Упродовж двох місяців повномасштабної війни ціни на продукти в українських супермаркетах зросли в середньому на 13%, свідчать дані сервісу доставлення продуктів Zakaz.ua. Однак окремі категорії товарів, попри загальну тенденцію, не подорожчали, навіть подешевшали.

Наприклад, батон і гречка коштують так само як і в довоєнний період станом на 23 лютого. Яйця та м’ясо курятини, усупереч кризі, подешевшали на 30% та 3% відповідно.

Водночас ціна на молочні продукти зросла. Молоко в середньому подорожчало на 22%, вершкове масло – на 2%. Найбільше в категорії соціальних товарів зросли ціни на цукор – на понад 30%.

Зростання цін дуже позначилося на овочах і фруктах, значні обсяги яких імпортували з-за кордону. Наприклад, томати подорожчали майже вдвічі, картопля зросла в ціні в середньому на 23%, ріпчаста цибуля та морква – на 20%.

Водночас буряк та огірки подешевшали на 14% та 22% відповідно.

Що стосується фруктів, тут подорожчав майже весь асортимент товарів. Яблука зросли в ціні на 13%, цитрусові – на 33%.

Найбільше зросла ціна на банани – на 66%. Наразі ціна на банани в київських супермаркетах коливається від 45 до 60 гривень за кілограм, тоді як станом на 23 лютого вони коштували в середньому 30 гривень.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Вартість оренди житла в Києві знизилася на 37% з початку війни, свідчать дані застосунку bird. Медіана ціни однокімнатної квартири впала з 13 000 гривень до 8000 гривень.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі