За три місяці з початку війни в Україні працює 68% від кількості закладів, які були відкриті в лютому 2022-го. Водночас кількість нових вакансій і виручка закладів громадського харчування на заході країни та в деяких центральних областях уже сягнула показників, які були до повномасштабного вторгнення рф. Такі дані наводить компанія з автоматизації кафе й ресторанів Poster, дослідження провели разом із Work.ua.

За даними Poster, найкращі показники виручки в закладів у Закарпатській області. У другій половині травня їхня виручка в середньому досягла 152%, як порівняти із тижнем до повномасштабного вторгнення 14–20 лютого.

У Києві виручка становить лише 58% від показників, які були до 24 лютого.

Щодо вакансій у ресторанній сфері (кухар, бармен, офіціант), найкраща ситуація наразі в західних областях. У Львові на початку травня кількість вакансій навіть зросла на 2,5% від довоєнного показника.

Найбільше скорочення зарплат спостерігається в Одесі: кухарям, бариста й офіціантам пропонують на 14–22% меншу зарплатню, ніж до повномасштабного вторгнення.

У Києві найбільший спад заробітної плати на посаді бариста. На початку травня заклади пропонують у середньому 12 тисяч гривень на місяць, що на 20% нижче, ніж до повномасштабної війни. Водночас заробітна плата офіціантів залишилася без змін: у середньому 18 тисяч гривень на місяць.

У Львові бариста пропонують у середньому на 9% менше, ніж до 24 лютого. А от в Дніпрі ситуація протилежна: там помітне навіть зростання медіаної заробітної плати на 9% – до 12 тисяч гривень.

Під час війни в Україні продовжують відкривати нові заклади, перевагу надають формату кав’ярень, кафе, пекарень і фастфуду, відзначає СЕО Poster Родіон Єрошек.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Раніше Poster з’ясувала, що виручка київських барів зросла на 60% після ослаблення обмежень щодо продажу алкоголю.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі