Піца – одна з найпопулярніших страв у світі. Це простий, зрозумілий та адаптований до доставки продукт. Тому не дивно, що в умовах пандемії піцерій в Україні стало ще більше: піцу нікому не потрібно зайвий раз пояснювати, до того ж формат чи не найкраще адаптований до доставки, пояснюють українські ресторатори.

«Піца – максимально простий, такий собі напівбутербродний формат. Не дивно, що це один із лідерів світового ринку доставки», – коментує ресторатор Євген Гусовський. «Ми не винайшли велосипед заново, а просто котимося на загальному тренді. Піца й так була продуктом номер один у світі, у доставці так точно. Із карантином це тільки посилилося», – відповідає на запитання про нову хвилю інтересу до піци ресторатор Ігор Сухомлин.

У 2017 році Сухомлин із партнером Валерієм Гальперіним відкрив заклад Mimosa Brooklyn Pizza, основою якого стала піца в бруклінському стилі. Мережеві ресторани італійської кухні, сімейні ресторани чи навіть заклади з автентичним підходом до неаполітанської піци в Україні розвивали й раніше, але новий тренд дозволив повноцінно розкрити піцу як продукт з авторським потенціалом. Приблизно за цей період, за минулі чотири-п’ять років, в Україні почали відкривати ресторани з піцою як концептуальним продуктом: наприклад, у Києві це «Італійська редакція» з авторськими піцами від шефа Володимира Ташаєва, «неавтентична, але смачна» нью-йоркська піца в Pie Spot і детройтська квадратна піца в TC Pizza, а також одеський популяризатор формату пінци Monica Pinza Pasta Bar і дніпровський Moderna Pizza, який насправді є трьома піцеріями в одному форматі.

The Village Україна збирає великий гід київськими піцеріями. Ми не ставили за мету зробити вичерпний список усіх закладів міста з піцою – розповідаємо про актуальні для читачів ресторани, у яких піца є важливим складником меню.

  • Піца в неаполітанському стилі

Неаполітанська піца – традиційний варіант приготування піци з Неаполя, який визначається передусім тонким тістом і пухкими бортиками завдяки використанню дров’яної печі. «Неаполітанська піца м’яка та делікатна. Піца живе 60–90 секунд, як, наприклад, й еспресо. Тому краще з’їсти її якомога швидше», – коментує неаполітанець Джузеппе Іролло, який понад десять років готує піцу в київському ресторані Napule. Детальніше про піцу з Неаполя The Village Україна розповідав у матеріалі з двома піцайоло з Італії.

Napule

Де: вулиця Мечникова, 9

Як замовити: за телефоном 044 495 92 63

Instagram

Napule – ресторан італійської кухні з акцентом на неаполітанську піцу від «Ресторанів Гусовських» (Pantagruel, «Шоті», Adelle), який працює в одній будівлі з магазином goodwine. За піцу відповідає шеф-піцайоло Джузеппе Іролло, використовують дров’яну піч Stefano Ferrara. У меню – понад 30 видів неаполітанської піци, підтвердженої сертифікатом автентичності Associazione Verace Pizza Napoletana. Також у Napule працює корнер на фудхолі Kyiv Food Market.

Обрати з меню

Positano

Де: ТЦ Silver Breeze, проспект Тичини, 1-В

Як замовити: за номером 099 927 68 82 з 11:00 до 22:00 (працюють із власною службою доставки по Києву)

Instagram

Positano – ресторан італійської кухні від Silpo Resto та бренд-шефа Марко Черветті на лівому березі. Спеціалізація – неаполітанська піца з дров’яної печі, налаштовувати процеси допомагав неаполітанський піцайоло Енцо Кочча. У рейтингу найкращих піцерій Європи 2020 року Positano посів 34 місце. У меню – традиційна й авторська піца, а також страви італійської кухні з акцентом на смаки амальфітанського узбережжя.

Обрати з меню

«Везувіо»

Де: вулиця Рейтарська, 25; вулиця Електротехнічна, 4-А;

Як замовити: на сайті чи за номерами 044 278 30 28 (правий берег) і 044 221 46 93 (лівий берег) з 10:00 до 22:00

Instagram

«Везувіо» – ресторан, який працює на Рейтарській із 1992 року та називає себе «найдавнішою піцерією Києва». У меню – більше 20 видів піци. Також працюють і доставляють на лівому березі.

Обрати з меню

Vino e Cucina

Де: вулиця Січових Стрільців, 82

Як замовити: на сайті, у Telegram-боті, за номером 044 499 14 13 з 09:00 до 22:00

Instagram

Vino e Cucina – ресторан від компанії La Famiglia (Kyiv Food Market, Vero Vero, Catch) на Лук’янівці. Заклад спеціалізується на італійській кухні та вині, також пропонують піцу з дров’яної печі.

Обрати з меню

Milk Bar TSUM

Де: ЦУМ, вулиця Хрещатик, 38

Як замовити: на сайті чи в Messenger-боті з 12:00 до 22:00

Instagram

Milk Bar TSUM – третій заклад рестораторки Анни Козаченко під брендом Milk Bar після Milk Bar на Шота Руставелі та корнера на Kyiv Food Market. Одна з особливостей ресторану на сьомому поверсі ЦУМу – піца з дров’яної печі Stefano Ferrara, яку бренд-шеф Айзек Корреа поставив разом із шефом Олександром Катаєвим.

Обрати з меню

Pizza Veterano

Де: вулиця Софіївська, 8; вулиця Дегтярівська, 32-Б; вулиця Драгоманова, 2; вулиця Архипенка, 8

Як замовити: на сайті чи за номером 0 800 337 685 з 11:00 до 22:30 (ось зона доставки)

Instagram

Pizza Veterano – піцерія від компанії Veterano Group, яка працевлаштовує ветеранів українсько-російської війни. Пропонують власні варіації піци в неаполітанському стилі, кілька піц назвали на честь героїв АТО. Перший заклад мережі працює біля Майдану, також піцерії відкрили на Позняках та Оболоні, а також у Борисполі.

Обрати з меню

One More Pizza

Де: вулиця Нижній Вал, 35

Як замовити: на сайті чи за номером 098 398 89 43 з 12:00 до 22:00 (доставка по Подолу безкоштовна)

Instagram

«One More Pizza на Подолі» – піцерія поблизу Контрактової площі, на вулиці Нижній Вал. Пропонують неаполітанську піцу з дров’яної печі. Наприкінці 2020 року заклад змінив власників, на її основі запускають нову мережу доставки піци Station Street Pizza.

Обрати з меню

Holly Food

Де: вулиця Закревського, 22; проспект Глушкова, 1

Як замовити: на сайті чи за номерами 098 568 32 22 (Троєщина) і 098 568 3224 (Голосіївський) з 11:00 до 22:00

Instagram

Holly Food – піцерія від кіностудії Film.UA, перший заклад на початку 2019 року відкрили на Троєщині, а другий – у вересні 2020-го на ВДНГ. Пропонують неаполітанську піцу з дров’яної печі та бургери.

Обрати з меню

Rose Mary

Де: БЦ Protasov Business Park, вулиця Миколи Грінченка, 2/1

Як замовити: на сайті чи за номером 096 895 38 16 з 11:00 до 18:00

Instagram

Rose Mary – кафе з італійською кухнею в бізнес-центрі Protasov Business Park, яке відкрила засновниця кафе «Альтруїст» Анна Андрієнко. Піцу в неаполітанському стилі готують в електричній печі. У межах БЦ доставляють власноруч, працюють лише в будні.

Обрати з меню

Pizza Factory

Де: вулиця Сагайдачного, 35

Як замовити: на сайті чи за номером 096 895 38 16 з 11:00 до 18:00

Instagram

Pizza Factory – піцерія на вулиці Сагайдачного, яка працює в одному приміщенні з форматом «Угольок». Концепцію визначають як «авторська неаполітанська піца з п’яти континентів»: наприклад, є піца з Північної та Південної Америки, Європи й Азії, а також чотири вегетаріанські піци.

Обрати з меню

Simona Ristorante

Де: вулиця Січових Стрільців, 11

Як замовити: за номером 067 557 02 70

Instagram

Simona Ristorante – ресторан італійської кухні від компанії Klara Group («Пиріжкова Тітка Клара», Mira Cafe, Shibuya). За кухню відповідає шеф-кухарка Марина Марчук, яка запускала попередню піцерію мережі Pincello Pizza, а також проходила навчання в Неаполі. Готують піцу в дров’яній печі на відкритій кухні.

Обрати з меню

  • Піца в американському стилі

Піца – винятково італійський продукт, але всесвітню популярність він отримав завдяки Сполученим Штатам. Як і в Італії, де кожен регіон має власний рецепт піци, у США виділяють чимало регіональних різновидів. У Києві звичний нью-йоркський рецепт із великою круглою піцою зі слайсами можна скуштувати, наприклад, у Pie Spot (шеф Ілля Сьомін каже, що цінує насамперед смак, а не автентичність, але це найближче до слайсу, що зараз є у Києві). Шеф Іван Шишкін поставив для TC Pizza власний варіант детройтської піци на пухкому тісті, а колишня зірка кіберспортивної команди Natus Vincere Zeus популяризує в Україні чиказький варіант.

Mimosa Brooklyn Pizza

Де: вулиця Басейна, 1/2

Як замовити: на сайті чи за номером 066 067 01 58 з 09:00 до 23:00

Instagram

Mimosa Brooklyn Pizza – ресторан італійської кухні від рестораторів Ігоря Сухомлина та Валерія Гальперіна на Бессарабці. Піцу готують в дров’яній печі, до цього тісто проходить тривалий процес ферментації. Стиль визначають як бруклінський, з авторськими варіаціями від шеф-кухаря Артема Баклицького.

Обрати з меню

Pie Spot

Де: вулиця Липинського, 15; вулиця Хмельницького, 16-22

Як замовити: на сайті чи за номером 067 304 22 77 з 12:00 до 21:30

Instagram

Pie Spot – піцерія у фудхолі Tin Tin Foodspot біля Велотреку. Пропонують 15 видів наполетани: від «Пепероні» до веганської. Ще два види піци: нью-йоркський варіант із діаметром 50 сантиметрів і чотирикутний відкритий пиріг за сицилійським рецептом. Другий заклад Pie Spot узимку відкрили поблизу «Театральної», там пропонують тільки слайси та сицилійські пироги, але натомість є й випічка на зразок круасанів і пан-о-шоколя.

Обрати з меню

TC Pizza

Де: вулиця Гончара, 15/3

Як замовити: на сайті чи за номером 063 820 75 05 з 11:00 до 23:00

Instagram

TC Pizza – піцерія на вулиці Гончара, яку відкрили режисер Роман Жирних та оператор Антон Фурса. Як бренд-шеф за заклад відповідає Іван Шишкін (Odesa Food Market). У меню два види піци: квадратний детройтський варіант на пухкому тісті та круглий, у неаполітанському стилі з електричної печі.

Обрати з меню

Little Italy

Де: вулиця Пушкінська, 16

Як замовити: на сайті чи за номером 067 345 26 26 з 11:00 до 22:00

Instagram

Little Italy – ресторан італійської кухні на Пушкінській, який відкрили на місці закладу Viva Oliva Napoletana. Розповідають, що готують піцу в бруклінському стилі. Також пропонують страви італійської кухні.

Обрати з меню

Chicago Pizza by Zeus

Де: вулиця Героїв Сталінграда, 6; вулиця Печенізька, 35/43

Як замовити: на сайті чи за номером 050 980 90 90 з 11:00 до 22:00 (з неділі по четвер), з 11:00 до 03:00 (п’ятниця та субота)

Instagram

Chicago Pizza by Zeus – віртуальні піцерії в Києві та Харкові, які працюють на доставку та самовивіз. Спеціалізуються на піці в чиказькому стилі – це відкритий пиріг deep dish із високими бортиками та великою кількістю начинки; піци важать щонайменше півтора кілограма. У Києві точки доставки та самовивозу працюють на Лук’янівці й Оболоні. У п’ятницю та суботу доставляють до 03:00.

Обрати з меню

Podwall Brooklyn Pizza

Де: вулиця Ярославська, 17/22

Як замовити: на сайті чи за номерами 097 137 03 38 та 044 428 82 34 з 11:00 до 22:00

Instagram

Podwall Brooklyn Pizza – оновлений заклад Podwal на перетині вулиць Ярославської та Костянтинівської на Подолі. Готують піцу в бруклінському стилі на заквасках.

Обрати з меню

  • Римська піца, пінца, пінса:

Щодо термінів «пінца» та «пінса» є чимало дискусій, але загалом вони означають невеликий відкритий пиріг овальної форми на ферментованому тісті з трьох видів борошна: соєвого, пшеничного та рисового. «Пінца – це [відкритий пиріг] з хрусткою скоринкою й великою кількістю начинки. У пінці значно менше глютену та калорій, вона легше засвоюється, але водночас нічим не поступається піці», – розповідають у корнері Pinzaza на Kyiv Food Market. «Вважаємо, що це актуальний формат, тому що піца зазвичай передбачає подачу на кількох людей, а ми пропонуємо менші розміри на одну людину», – додає співвласниця «Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова» Олена Борисова.

Pinzaza

Де: Kyiv Food Market, вулиця Московська, 8

Як замовити: на сайті або за номером 095 377 96 90 з 10:00 до 20:30

Instagram

Pinzaza – корнер на Kyiv Food Market з пінцою й пастою від рестораторів Анни Козаченко (Milk Bar), Михайла Серебріна та Дмитра Колбасюка (Monica Pinza Pasta Bar).

Обрати з меню

Mastro

Де: вулиця Костянтинівська, 19

Як замовити: на сайті з 10:00 до 21:00

Instagram

Mastro – піцерія, що спеціалізується на римському варіанті піци. Формат відкрив український піцайоло Андрій Злотко, який до цього запустив Mastro в Римі. Окрім квадратної та круглої піци в римському стилі, у піцерії на Подолі готують «холодну піцу» та піцу «Цезар».

Обрати з меню

Pinzarella

Де: вулиця Велика Васильківська, 41

Як замовити: на сайті чи за номером 0 800 33 8899 з 10:00 до 23:00

Instagram

Pinzarella – піцерія від «Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова». Перший заклад формату відкрили біля площі Льва Толстого, також він представлений на першому фудхолі компанії Gastrofamily Food Market на Бессарабці. У меню – римська пінца та неаполітанська піца.

Обрати з меню

Pinzatto

Де: вулиця Архітектора Городецького, 4

Як замовити: на сайті чи за номером 067 121 26 26 з 10:00 до 22:00

Instagram

Pinzatto – пінцерія в колишньому приміщенні Smorrebrod, на вулиці Городецького біля Майдану. У меню – пінци на заквасках і коктейлі.

Обрати з меню

«Канапка бар»

Де: вулиця Андріївській узвіз, 30-А

Як замовити: на сайті чи за номером 0 800 33 8899 з 10:00 до 23:00

Instagram

«Канапка бар» – ще один формат від Дмитра Борисова, де пропонують пінцу. У закладі напроти ресторану «Канапа» на Андріївському узвозі також подають комбо-пропозиції пінци з сидром, а також сандвічі та бургери. Пінси та пінци також готують у гастробарі «Барсук» від «Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова».

Обрати з меню

Pastateca

Де: вулиця Льва Толстого 11/61; вулиця Спаська, 9-А

Як замовити: на сайті чи за номерами 067 667 32 07 (Поділ) і 067 333 55 79 (ЛТ) з 10:00 до 23:00

Instagram

Pastateca – ресторан італійської кухні від співзасновника Celentano Максима Храмова. Заклад із минулого року працює й на Подолі. Заклад спеціалізується на пасті, але також готують пінцу.

Обрати з меню

Blanke City Bistro

Де: вулиця Велика Васильківська, 62-А

Як замовити: на сайті чи за номером 068 945 94 55 з 09:00 до 21:00

Instagram

Blanke City Bistro – бістро напроти НСК «Олімпійський». Особливістю закладу є використання молока буйволиць із власної ферми під Києвом. У меню, наприклад, пінци з буйволиними сирами.

Обрати з меню

Semifreddo

Де: вулиця Георгія Кірпи, 5-Б

Instagram

Semifreddo – ресторан італійської кухні від La Famiglia, який позиціонує себе як «перший в Україні заклад зі справжньою пінцою» (заклад тимчасово припинив роботу на час локдауну.)

Обрати з меню

  • А також

«Італійська редакція»

Де: вулиця Велика Васильківська, 43

Як замовити: на сайті чи за номером 063 603 43 43 з 11:00 до 22:00

Instagram

«Італійська редакція» – ресторан First Line Group («Жизнь замечательных людей», «Любимый дядя», Eastman), який позиціонує себе як заклад із новою італійською кухнею. Піцу з дров’яної печі й інші італійські страви пропонують в авторському баченні Дмитра Запорожця та шеф-кухаря Володимира Ташаєва. Наприклад, у меню піца без сиру, замінюють його кабачками.

Обрати з меню

Bigoli

Де: вулиця Кловський узвіз, 7-А

Як замовити: на сайті чи за номером 044 499 14 41 з 11:00 до 22:00

Instagram

Bigoli – ресторан італійської кухні від La Famiglia, який спеціалізується на пасті. Готують, утім, і піцу та пропозиції з моцарела-бару.

Обрати з меню

Jacuzzi

Де: вулиця Велика Житомирська, 25/2

Як замовити: на сайті чи за номером 066 970 01 32 з 12:00 до 22:00

Instagram

Jacuzzi – паста-бар від власників кафе «Косатка» на Великій Житомирській. Віднедавна в закладі готують і піцу та кальцоне.

Обрати з меню

Cipollino Pizza

Де: вулиця Хорива, 25/12

Як замовити: на сайті чи за номерами 044 379 15 28, 067 863 08 73 та 063 617 73 56 із 10:00 до 21:00 (з 09:00 у п’ятницю)

Instagram

Cipollino Pizza – піцерія на вулиці Хорива біля Контрактової площі. Готують піцу на тонкому тісті, пропонують безкоштовну доставку по Подолу.

Обрати з меню

Фото: Napule, Cipollino Pizza,Jacuzzi, Bigoli, «Італійська редакція», Semifreddo, Blanke City Bistro, Pastateca, «Канапка бар», Pinzatto, Pinzarella, Mastro, Pinzaza, Podwall Brooklyn Pizza, Chicago Pizza by Zeus, Little Italy, TC Pizza, Pie Spot, Mimosa Brooklyn Pizza, Simona Ristorante, Pizza Factory, Rose Mary, Holly Food, One More Pizza, Pizza Veterano, Milk Bar TSUM, Vino e Cucina, «Везувіо», Positano

Обкладинка: Mimosa Brooklyn Pizza