The Village Україна анонсує заклади, які готують відкрити впродовж весни в Києві.

Раніше ми висвітлювали відкриття лютого та закриття зими.

Підпишись на Telegram-канал Тестовий режим – вся їжа міста в одному місці.

  • Ресторани та кафе

 Друга «Реберня» в Києві на «Арсенальній»

У закладі використають ілюстрації Андрія Єрмоленка

Формат: м’ясний ресторан

Коли: 18 березня

Де: вулиця Мазепи, 1

Instagram

«Реберня» – один із найбільш популярних форматів ресторанів львівської компанії «Холдинг емоцій !FEST», який із 2019 року працює й у Києві на Подолі. Друга київська «Реберня», як і у Львові, працюватиме поблизу «Арсеналу»: розташують її в оновленій будівлі на Арсенальній площі. Розрахований заклад на 450 посадкових місць, також поряд працюватиме демократичний бар «П’яна вишня» та «Львівська майстерня шоколаду». Відкриття запланували на 18 березня.

 Blur Coffee й WhaiThai на Подолі

Будівля на розі вулиці Сагайдачного

Формат: кафе й бар

Коли: кінець травня

Де: вулиця Сагайдачного, 41

Instagram

Blur Coffee – кафе на Кловській, що працює із 2018 року. Другий заклад формату планують відкрити на Подолі до кінця весни. Локацію знайшли в колишньому приміщенні закладу San Tori на Контрактовій площі. Простір розташований на другому поверсі будинку, із краєвидом на павільйон магазину «Сільпо» та вулицю Сагайдачного. Окрім Blur Coffee, тут також відкриють паназійське бістро WhaiThai та коктейльний бар Saints Bar.

 Bistro Bistro

Формат: моноформат хот-догів

Коли: квітень

Де: вулиця Франка, 27/31

Instagram

Bistro Bistro – це моноформат хот-догів, заснований Яном Монастирським. У лютому в закладі на вулиці Івана Франка відбулася пожежа через займання холодильника. Для відновлення закладу в соцмережах запустили флешмоб із підтримкою засновника. Монастирський розповідає, що почав ремонт закладу й готує перезапуск на весну. Серед оновлень – збільшення кількості посадкових місць.

 Новий ресторан власників Mimosa на місці Bro Market

Коли: травень

Де: вулиця Велика Васильківська, 1/3-2

Bro Market – це заклад засновників Mimosa Brooklyn Pizza й Fish & Pussycat Ігоря Сухомлина та Валерія Гальперіна в колишньому приміщенні кафе «Чашка» на Бессарабці. Фудхол об’єднував кілька форматів: слайси піци Slice, роли Sush, паназійські страви «Люся», а також оновлена «Чашка», «Хумусія» та «Енотека Барвінок». Bro Market припинив роботу на початку 2021 року, Mimosa Group готує у приміщенні новий проєкт, за який відповідає дизайнер Денис Беленко (Mimosa, Milk Bar, Adelle).

 Нова раменна, коворкінг, хостел і кав’ярня від Food vs Marketing

Формат: раменна

Коли: травень

Де: проспект Тичини, 20-Б

Instagram

Food vs Marketing – ресторанна компанія, яка розвиває формати Ramen vs Marketing і Banh Mi vs Marketing. Шосту раменну моноформату планують відкрити до кінця весни на лівому березі – на Березняках біля озера Тельбін. Окрім моноформату рамену, тут відкриють перший коворкінг, перший хостел і першу кав’ярню від Food vs Marketing. Також компанія планує перезапустити заклад на ринку «Столичний»: у раменній відкриють магазин з імпортом товарів з Азії.

 Друге кафе архітектора Слави Балбека «Дублер»

«Дублер» – другий заклад від засновника Balbek Bureau Слави Балбека та готельєра Романа Татарського, які минулої весни відкрили на Подолі кафе «Дилетант». «Мій другий містяк на районі, який ми запустимо навесні, називається «Дублер». Він, як актор другого плану, як учитель на заміну, як каскадер. Він не намагається бути першим, найкращим чи най-най, а навпаки: це містяк, на який завжди можна розраховувати, він завжди поряд, як тил, дім чи найкращий друг», – пише Балбек. Наразі не розголошують точне розташування, але йдеться про локацію на Печерську.

 Книгарня-бар від видавництва «Основи»

Формат: книгарня й бар

Коли: травень

Де: вулиця Липинського, 4-Б

Instagram

«Основи» – видавництво, відоме, зокрема, завдяки оригінальним перевиданням класики української літератури та фотокнигам про дослідження феноменів на зразок радянського модернізму й цар-балконів. У травні видавництво планує відкрити «флагманський магазин». Простір на вулиці Липинського неподалік від Велотреку об’єднуватиме формати книжкового магазину та винного бару: «Сюди можна буде прийти на каву та круасан уранці; увечері – забігти на побачення й випити по келиху вина, насолоджуючись духом району». За заклад відповідає ресторатор Денис Малков (Roadhouse), а за інтер’єр – Володимир Вештак (Apollo Cafe).

 Міське кафе «Будинок великого дива»

Візуалізація RestEmotion

Формат: міське кафе

Коли: 15 травня

Де: вулиця Велика Васильківська, 47

«Будинок великого дива» – новий заклад на вулиці Великій Васильківській. «Це місце, у якому завжди зручно швидко поснідати, споглядаючи за буремним життям біля великого вікна, пообідати родиною або бізнес-партнерами на другому поверсі, чи провести романтичну вечерю в теплий весняний вечір», – описують концепцію в компанії RestEmotion («Тісто, сир і тітка Белла», Naprosecco, Charles Baker), які консультують запуск. Розташований заклад в історичній будівлі на Великій Васильківській, між «Площею Льва Толстого» та «Олімпійською».

 10-й «Хлібний» і нові формати від власників

Приміщення нового «Хлібного» напроти Arena City

Формат: кафе-пекарня

Коли: весна

Де: вулиця Велика Васильківська, 10

Instagram

«Хлібний» – мережа кафе-пекарень від рестораторів Дмитра Заходякіна та Аліни Косічкіної («Редкая птица», Holy Burger). Десятий заклад формату в Києві готують біля площі Льва Толстого, на розі Великої Васильківської навпроти Arena City. Окрім «Хлібного», у приміщенні запустять два нові проєкти власників: кав’ярню Bird Milk від Слави Бабича та кулінарію.

 Ресторан італійської кухні від власників «Хлібного»

Формат: ресторан італійської кухні

Коли: кінець весни

Де: вулиця Шота Руставелі, 16-А

Ще один новий формат від Дмитра Заходякіна та Аліни Косічкіної – ресторан італійської кухні біля Палацу спорту. Заклад відкриють на другому поверсі простору Bel etage на розі Шота Руставелі та Рогнідинської. За проєкт відповідають дизайнери Денис Беленко (Mimosa Brooklyn Pizza, Milk Bar) та Наталія Белоногова («Редкая птица»). Раніше редакція The Village Україна розповідала про ситуацію навколо встановлення панорамних вікон у модерністській будівлі.

 Fish Fetish

Формат: рибний ресторан

Коли: 25 березня

Де: вулиця Московська, 2

Instagram

Fish Fetish – новий формат від компанії Bulldozer Group російського ресторатора Олександра Орлова (Eshak, Queen Kiev, «Рыба Пила»). Формат описують як «найбільш рибний ресторан міста», а фірмовою стравою називають хот-дог із лобстером. Заклад відкриють у колишньому приміщенні заводу «Арсенал», поряд з іншим проєктом компанії Virgin Izakaya Bar.

 «Такахулі»

Логотип закладу «Такахулі»

Формат: ресторан грузинської кухні

Коли: весна

Ще один новий формат Bulldozer Group – необістро грузинської кухні під назвою «Такахулі».

 Новий сезон «Бухта Food Station»

Формат: фудхол

Коли: кінець квітня

«Бухта Food Station» – фудхол біля Поштової площі від організатора Ulichnaya Eda Романа Тугашева. Третій сезон на Річковому вокзалі відкриють із новими резидентами наприкінці квітня.

 Gastrofamily Food Market на Оболоні 

Формат: фудхол

Де: проспект Героїв Сталінграда, 16-Б

Facebook

Другий фудхол «Сім'ї ресторанів Дмитра Борисова» Gastrofamily Food Market відкриють на проспекті Героїв Сталінграда в Оболонському районі. У закладі на колишній локації Don Mare запустять кілька демократичних форматів Діми Борисова за прикладом першого GFM напроти Бессарабського ринку. Ще два фудхоли планують відкрити на АЗС WOG, інший фудхол вже почали будувати на території одного з магазинів «Епіцентр». Окрім того, навесні ресторанна компанія запустить «Барсук» замість «Любчика» на Бессарабці, Mushlya біля Палацу Україна та «БПШ» на Шулявці. 

 «Чебуречна» від мережі «Черноморка»

Формат: чебуречна

Коли: 2 квітня

Де: Львівська площа, 4-В

Мережа рибних ресторанів і гастрокрамниць «Черноморка» запускає новий формат із чебуреками. Пілотний проєкт готують до відкриття на Львівській площі, у колишньому приміщенні кафе «Драже» та Saravsari.

 Друга кав’ярня Bimbo на Пушкінській

Формат: кав’ярня

Коли: початок березня

Де: вулиця Пушкінська

Instagram

Bimbo – заклад із кавою та крафтовим пивом біля Палацу Україна, який раніше працював біля Центрального вокзалу. Другий заклад готуються запустити на Пушкінській. «Другий заклад буде значно більшим, він матиме невеличку кухню, яка буде відповідати за їжу у форматі «сніданок із ранку до вечора» та кондитерське виробництво для обох закладів», – розповідає засновник Дмитро Кравченко. Відкрити планують на початку березня.

 «Крем Кафе»

Формат: кав’ярня

Коли: кінець березня

Де: вулиця Юрія Липи, 6

Instagram

«Крем Кафе» – одеське кафе, яке цьогоріч відкриє перший заклад у Києві. Працюватимуть у житловому комплексі «Комфорт Таун» на лівому березі, пропонуватимуть тістечка шу та інші десерти власного виробництва, а також кавові напої.

Обкладинка: «Реберня на Узвозі» / Марго Дідіченко для The Village Україна