The Village Україна підбиває підсумки сезону, висвітлюючи заклади, роботу яких припинили чи перезапустили впродовж літа в Києві.

Раніше ми пригадували понад 100 закладів, які закрили в місті за 2020 рік, а також закриття зими та весни.

  • Ресторани

Fair Play

Формат: ресторан

Де: вулиця Ярославів Вал, 30/18

Instagram

Fair Play – це ресторан на розі вулиць Ярославів Вал і Гончара. Формат визначали як «ресторан чесних цін»: гості оплачували базову вартість входу, а страви могли замовляти за собівартістю. У цьому приміщенні готуються відкрити третій заклад мережі піцерій Station, а також новий формат від власників «Сирник». Раніше на цій локації запускали заклади Extravert, Tartine та Kora.

Ребрендинг мережі «Пироги та друзі»

Формат: мережа пирогових

«Пироги та друзі» – мережа пирогових, якою керував співзасновник мережі «Пироговая Николай» Ігор Киріков. Улітку бізнес із кількох пирогових вирішили розділити: Киріков залишив один заклад, а його бізнес-партнер – Руслан Скулімовський – передав операційне керування Валерію Созановському (The Cake). Созановський розвиватиме чотири заклади мережі під новою назвою Pies at City: флагманське кафе на Пушкінській, а також локації на Гуцала та Павлівській і в аеропорту «Київ». Оновлений формат Созановський називає «міським кафе»: «Це новий простір зі смачною пастою та пахучими пирогами, де й на обід швиденько буде ок, і на вечерю когось покликати буде супер».

«Чебурек & More»

Формат: ресторан

Де: вулиця Спаська, 1/2

Instagram

«Чебурек & More» – це ресторан із чебуреками та стравами з морепродуктами на розі Спаської та Костянтинівської біля Контрактової площі. Запускав заклад шеф-кухар і телеведучий Юрій Ковриженко. Відкривали формат на колишній локації мережевого закладу «Желток».

«Грузія-фільм»

Формат: ресторан грузинської кухні

Де: вулиця Велика Житомирська, 40

«Грузія-фільм» – це ресторан грузинської кухні біля Львівської площі, який відкрили в жовтні 2020 року. Відкрили формат на колишній локації мережевого закладу «Тургенеф» мережі «Наша карта», заснованої Миколою Тищенком.

Перезапуск Rebra & Kotlety

Формат: ресторан

Де: вулиця Борисоглібська, 8/13

Rebra & Kotlety – це гастробар на вулиці Борисоглібській на Подолі. Серед особливостей меню була низка варіацій на котлету по-київськи. Влітку власники переформатували його як ресторан Once Upon A Time, партнером та автором меню став шеф-кухар Юрій Нікітюк (Wine Love). Ще один заклад Rebra & Kotlety на Оболоні раніше перезапустили як Kyiv Gastrobar.

Das Grun

Формат: кафе

Де: вулиця Іллінська, 20

Instagram

Das Grun – це кафе на Подолі, яке відкрили у серпні 2020 року. Формат визначали як «заклад сучасної берлінської кухні», акцент робили на вегетаріанські позиції. Власники шукають для формату нову локацію, у приміщенні влітку почав роботу коктейльний бар Dzerkalo.

Pizza Love

Формат: коктейльний бар

Де: вулиця Передова, 3–А

Instagram

Pizza Love – це мережа піцерій, яка влітку вирішила закрити заклад на вулиці Передовій. Продовжує роботу піцерія на вулиці Дегтярній на Воздвиженці, а також сервіс доставки Києвом.

Melrose

Формат: ресторан

Де: вулиця Велика Васильківська, 52

Instagram

Melrose – це ресторан і гриль-бар в американському стилі біля «Олімпійської». Заклад на Великій Васильківській припинив роботу, але продовжує працювати мережа у Дніпрі.

  • Кав’ярні

«Сяйво»

Формат: кав’ярня

Де: вулиця Велика Васильківська, 6

«Сяйво» – це кав’ярня в однойменній книгарні біля Бессарабки. Формат визначали як «перша муніципальна кав’ярня»: відкрило її комунальне підприємство «Міський магазин», яке входить до структури КМДА. Заклад припинив роботу в окремому, сусідньому із книжковим магазином приміщенні, тепер він працює всередині книгарні.

Moloto Zeleno

Формат: кав’ярня

Де: вулиця Шота Руставелі, 20

Instagram

Moloto Zeleno – це мережа кав’ярень, яку запустили у 2020 році власники мережі Ulitka Coffee Bar. Серед іншого точки відкрили біля станцій метро «Площа Льва Толстого» й «Арсенальної». На місці Moloto Zeleno на Шота Руставелі відкрили Ulitka Coffee Bar.

«Миндаль»

Формат: кав’ярня

Де: вулиця Саксаганського, 118

Instagram

«Миндаль» – це кав’ярня на перетині вулиць Гоголівської та Гончара, яка працювала з 2015 року. У 2020-му заклад перезапустили нові власники, влітку 2021-го у приміщенні відкрили заклад Asian Bowl.

  • Бари

«Бальтазар»

Формат: винний бар

Де: Бессарабський ринок, Бессарабська площа, 2

«Бальтазар» – це винний бар у підвальному приміщенні Бессарабського ринку. Заклад відкрили влітку 2019 року, згодом його залишив директор Богдан Шолох (Parasolka, Sloi Bar, Wurger Burger). Повідомили про закриття закладу наприкінці травня.

Neon Bar

Формат: коктейльний бар

Де: вулиця Гоголівська, 2-А

Instagram

Neon Bar – це бар у підвальному приміщенні на Гоголівській. Відкрили заклад із коктейлями та вечірками торік у липні, в липні 2021-го в закладі провели прощальну вечірку. Нову локацію вже знайшли біля станції метро «Олімпійська», планують перезапуск на вересень.

«Хмільна муза»

Формат: бар

Де: вулиця Саксаганського, 135/13

Facebook

«Хмільна муза» – це артбар на перетині вулиць Саксаганського та Петлюри неподалік від станції метро «Університет». «Це місце для музикантів, театральних постанов і літературних вечорів», – описували формат у закладі. Раніше в цьому приміщенні працював формат «Лягушка по-київськи».

  • А також

«Софра»

Формат: стритфуд із кримськотатарською кухнею

Де: вулиця Верхній Вал, 16

Instagram

«Софра» – це ресторан кримськотатарської кухні на Кловському узвозі, також власники розвивають мережу кіосків у вуличному форматі. У серпні припинив роботу кіоск «Софра» біля Житнього ринку. «На жаль, історія легендарної «Софри» біля Житнього ринку, з якої починалися найсмачніші чебуреки Києва, закінчилася. Напевно, смітник стихійної торгівлі на цьому місці більше влаштовує місцеву владу», – коментує засновник Асан Буджуров. Утім, улітку мережа відкрила новий фастфуд на Осокорках, ще один заклад мережі в демократичному форматі працює на Почайній.

Eat Easy на Шота Руставелі

Формат: кафе

Де: вулиця Шота Руставелі, 15

Instagram

Eat Easy визначають свій формат як «перший сервіс доставки здорової їжі в Україні», спеціалізуються на раціонах щоденного харчування. У 2019 році також почали відкривати фізичні заклади в місті з лінійкою продуктів Eat Easy та фільтр-кавою, включно з точкою на вулиці Шота Руставелі. У колишньому приміщенні Nevinniy Bar Ігоря Сухомлина вже відкрили новий формат магазину від мережі Salateira.

«Київські піцбуреки»

Формат: стритфуд

Де: вулиця Басейна, 1/2

Facebook

«Київські піцбуреки» – це точка на Бессарабці зі стритфудом, що поєднувала формати піци та чебуреків. Відкрили вікно на Басейній у січні, припинив роботу заклад на початку літа.

Перезапуск «Сочный Восточный»

Формат: стритфуд

Де: вулиця Велика Васильківська, 44–А

«Сочный Восточный» – це заклад із близькосхідною кухнею в подвір’ї на вулиці Великій Васильківській. Улітку формат перезапустили як Latakia зі стравами з Греції та Сирії.

«Умка»

Формат: кафе з морозивом

Де: вулиця Хорива, 25

Instagram

«Умка» – український виробник морозива, який серед іншого розвивав кафе на вулиці Хорива біля Контрактової площі. Відкритий у 2018 році заклад припинив роботу, на його місці запустили демократичний винний бар «Соска».

  • Мережеві заклади

«Білий налив»

Формат: демократичний бар

Де: вулиця Велика Васильківська, 14

Instagram

«Білий налив» – демократичний формат від «Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова» із хот-догами та сидром від 29 гривень. Заклад навпроти кінотеатру «Київ» біля площі Льва Толстого відкрили на умовах франчайзу в грудні 2019 року, власники планують відкрити новий заклад на Подолі. Раніше в цьому приміщенні працював інший формат Борисова – VarenykyNow.

«Рибку з’їсти»

Формат: демократичний заклад із ролами та боулами

Де: вулиця Сагайдачного, 41

Instagram

«Рибку з’їсти» – демократичний формат із морепродуктами від ресторанної компанії Rest Emotion («Ой мамо! Це було в Тбілісі», «Тісто, сир і тітка Белла», Naprosecco). Відкрили заклад із ролами та боулами у форматі to go на Саксаганського у вересні 2019 року. Простір закладу передали сусідньому приміщенню демократичного бару Naprosecco.

«Хінкальна»

Формат: ресторан грузинської кухні

Де: вулиця Хмельницького, 29/2

«Хінкальна» – це мережа демократичних ресторанів грузинської кухні, яка розвивається за системою франчайзу. Заклад на вулиці Хмельницького відкрили в березні 2018-го, влітку на локації почав роботу ресторан Frida. Раніше в цьому приміщенні працював заклад «7 пятниц».

«Вареничная Катюша»

Формат: демократичний заклад із ролами та боулами

Де: вулиця Мазепи, 5–А; вулиця Хрещатик, 29/1;

Сайт

«Вареничная Катюша» – це мережа вареничних, за сезон припинили роботу заклади на Хрещатику, навпроти НСК «Олімпійський» і на вулиці Мазепи.

Обкладинка: Марго Дідіченко для BAROUT