The Village Україна підбиває підсумки сезону, висвітлюючи заклади, які припинили роботу чи перезапустили протягом літа в Києві.

  • Ресторани й кафе

«Асамблея»

Формат: необістро

Де: вулиця Франка, 25

«Асамблея» – заклад у форматі необістро на вулиці Франка, що відкрили навесні 2019 року. Під час карантину необістро вирішили розділити на кілька форматів: «Хтось ходив до нас на бранчі, хтось – на вечері, а хтось – просто на вино. Ми зрозуміли, що врешті останнього сегменту аудиторії в нас найбільше». У липні заклад перезапустили як Pure & Naive Wine Bar & Bistro: пропонують натуральне вино, позиції від нового шефа та літній майданчик на газоні перед закладом. Окрім перезапуску приміщення на Франка, команда готує формат Melt Me в окремому закладі та шукає локацію для нового формату «ресторану-театру».

«Вьетнамский Привет»

Формат: кафе з в’єтнамською кухнею

Де: Бессарабський ринок, Бессарабська площа, 2

«Вьетнамский Привет» – це другий заклад рестораторів Міші та Даші Кацуріних, що почав роботу влітку 2017 року. Формат із в’єтнамською кухнею відкривали на Бессарабському ринку як точку з «простими й чесними стравами»: фо бо, спрінг-роли та локшина. У липні заклад припинив роботу на ринку, відкрили його натомість на Kyiv Food Market. Разом із точкою «Китайский Привет» він замінив на фудхолі китайський і в’єтнамський формати BAO та NAM.

Panna Pasticceria

Формат: ресторан італійської кухні та джелатерія

Де: вулиця Велика Житомирська, 6/11

Panna Pasticceria – це ресторан італійської кухні та джелатерія на вулиці Великій Житомирській, неподалік від Михайлівської площі, який відкрили влітку 2017 року. За кондитерські вироби в закладі відповідали Вінченцо Мантія та Людмила Казмирчук, а за джелато – Сальваторе Капеллано. У липні в приміщенні відкрили заклад у новому форматі – ресторан сучасної київської кухні «Глек». У меню – котлета по-київськи, літній борщ і печінковий торт. За коктейлі відповідає колишній бартендер Hendrick’s Bar та Alchemist Віталій Колпачієв.

17.804 Indonesian Social Kitchen

Формат: ресторан індонезійської кухні

Де: вулиця Велика Васильківська, 82

17.804 Indonesian Social Kitchen відкрили у квітні 2018 року, заклад називали першим рестораном індонезійської кухні в Україні. У просторі в колишньому приміщенні «Рамбутана», пропонували автентичні страви від співзасновника та шеф-кухаря Еко Коеспрананто з Індонезії. У серпні ресторан перезапустили як «Мамасіта» , розширивши меню до паназійської та мексиканської кухні. Тепер у меню не лише лакса та мі-ґоренґ, а й курка по-корейськи, яловичина по-монгольськи й кілька видів тако. Допомагав налаштувати нову концепцію шеф Том Кетлі.

Soba

Формат: раменна

Де: вулиця Московська, 46/2

Soba – раменна на Печерську, яку відкрили в серпні 2019 року. У закладі на перетині вулиць Московської та Копиленка пропонували кілька видів рамену, боули та страви з воку.

«Коло»

Формат: вегетаріанський заклад

Де: вулиця Іллінська, 20

«Коло» – заклад зі стравами рослинного походження на вулиці Іллінській, на Подолі. Веганське кафе припинило роботу влітку, власники розповідають, що шукають ділянку для нового проєкту під Києвом для створення «незалежного простору для щасливого зеленого, інтегрованого з природою життя однодумців з відкритим серцем». У приміщенні в серпні відкрили заклад Das Grun зі стравами «сучасної кухні Берліна».

Os Los

Формат: стритфуд

Де: вулиця Велика Васильківська, 36

Os Los – стритфуд-точка з канадською стравою путином, що працювала з березня 2019 року біля «ЖЗЛ» на Великій Васильківській. Співзасновником стритфуд був Антон Ващук – канадець українського походження, який працює в Києві. Раніше The Village Україна розповідали історію бізнесу.

«Тай»

Формат: ресторан тайської та паназійської кухні

Де: вулиця Хрещатик, 46-А

«Тай» – заклад із тайською та паназійською кухнями, який відкрили на Хрещатику в лютому.

Tiger Bills

Формат: ресторан тайської та європейської кухні

Де: вулиця Хрещатик, 24

Tiger Bills – заклад, що працював на Хрещатику з 2015 року. Формат відкрили за франчайзом, у меню пропонували поєднання тайських, європейських та українських страв.

Etc. Foodbar

Формат: фудбар

Де: вулиця Велика Житомирська, 26

Etc. Foodbar – заклад від власників Pho.Kiev на Великій Житомирській. У меню – бурито та розливне просеко. Раніше у цьому приміщенні працював заклад Cesar.

«ЛяГушка по-київськи»

Формат: ресторан

Де: вулиця Саксаганського, 135/13

«ЛяГушка по-київськи» визначали формат як «шинок високої кухні». У закладі на перетині вулиць Петлюри та Саксаганського пропонували страви французької й української кухонь, а легенду вписували в уявну історію про спільну республіку України та Франції. У серпні в приміщенні почав роботу артбар «Хмільна муза».

Gatsby

Формат: ресторан

Де: бульвар Лесі Українки, 34

Gatsby – ресторан і розважальний центр на бульварі Лесі Українки, який відкрили в 2019 році на місці Almondo Restaurant & Club. Улітку заклад перезапустили як ресторан Sin.

LineM Concept

Формат: кафе, бар і салон

Де: вулиця Нижній Вал, 37

LineM Concept – це простір біля Контрактової площі, що поєднував салон меблів і посуду, а також кафе й бар. Заклад відкрили в червні 2019 року, у серпні 2020-го в приміщенні почав роботу формат Cancale Concept Bar з демократичними напоями й устрицями.

Z-Cafe

Формат: кафе, бар і салон

Де: вулиця Велика Васильківська, 111/113

Z-Cafe – це заклад на розі вулиць Великої Васильківської та Єжи Ґедройця біля станції метро «Палац «Україна». У серпні формат перезапустили як Nunu Cafe з італійською кухнею.

  • Мережеві заклади

«Черноморка» на Гончара

Формат: ресторан і магазин

Де: вулиця Гончара, 15/3

«Черноморка» – мережа ресторанів і магазинів риби та морепродуктів власного вилову. На початку 2019 року на вулиці Гончара, неподалік від Великої Житомирської, відкрили сьомий заклад мережі в Києві. Раніше в цьому приміщенні працював заклад Tri:. У вересні на локації готуються відкрити піцерію, яку співзасновник коктейльного бару The Cinematographer’s Party і режисер Роман Жирних готує разом із оператором Антоном Фурсою.

Tequila House

Формат: ресторан мексиканської кухні та коктейльний бар

Де: вулиця Спаська, 8-А

Ресторан Tequila House почав роботу на вулиці Спаській у 1998 році. У 2016 році в закладі провели редизайн. У липні заклад припинив роботу, у приміщенні готують відкриття нового проєкту. Ресторан входив до групи компаній USG Holding, у межах якої працюють заклади Buddha Bar, Sam’s Steakhouse, «Дом №10» і «Практика», а також мережі Il Molino та «Сушия».

Star Burger на Хрещатику

Формат: бургерна

Де: вулиця Хрещатик, 7/11

Star Burger – це мережа бургерних від ресторатора Геннадія Медведєва («Сушия», Grill do Brasil, Noodle Doodle). Двоповерховий заклад на Хрещатику між Майданом і Європейською площею відкрили в 2016 році, за проєкт відповідала студія Sergey Makhno Architects. Ресторан на Хрещатику закрили, у мережі продовжують роботу бургерні на Сагайдачного, проспекті Перемоги та в ТРЦ Blockbuster, Lavina Mall і Smart Plaza Polytech.

«Одеса-Мама» біля Контрактової площі

Формат: ресторан одеської кухні

Де: Контрактова площа, 8

«Одеса-Мама» – це ресторан одеської кухні від мережі Tarantino Family. Заклади мережі запустили на початку 2020 року, формат на Подолі почав роботу в колишньому приміщенні ресторану Il Riccio, поблизу Контрактової площі. Наразі Tarantino Family не планує відкривати на локації новий заклад, розповіли The Village Україна в мережі. Ще один заклад формату працює на «Арсенальній». Новий ресторан також відкрили на вулиці Хорива, ми розповідали про конфлікт навколо нього.

Koya

Формат: ресторан паназійської кухні

Де: вулиця Басейна, 2-А

Koya – ресторан паназійської кухні, що почав роботу в 2017 році в Arena City. У двоповерховому закладі пропонували страви кухонь Китаю, Японії, а також Латинської Америки.

«Чачаварня»

Формат: ресторан грузинської кухні

Де: вулиця Пушкінська, 1-3/5

«Чачаварня» – заклад від Tarantino Family, що поєднує формати ресторану грузинської кухні та виробництва міцного напою чача. Ресторан на розі вулиць Пушкінської та Прорізної відкрили в жовтні 2018 року на колишній локації закладу «Картата Потата».

«Мацоні»

Формат: кафе-сироварня

Де: вулиця Велика Васильківська, 114

«Мацоні» – заклад від Tarantino Family, що поєднує формати кафе та власного виробництва сиру. Перше кафе працює на бульварі Ігоря Шамо на лівому березі, другий заклад відкрили у квітні 2018 року напроти палацу «Україна».

«Волконский» на Маршала Конєва

Формат: кафе-сироварня

Де: вулиця Маршала Конєва, 10/1

«Волконский» – мережа кафе-кондитерських. Улітку закрили заклад компанії біля станції метро «Іподром», на вулиці Маршала Конєва, після 2,5 років роботи. У липні новий заклад мережі відкрили на лівому березі.

Yogorino

Формат: кафе

Де: вулиця Мечникова, 7

Yogorino визначають формат як «правильні солодощі», пропонують заморожені йогурти й десерти без зайвих калорій і додатків. Заклад на вулиці Мечникова припинив роботу влітку, у приміщенні почав роботу новий заклад мережі «Пиріжкова Тітка Клара». Yogorino кажуть, що готують відкриття нових локацій, продукцію бренду можна придбати в кількох ресторанах Києва та на мережах АЗС.

«Два гуся» на Хрещатику

Формат: їдальня

Де: вулиця Хрещатик, 7/11

Мережа «Два гуся» працює в Україні з 1998 року. Один із найстарших закладів компанії приймав гостей у будівлі між Майданом і Європейською площею. Наразі заклад не працює, на першому поверсі будівлі почав роботу мережевий заклад Mr.Grill.

  • Бари

«Прописка»

Формат: коктейльний бар

Де: вулиця Терещенківська, 19

«Прописка» – бар на вулиці Терещенківській, поряд із парком Шевченка, який працював з травня 2019 року. Пропонували коктейлі за демократичними цінами та закуски. У серпні заклад перезапустили як Central Park зі стилізацією під серіал «Друзі».

«Розковбас»

Формат: бар

Де: вулиця Хрещатик, 27

«Розковбас» – заклад із піцою та пуншем по 29 гривень, який відкрили на Хрещатику в жовтні 2018 року. Формат наслідував «Білий налив» із хот-догами за такою самою ціною. У серпні на локації «Сім’я ресторанів Дмитра Борисова» відкрила в приміщенні бургерну Dogz & Burgerz.

Draft

Формат: пивний бар

Де: Бессарабський ринок, Бессарабська площа, 2

Draft – це пивний бар на території Бессарабського ринку з боку Хрещатика, що відкрили наприкінці 2019 року.

  • Кав’ярні й какаоварні

Call Me Cacao

Формат: кафе

Де: вулиця Нижній Вал, 35

Call Me Cacao – моноформат какао на вулиці Нижній Вал, який починали розвивати як точку Ciao Cacao. Позиціювали заклад як «першу та єдину в Україні какаоварню». Улітку засновники вирішили закрити заклад «через зміну життєвих пріоритетів». Нині вони шукають нових власників, яким можуть передати бренд і рецепти. Також раніше припинило роботу друге кафе Call Me Cacao на Пушкінській.

Coffee Jazz

Формат: кав’ярня та винний бар

Де: вулиця Нижній Вал, 13

Coffee Jazz – кав’ярня на вулиці Нижній Вал, на Подолі. «Ми переїхали. Але смачна кава під джаз залишається біля Житнього», – розповідають у закладі. У червні він змінив приміщення на локацію в сусідній будівлі: відкрили оновлений Coffee Jazz на колишній локації закладів Coffee At Home і Coffee Val.

Coffee & Wine

Формат: кав’ярня та винний бар

Де: вулиця Січових Стрільців, 48

Coffee & Wine – заклад на вулиці Січових Стрільців, що поєднував формати кав’ярні та винного бару. Його відкрили в липні 2019 року, зараз у приміщенні працює манікюрний салон.

Обкладинка: Sergey Makhno Architects, Володимир Шуваєв для The Village Україна