The Village Україна підбиває підсумки сезону, висвітлюючи заклади, які припинили роботу чи перезапустили впродовж зими в Києві.

Раніше ми пригадували понад 100 закладів, які закрили в місті за 2020 рік, а також закриття зими.

  • Заклади, які закрили

Liberty Diner

Формат: ресторан американської кухні

Де: вулиця Верхній Вал, 28

Instagram

Liberty Diner – це перший заклад «Ресторанів Гусовських» (Napule, «Шоті», Pantagruel) на Подолі, який спеціалізувався на американській кухні. Окрім бургерів і стейків, тут пропонували неаполітанську піцу та пастрамі-сендвічі. «На жаль, у нашому сегменті коронавірус найбільше вдарив по Подолу. Упродовж року ми спостерігали здорове оновлення [після першого локдауну] у всіх ресторанах, окрім Liberty Diner. Нам дуже шкода, ця локація виявилася надто важкою через коронавірус», – пояснює рішення закрити ресторан після двох років роботи Євген Гусовський. У приміщенні вже почав роботу магазин Rozetka.

CHI by Decadence House

Формат: ресторан і музичний майданчик

Де: Паркова дорога, 16

CHI by Decadence House – ресторан і музичний майданчик на Парковій дорозі, який запустили у 2016 році. Заклад припинив роботу на початку першого локдауну в березні 2020, офіційно його вирішили закрити у квітні, пояснили це рішення двома причинами: «Перша – пандемія й відповідальність за здоров’я людей, які перебувають у закритому приміщенні. [...] Друга причина – формат CHI припинив бути ексклюзивним і новаторським у своєму сегменті музики й цільової аудиторії».

VE Space

Формат: фудкорт

Де: вулиця Хмельницького, 16–22

VE Space – це фудкорт у будівлі «Київпроекту» поблизу «Театральної», що об’єднував кількох гастрорезидентів. Серед них – друга локація піцерії Pie Spot із пекарнею, кафе з індонезійською та мексиканською кухнями Mamacita, суші-бар Masuta Sushi, моноформат фо Pho People, чизбургерна «Чізаска» та «Супкультура». Резиденти розповідають, що власники поставили їх перед фактом, попросивши звільнити приміщення за лічені дні до встановленого терміну.

«Любчик»

Формат: ресторан одеської кухні

Де: Бессарабська площа, 7

«Любчик» – заклад від «Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова» з одеською кухнею. Другий у Києві ресторан формату після локації на Воздвиженці відкрили поблизу Бессарабського ринку, в колишньому приміщенні «Бессарабії». У травні ву приміщенні почав роботу інший формат Борисова «Барсук», який працює на умовах франшизи.

ZVD

Формат: цілодобове кафе

Де: вулиця Велика Васильківська, 23-Б

ZVD – заклад біля площі Льва Толстого, який працював у цілодобовому форматі з жовтня 2018 року. Відкривала формат спільнота G.R.U.P.P.I.R.O.V.K.A., а за інтер’єр відповідала команда Balbek Bureau. У меню акцент робили на шаурму в ресторанній подачі та коктейлі.

NuAge

Формат: ресторан

Де: вулиця Пушкінська, 11

NuAge – це ресторан на вулиці Пушкінській, який запускали з колишньою шеф-кухаркою Zigzag Мариною Корсун. Формат описували як «вінтажний ресторан у форматі comfort food». Заклад припинив роботу поблизу «Театральної», але шукає нове приміщення для відновлення, розповіли в коментарі The Village Україна.

«Анчоусна»

Формат: рибний ресторан

Де: вулиця Велика Васильківська, 111/113

«Анчоусна» – це моноформат від мережі «Черноморка», що спеціалізується на дрібній рибі власного вилову. У меню анчоуси на вагу, а також борщ з анчоусами й бургер із червоним окунем і щупальцями кальмара. Відкрили заклад у вересні 2019 року на колишній локації Celentano біля палацу «Україна». У приміщенні вже почав роботу формат Mushlya від «Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова». Заклади формату «Анчоусна» продовжують працювати у Львові, Ірпені, Вишневому та Петропавлівській Борщагівці.

«Утиные истории»

Формат: стритфуд

Де: Шота Руставелі, 4

«Утиные истории» – моноформат страв із качки на вулиці Шота Руставелі, який у вересні 2018 року запускав керівник The Cake Валерій Созановський. У приміщенні, розрахованому передусім на самовиніс, почав роботу новий формат від власників Blur Coffee й Octo Tower під назвою Bread For – із сендвічами, супами та кавою.

Tiki Surf Cafe

Формат: кафе

Де: вулиця Басейна, 12

Tiki Surf Cafe – це заклад на Басейній, який перезапустили на початку 2019 року й позиціювали як кафе у стилі серферської культури. Серед особливостей – п’ять тематичних зал, а також страви мексиканської кухні. Навесні у приміщенні поблизу ТРЦ Gulliver відкрили заклад Magnifique з «європейською кухнею з wow-подачею».

Injir

Формат: ресторан кримськотатарської кухні

Де: вулиця Коновальця, 15/3

Injir – це ресторан кримськотатарської кухні на Печерську, який відкрили влітку 2019 року. У березні 2021-го на локації почав роботу інший заклад, кафе із грузинською кухнею «Стумарі».

Zavod Burgers

Формат: ресторан кримськотатарської кухні

Де: вулиця Петлюри, 12

Zavod Burgers – це бургерна від співзасновника мережі сімейних кафе Boulangerie Костянтина Данилюка. Другий заклад формату відкрили на вулиці Петлюри неподалік від Центрального вокзалу у грудні 2020 року, заклад припинив роботу навесні. Продовжує роботу заклад на Ярославовому Валу.

«Аврора»

Формат: сімейний ресторан

Де: Голосіївський проспект, 98/2

«Аврора» – це сімейний ресторан навпроти Голосіївського парку. Серед особливостей – проведення заходів, зала кают-компанія та фасад, стилізований під крейсер «Аврора». Навесні у приміщенні почав роботу віртуальний ресторан від мереж Mafia та Casta, який працює на доставку.

Lion Coffee

Формат: кав’ярня

Де: вулиця Іллєнка,

INSTAGRAM

Lion Coffee – мережа кав’ярень, яка почала роботу з локації біля станції метро «Лук’янівська» у 2014 році та підготувала двох чемпіонів України серед барист. У жовтні 2019-го перший заклад мережі переїхав неподалік на вулицю Іллєнка, в окреме приміщення в МАФі. Після закриття точки в Lion Coffee продовжують працювати кав’ярні на Володимирській, Шулявці, а також в UNIT City та БЦ Innovecs. Окрім того, власники розвивають нові формати Lion Bar і Balance Coffee на місці першого Lion Coffee.

Корнери Adelle і Napule на Kyiv Food Market

Формат: фудхол

Де: вулиця Московська, 8

Фудхол Kyiv Food Market запускали із двома корнерами від «Ресторанів Гусовських»: зі стравами сучасного Тель-Авіва з Adelle та неаполітанською піцою від Liberty by Napule. Після весняного локдауну у просторі провели заміну: корнери Сергія та Євгена Гусовських замінили формати від Ігоря Сухомлина та Валерія Гальперіна. Замість Adelle на KFM тепер працює середземноморське бістро «Чайка», а замість Napule – Mimosa Brooklyn Pizza.

Adelle
  • Заклади, які перезапустили чи оновили

Bombay New Palace

Формат: ресторан індійської кухні

Де: бульвар Лесі Українки, 34

INSTAGRAM

Bombay New Palace – ресторан індійської кухні, який працює в Києві із 2001 року. Заклад припинив роботу в окремій будівлі на бульварі Дружби Народів поблизу мосту Патона, нове приміщення для нього знайшли на бульварі Лесі Українки – на колишній локації закладу Rakhat Lukum.

Solod Levantine Grill

Формат: ресторан і бар

Де: ТЦ Silver Breeze, проспект Тичини, 1–В

INSTAGRAM

Solod Levantine Grill – це перезапуск закладу Solod у ТЦ Silver Breeze на Березняках, який відбувся у вересні 2019 року. Простір на першому поверсі торговельного центру та літньому майданчику на даху спеціалізувався на стравах середземноморської кухні, також пропонували напої та кальяни. У травні на терасі запустили оновлений формат – із коктейльним баром «БарменДиктат» та азійським кафе Khu Yum. Восени планують відновити й роботу простору на першому поверсі.

Обкладинка: Анна Бобирєва для The Village Україна