасників повідомили, що смак Jägermeister відчувається по-іншому під час прослуховування звукових семплів.

•  72% учасників відмітили, що відчули певний смак лікеру під час прослуховування відповідного звукового семпла.

•  64% учасників повідомили, що відчули сильні або дуже сильні відчуття головних присмаків Jägermeister.


матеріал підготовлено за підтримки JAgermeister