Якщо вересень у Києві можна було назвати місяцем досвідчених рестораторів, то жовтень вийшов місяцем шеф-кухарів. Певно, головна подія жовтня – відкриття нового ресторану Дмитра Запорожця Eastman з авторським прочитанням кухні Азії від Близького до Далекого Сходу від шеф-кухаря Володимира Ташаєва. Мексиканську кухню з автентичним підходом у форматі такерії Chica Poblana запустив шеф Ілля Сьомін (Loggerhead, Tin Tin). Міське кафе на першому поверсі Bursa Hotel у форматі необістро Supra довірили перезапустити шефу Григорію Самгіну, а у Bro Market з’явилася «Хумусія» – перша співпраця ресторатора Ігоря Сухомлина з шеф-кухарем Олексієм Краковським, який раніше працював із «Ресторанами Гусовських».

Чи не найбільше за місяць змінився ресторанний маршрут вулицею Великою Житомирською. Біля Львівської площі закінчилася епоха із закриттям ресторану «Тургенеф» Миколи Тищенка, там уже відкрили ресторан «Грузія-фільм». Навпроти, на розі Ярославового Валу й Бульварно-Кудрявської та в колишньому приміщенні кафе «Желток», почав роботу новий заклад мережі «Хлібний»; ще одну кафе-пекарню від Дмитра Заходякіна та Аліни Косічкіної запустили на іншій локації «Желток» біля площі Льва Толстого, а восьмий за ліком «Хлібний» згодом відкриють на Подолі. На іншому кінці Великої Житомирської перший поверх ресторану Buena Vista віддали кав’ярні Espressoholic. Перпендикулярно на Гончара почали готувати піцу в TC Pizza: поки тільки на доставку, але в листопаді планують почати приймати гостей. Як і решта сфер, ресторанний бізнес готується до можливого другого локдауну, за якого робота до 22:00 видається найкращим варіантом.

  • Ресторани та кафе

Eastman

Де: вулиця Велика Васильківська, 85-87

Коли: 12:00–22:00 (тестовий режим)

Instagram

Eastman – новий і найбільший ресторан First Line Group («Жизнь замечательных людей», «Любимый дядя», «Итальянская редакция»), присвячений кухні Азії. Шеф-кухар Володимир Ташаєв підготував страви від Близького Сходу до Південно-Східної Азії, від хумусу та карі до рамену і декількох видів пельменів. Наразі заклад працює з 12:00 за попереднім записом, незабаром планують ввести сніданки та відчиняти двері з 09:00.

Chica Poblana

Де: Tin Tin Food Spot, вулиця Липинського, 15

Коли: 12:00–22:00

Instagram

Chica Poblana – це мексиканська такерія, яку запустили в межах фудхолу Tin Tin Food Spot біля велотреку. Шеф-кухар Ілля Сьомін з’їздив до Мексики, привіз звідти блакитну кукурудзу та вісім видів сушеного перцю чилі, а також спеціальний млинок із вулканічними жорнами та дві машини для формування тортильї. Тепер у Tin Tin Food Spot можна скуштувати не лише фо від Tin Tin і піцу Pie Spot, а й тако та кесадільї.

Supra

Де: Bursa Hotel, вулиця Костянтинівська, 11

Коли: 07:00–23:00

Instagram

Supra – це перезапуск закладу на першому поверсі готелю Bursa на Подолі. Тепер формат визначають як необістро, за кухню відповідає шеф-кухар Григорій Самгін, який здобув кулінарну освіту в школі Ferrandi в Парижі. У меню, наприклад, гарбузовий гратен із соусом бешамель і копченим сулугуні. Як і раніше, заклад працює з 07:00.

«Хумусія»

Де: Bro Market, вулиця Велика Васильківська, 1/3-2

Коли: 11:00–22:00

Instagram

«Хумусія» – це моноформат хумусу, який шеф-кухар Олексій Краковський запустив у межах фудхолу Bro Market. У меню три види хумусу (класичний, зелений і червоний), до страви з нуту пропонують додатки; також готують «Бессарабську шаурму». Раніше шеф з Ізраїлю Краковський співпрацював із «Сім’єю ресторанів Дмитра Борисова» та «Ресторанами Гусовських».

Kim Kimchi

Де: ТРЦ Retroville, проспект Правди, 47

Коли: 10:00–22:00

Instagram

Kim Kimchi – заклад із корейським барбекю в ТРЦ Retroville. Пропонують можливість власноруч приготувати м’ясо, а також скуштувати страви корейської кухні. За проєкт відповідала майстерня Balbek Bureau.

Chin Chin

Де: Бессарабська площа, 2

Коли: 10:00–22:00

Instagram

Chin Chin – це азійське кафе від одеської ресторанної компанії G-Group (Mamma Italia, Kinza, «Гарячі перці»). Перший заклад формату в Києві відкрили на фасаді Бессарабського ринку напроти Bro Market. У меню – локшина, рис і бао.

Haka Mada

Де: вулиця Велика Васильківська, 136

Коли: 09:00–22:00

Facebook

Haka Mada – це ресторан із боулами та суші, який запустила колишня керівниця мережі ресторанів Савви Лібкіна Інна Дворська. Перший заклад Haka Mada, який на запуску мав назву Hakamada, відкрили на вулиці Жилянській у червні. Друге кафе почало роботу навпроти ЖК «Французький квартал-2» біля Либідської площі.

«Грузія-фільм»

Де: вулиця Велика Житомирська, 40

Коли: 11:00–23:00

Facebook

«Грузія-фільм» – ресторан грузинської кухні, стилізований під грузинську кіностудію радянських часів. У просторі біля Львівської площі пропонують грузинські страви та проведення заходів. Раніше у цьому приміщенні працював «Тургенеф» Миколи Тищенка.

«Угольок»

Де: вулиця Сагайдачного, 35

Коли: 12:00–23:00

Facebook

«Угольок» – це ресторан із м’ясними стравами на вугіллі, що відкрили на вулиці Сагайдачного. Працює в одному приміщенні з піцерією Pizza Factory, тож гостю подають меню з асортиментами двох закладів. Відкрили заклад у колишньому приміщенні Beef & Beer.

Praktika

Де: вулиця Бульварно-Кудрявська, 3

Коли: 11:00–23:00

Instagram

Praktika – це перезапуск ресторану «Практика» біля Львівської площі. Формат визначають як «ф’южн культурних кодів, авторської кухні та сталої практики бартендерів». Розташований заклад у будинку 1876 року, за який відповідав архітектор Павло Спарро, що зводив частину будівель Києво-Печерської лаври та один з ярусів Софійської дзвіниці.

Zein

Де: бульвар Лесі Українки, 34

Коли: 09:00–23:00 (будні), 12:00–23:00 (вихідні)

Zein – це ресторан паназійської кухні на бульварі Лесі Українки, який відкриють 31 жовтня. У закладу працюватиме кілька зал, включно із зонами для гастрономії та караоке. Раніше у цьому приміщенні працював ресторан Sin, який відкрили в липні 2020 року.

«Щастя на Русанівці»

Де: Русанівська набережна, 8

Коли: 09:00–22:00

Instagram

«Щастя на Русанівці» відкрили як «сімейний ресторан сучасної української кухні». У меню, до прикладу, борщ, галушки з копченим салом і деруни із сьомгою.

Geo

Де: вулиця Вадима Гетьмана, 27

Коли: 10:00–22:00

Instagram

Geo – ресторан грузинської кухні на Шулявці. «Це ресторан із затишною атмосферою, оригінальним дизайном і смачною кухнею з грузинським колоритом», – розповідають у закладі на вулиці Гетьмана.

  • Кав’ярні

Espressoholic

Де: вулиця Велика Житомирська, 8/14

Коли: 09:00–21:00

Instagram

Espressoholic – київська мережа кав’ярень, що працює в місті з 2011 року. П’ятий заклад відкрили на першому поверсі ресторану Buena Vista на розі вулиць Великої Житомирської та Володимирської. Пропонують напої на основі еспресо та фільтр, а також авторський напій із кавою й ромом.

Honest Coffee Bar

Де: вулиця Мечникова, 7

Коли: 09:00–22:00

Instagram

Honest Coffee Bar – перша кав’ярня від власників мережі «Пиріжкова Тітка Клара». У закладі біля станції метро «Кловська» пропонують класичні кавові напої та каву ручного приготування, а також вино та десерти.

«Хлібний» біля Львівської площі та площі Льва Толстого

Де: вулиця Бульварно-Кудрявська, 1/37; вулиця Льва Толстого 11/61;

Коли: 07:30–23:00

Instagram

«Хлібний» – мережа кафе-пекарень від рестораторів Дмитра Заходякіна та Аліни Косічкіної («Редкая птица», Holy Burger, «Стейкхаус»). У жовтні відкрили два нові «Хлібні» – на розі Ярославового Валу й Бульварно-Кудрявської та Льва Толстого й Володимирської відповідно. Обидва заклади працюють у колишніх приміщеннях дайнерів «Желток».

Idealist Coffee

Де: БЦ Senator, вулиця Московська, 32/2

Коли: 09:00–22:00

Instagram

Idealist Coffee – мережа кав’ярень, що почала розвиток з аеропортів «Жуляни» й «Бориспіль», а тепер масштабується в Києві. Новий заклад відкрили в бізнес-центрі Senator на Московській. Пропонують не лише кавові напої, а й сніданки та обіди.

Coffee & TV

Де: Бессарабський ринок, Бессарабська площа, 2

Коли: 08:00–22:00

Instagram

Coffee & TV – це кав’ярня, що працює на Бессарабському ринку в режимі take away. Заклад назвали на честь однойменної пісні гурту Blur, пропонують каву та десерти.

12 Coffee & Croissants

Де: вулиця Петлюри, 5

Коли: 08:00–20:00 (будні), 10:00–18:00 (вихідні)

Instagram

12 Coffee & Croissants – кафе неподалік від Центрального вокзалу з кавою та дванадцятьма видами круасанів. Наприклад, готують круасани з хамоном і лимонною меренгою.

Blender Cafe

Де: ЖК «Нова Англія», вулиця Максимовича, 24

Коли: 08:00–20:00

Instagram

Blender Cafe – це кафе на території житлового комплексу «Нова Англія» в Голосіївському районі. Пропонують кавові напої та боули. Зверніть увагу, що вхід на територію ЖК через пункт охорони.

Mountains Coffee Bar

Де: ЖК «Ізумрудний», вулиця Генерала Шаповала, 2

Коли: 08:00–21:00 (будні), 09:00–21:00 (вихідні)

Instagram

Mountains Coffee Bar – кав’ярня в житловому комплексі «Ізумрудний» на Солом’янці. У меню кава, десерти та сендвічі. Вхід на територію ЖК через пункт охорони.

Target Cafe

Де: ЖК «Автограф», 3-й дім, вулиця Жмаченка, 28-Б

Коли: 09:00–22:00

Instagram

Target Cafe – кафе в житловому комплексі «Автограф» на Північно-Броварському масиві біля парку «Перемога». У меню – кава, сендвічі та сніданки, які готують до 16:00.

  • А також

«Буду бургер»

Де: БЦ «Каньйон», вулиця Ярославська, 56-А

Коли: 08:00–21:00

Facebook

«Буду бургер» – це бургерна в межах супермаркету «Сільпо» на Подолі, за яку відповідають засновники кафе Honey. У меню – бургери, бурито та врапи.

«Мамасіта»

Де: VE Space, вулиця Хмельницького, 16-22

Коли: 11:30–22:00

Instagram

«Мамасіта» – це точка на фудкорті VE Space біля «Театральної», де пропонують страви з Індонезії на зразок мі-ґоренґ і тако. Раніше заклад працював біля «Олімпійської», ще раніше запускали його як перший в Україні ресторан індонезійської кухні 17.804.

Gringo

Де: вулиця Фізкультури, 15

Коли: 10:00–22:00

Instagram

Gringo Street Food – це фургон із буріто, тако та гіросом біля «Олімпійської». Це друга точка Gringo в місті після локації на лівому березі біля «Осокорків».

Tsuposh

Де: ТРЦ Lavina Mall, вулиця Берковецька, 6-Д

Коли: 10:00–22:00

Instagram

Tsuposh – це кафе з азійськими стравами. Другий заклад від шеф-кухаря Юрія Сіма відкрили у ТРЦ Lavina Mall.

  • Мережеві заклади

  • Новий заклад формат Eshak від Bulldozer Group («Желтое море», «Рыба Пила») на Теремках.
  • 3-й заклад мережі кафе City-Zen від USG Holding («Сушия», Il Molino, Sam’s Steak House) на Русанівській набережній.
  • 4-й заклад мережі демократичних барів «Цветочная мафия» на Подолі.
  • 23-й заклад мережі пиріжкових «Тітка Клара» в будівлі «Київміськбуд» неподалік «Арсенальної».