Серпень у Києві можна назвати місяцем перезапусків та оновлень відповідно до нових обставин ринку після жорсткого карантину. Перший в Україні ресторан індонезійської кухні «17.804» вирішили перезапустити, розширивши формат до паназійської та мексиканської кухні. На Печерську, на місці ресторану «Казбек», відкрили подвійний формат Fenix з італійськими й азійськими стравами. Дмитро Борисов відкрив на Хрещатику оновлений формат Dogz & Burgerz. Іронічно, що зробили це в колишньому приміщенні закладу «Розковбас», який відкрили на хвилі популярності формату «Білий налив».

Продовжують відкривати вже перевірені формати з італійською та грузинською кухнями, стабільно за місяць продовжує з’являтися близько десятка кав’ярень умовної «третьої» хвилі. До ставки на власне обсмажування кави приєдналася компанія USG Holding («Сушия», City-Zen Cafe, Buddha Bar), відкривши кавовий центр Coffee Lover на ВДНГ. Раніше в цю сферу вже зайшли, наприклад, «Сільпо». Слідом за Takava й точкою ONE LOVE coffee на «Бухта Food Station» на лівому березі з’явилася кав’ярня Yellow Place від goodwine. Кав’ярні із зернами від локальних обсмажувальників, якісним обладнанням і фаховими баристами продовжують відкривати подалі від центру: наприклад, на Русанівці, Виноградарі та Петропавлівській Борщагівці.

The Village Україна розповідає про заклади, які почали роботу в Києві за минулий місяць.

  • Ресторани та кафе

Fenix

Де: бульвар Лесі Українки, 30-А

Коли: 08:00–00:00

САЙТ

Fenix – це заклад на бульварі Лесі Українки, що поєднує формати Азії й Італії. За італійську кухню ресторану відповідає бренд-шеф Стефано Антоніоллі (Da Vinci, Elissa), а за азійський складник – Сергій Байсаревич (Barvy). Раніше в цьому приміщенні працював ресторан «Казбек».

«Розкажи мені про Китай»

Де: вулиця Велика Васильківська, 68

Коли: 11:00–23:00

INSTAGRAM

«Розкажи мені про Китай» – кафе з китайською кухнею напроти НСК «Олімпійський». За кухню відповідають китайські шеф-кухарі з провінцій Хейлунцзян і Хубей. У меню – 40 автентичних страв, зокрема, пропонують курку в кисло-солодкому соусі та шоколадний кейк з сичуанським перцем і карамелізованою грушею.

«Чебурек & More»

Де: вулиця Спаська, 1/2

Коли: 11:00–23:00

FACEBOOK

«Чебурек & More» – заклад зі стравами кримськотатарської кухні та рибою чорноморського вилову. За кухню відповідає шеф-кухар і телеведучий Юрій Ковриженко, у меню акцент роблять на чебуреки, також пропонують «чорноморський фіш-енд-чипс» із камбалою. Відкрили формат на колишній локації закладу «Желток» на розі вулиць Спаської та Костянтинівської, біля Контрактової площі.

Egersund Seafood

Де: проспект Академіка Палладіна, 59

Коли: 10:00–22:00 (понеділок), 08:00–22:00 (з вівторка по неділю), передостанній понеділок місяця – з 12:00

FACEBOOK

Egersund Seafood – мережа магазинів-ресторанів риби та морепродуктів від постачальників із Норвегії. Четвертий заклад у Києві відкрили біля ТРЦ Lavina Mall на проспекті Академіка Палладіна. Пропонують придбати рибу із собою або скуштувати на Seafood Bar. З нового: у меню ввели боули.

«Мамасіта»

Де: вулиця Велика Васильківська, 82

Коли: 11:30–23:00 (кухня працює до 22:00)

FACEBOOK

«Мамасіта» – це ресторан зі стравами азійської та мексиканської кухонь. У меню – «Монгольська яловичина», смажена курка по-корейськи та кілька видів тако. Це перезапуск закладу 17.804 Indonesian Social Kitchen, який відкрили в 2018 році.

Das Grun

Де: вулиця Іллінська, 20

Коли: 10:00–23:00

INSTAGRAM

Das Grun – це заклад з вегетеріанськими стравами на вулиці Іллінській, на Подолі. Формат визначають як «сучасна берлінська кухня»: у меню, наприклад, Berlin Bowl із хумусом з червоної квасолі та фалафелем, а також сніданки та штрудель з вишнею.

NuAge

Де: вулиця Пушкінська, 11

Коли: 12:00–23:00

INSTAGRAM

NuAge – це ресторан на вулиці Пушкінській, біля станції метро «Театральна». Шеф-кухарка закладу – Марина Корсун, яка до цього працювала в кафе Zigzag. Формат описують, як «вінтажний ресторан у форматі comfort food». Періодично в закладі проводять тематичні вечері.

Senorita Bonita

Де: вулиця Велика Васильківська, 42

Коли: 12:00–00:00 (з неділі по четвер), 12:00–02:00 (п’ятниця та субота)

FACEBOOK

Senorita Bonita визначають формат як бодегу. «Це швидкий іспанський формат, де вам за п’ять хвилин подадуть тапаси, два види бургерів, устриці, раків, креветки й таріль мідій у вершковому соусі», – розповідають у закладі біля площі Льва Толстого. Це новий проєкт, який консультувала мережа Rest Emotion (Naprosecco, «Тісто, сир і тітка Белла», «Ой, мамо! Це було в Тбілісі»).

«Цинандалі»

Де: Крутий узвіз, 6/2

Коли: 10:00–23:00

FACEBOOK

«Цинандалі» – ресторан грузинської кухні на Крутому узвозі. Серед особливостей – краєвид на Бессарабку й автентичні хачапурі по-аджарськи.

Veterano Pizza

Де: вулиця Олександра Архипенка, 8

Коли: 11:00–22:30

FACEBOOK

Veterano Pizza – піцерія від Veterano Group, що об’єднує бізнеси, засновані ветеранами АТО. Новий заклад відкрили на вулиці Олександра Архипенка, на Оболоні. У меню – 16 видів піци на тонкому тісті.

Nunu Cafe

Де: вулиця Велика Васильківська, 111/113

Коли: 10:00–23:00

INSTAGRAM

Nunu Cafe – це кафе зі стравами італійської кухні біля станції метро «Палац Україна». Раніше в цьому просторі працював заклад Z-Cafe.

Cancale Concept Bar

Де: вулиця Нижній Вал, 37

Коли: 09:00–23:00

INSTAGRAM

Cancale Concept Bar – це заклад із бранчами, устрицями та коктейлями на Подолі. Відкрили формат у колишньому приміщенні Line M Concept.

Central Park

Де: вулиця Терещенківська, 19

Коли: 11:00–23:00 (з неділі по четвер), 11:00–01:00 (п’ятниця та субота)

INSTAGRAM

Central Park – це заклад біля парку Шевченка, який стилізували під серіал «Друзі». У меню – хот-доги, названі на честь героїв ситкому. Також подають бранчі та коктейлі. Раніше в цьому приміщенні працював бар «Прописка».

Polverol

Де: ЖК «Малахіт», вулиця Богданівська, 7-А

Коли: 08:30–22:00 (будні), 09:00–22:00 (вихідні)

FACEBOOK

Polverol – це мережа кафе й кондитерських, новий заклад відкрили в житловому комплексі «Малахіт» на Солом’янці. У меню – піца, десерти та кавові напої.

Masuta Sushi

Де: вулиця Хмельницького, 16/22

Коли: 10:30–22:30

INSTAGRAM

Masuta Sushi – це суші-бар на території «Київпроекту» на «Театральній». Пропонують взяти із собою роли, також можна замовити з доставкою.

Furgoneta

Де: вулиця Володимирська, 60

Коли: 10:00–22:00

INSTAGRAM

Furgoneta – це мережа закладів з вуличною їжею. Точка з бургерами та локшиною відновила роботу напроти червоного корпусу КНУ імені Тараса Шевченка. Раніше фуд-трак працював тут у 2017 році.

  • Бари

Campus Community

Де: вулиця Саксаганського, 1-Г

Коли: 08:00–00:00 (з неділі по четвер), 08:00–02:00 (п’ятниця та субота)

FACEBOOK

Campus Community – це багатофункціональний простір біля «Олімпійського», що об’єднує бар, ресторан, тренажерний зал і танцювальний майданчик. У Campus Community планують організовувати фестивалі, вечірки та культурні заходи, у серпні провели перший захід за участю десяти київських барів.

Neon Bar

Де: вулиця Гоголівська, 2-А

Коли: 18:00–23:00

INSTAGRAM

Neon Bar – це бар біля перетину вулиць Гоголівської та Гончара. Пропонують коктейлі від 180 до 220 гривень, в інтер’єрі зробили ставку на стиль кіберпанк. За бар відповідає Олексій Котік, який раніше працював у ресторані Tin Tin, а також у барах Gimlet і «ГдеБар». Раніше в цьому приміщенні працювали заклади Cadillac Records Club і Opium Lounge.

«Чарочна»

Де: вулиця Гончара, 4

Коли: 18:00–02:00 (четвер), 18:00–04:00 (п’ятниця та субота)

FACEBOOK

«Чарочна» – це демократичний бар, який відкрили в підвалі закладу Barkada Cafe на Гончара. У закладі з інтер’єром у стилі 1990-х і 2000-х пропонують чистий алкоголь і «чарки» з поєднанням напоїв. Закушувати пропонують бутербродами й олів’є в гранованій склянці.

«Хмільна муза»

Де: вулиця Саксаганського, 135/13

Коли: 13:00-23:00 (з вівторка по суботу)

Facebook

«Хмільна муза» – заклад у форматі арт-бару на перетині вулиць Саксаганського та Петлюри неподалік від станції метро «Університет». «Це місце для музикантів, театральних постановок і літературних вечорів», – кажуть у закладі. Готують фірмовий коктейль «Хмільна муза» з ягідною наливкою, просеко й тоніком, а також коктейлі «Пікова дама» та «Не пий, Гертрудо» на джині та грушевій горілці відповідно.

«Енотека Барвінок»

Де: вулиця Велика Васильківська, 1/3-2

Коли: 18:00–22:00

FACEBOOK

«Енотека Барвінок» – це винний бар і магазин вина у фудхолі Bro Market, на Бессарабці. Відкрили заклад спільно з дистриб’ютором вина Roots (органічне та натуральне вино). У закладі є понад 100 позицій вин від невеликих господарств Іспанії, Італії, Франції, Португалії, Німеччини, Австрії й України.

Bad Boy

Де: Bad Boy, Дніпровська набережна, 14-К

Коли: 09:00–20:00

INSTAGRAM

Bad Boy – це магазин алкоголю біля станції метро «Осокорки» від goodwine. У серпні в магазині почав роботу винний бар. Пропонують вино від 80 гривень за келих, включно з позиціями натурального вина. До напоїв пропонують закуски.

Тераса Kooperativ

Де: вулиця Січових Стрільців, 23-А

Коли: 18:00–00:00

FACEBOOK

Kooperativ – це робочий простір на вулиці Січових Стрільців, біля Львівської площі, який Андрій Федорів (Fedoriv Group) і Василь Гроголь (Bursa Atelier Development) розвивають із Володимиром Поперешнюком і В’ячеславом Клімовим з «Нової пошти». У серпні простір відкрив терасу з баром і подієвим майданчиком, за напої відповідають люди з досвідом роботи в «1818» в Bursa Hotel. Бар працює з п’ятниці по неділю.

Barmaley

Де: Харківське шосе, 180/21-А

Коли: 12:00–23:00

FACEBOOK

Barmaley – заклад з піцою, шаурмою та пивом на Вирлиці. Також запрошують на перегляд футбольних матчів.

  • Кав’ярні

Yellow Place

Де: Bad Boy, Дніпровська набережна, 14-К

Коли: 09:00–20:00

INSTAGRAM

Yellow Place – це кав’ярня від магазину goodwine. Другий заклад у Києві почав роботу в магазині Bad Boy біля станції метро «Осокорки». У меню – класичні кавові напої на подвійному еспресо, кава ручного приготування, а також десерти та сніданки. Також працює магазин кавових аксесуарів.

Coffee Lover

Де: ВДНГ, павільйон №15, проспект Академіка Глушкова, 1

INSTAGRAM

Coffee Lover – це кавовий простір на ВДНГ, що об’єднує обсмажувальний центр і кафе. Запустила центр компанія USG Holding (заклади Buddha Bar, Sam’s Steakhouse, «Дом №10», мережі Il Molino та «Сушия»). За процеси відповідає В’ячеслав Борисов (City-Zen Cafe), а інтер’єр підготувала дизайнерка Йова Ягер. Наразі комплекс працює в тестовому режимі.

Veterano Coffee

Де: Петропавлівська Борщагівка, вулиця Жовтнева, 77-А

Коли: 08:00–22:00 (будні), 09:00–22:00 (вихідні)

INSTAGRAM

Veterano Coffee – це новий заклад Veterano Group, що об’єднує бізнеси, засновані ветеранами АТО. У сьомому закладі мережі в Києві пропонують не лише каву, а й позиції з кухні та коктейлі. Розташований формат на вулиці Жовтневій, у Петропавлівській Борщагівці, під Києвом.

Black Swan

Де: вулиця Гончара, 32-А

Коли: 08:30–21:00 (будні), 10:00–20:00 (вихідні)

INSTAGRAM

Black Swan – це кав’ярня в колишньому приміщенні закладу «Турка» на вулиці Гончара. За запуск проєкту відповідали Давід Гороховський і Юрій Бездітний з командою кав’ярні First Point.

Anthracite Coffee

Де: вулиця Цитадельна, 7

Коли: 09:00–21:00

Instagram

Anthracite Coffee – це кав’ярня на вулиці Цитадельній, на Печерську. У меню – напої із вбудованої кавової системи Modbar і кава ручного приготування. Також пропонують десерти й печиво.

No Panic

Де: Русанівська набережна, 8

Коли: 08:00–22:00 (будні), 09:00–22:00 (вихідні)

INSTAGRAM

No Panic – це кав’ярня на Русанівській набережній. Пропонують класичні кавові напої та фільтр, а також сніданки.

«Турка XS»

Де: Русанівська набережна, 4; вулиця Саксаганського, 102

Коли: 09:00–21:00

INSTAGRAM

«Турка XS» – це оновлений формат кав’ярень мережі «Турка», у серпні його запустили на Русанівській набережній і вулиці Саксаганського. Пропонують фірмову каву в джезві та класичні кавові напої, а також десерти власного виробництва.

PRO Espresso

Де: ТРЦ Retroville, проспект Правди, 47

Коли: 09:00–22:00

Instagram

PRO Espresso – це кав’ярня в ТРЦ Retroville, на Виноградарі. Як дизайнери й автори концепції за заклад відповідали дизайнери Володимир та Олександр Юдіни, які запускали ONE LOVE espresso bar і Takava Coffee-Buffet.

AndJoy

Де: ЖК «Нова Англія», вулиця Максимовича, 24-А

Коли: 09:00–21:00 (будні), 10:00–21:00 (вихідні)

INSTAGRAM

AndJoy – це кафе в житловому комплексі «Нова Англія» біля станції метро «Васильківська». Готують десерти без вмісту цукру та лактози, до них пропонують кавові напої.

BeGood

Де: ТРЦ River Mall, Дніпровська набережна, 12

Коли: 10:00–22:00

INSTAGRAM

BeGood – це кафе з кавою свіжого обсмажування та десертами від київських виробників у ТРЦ River Mall, на лівому березі. Пропонують класичні десерти, в асортименті є солодощі без цукру та глютену.

Кафе в магазині Rozetka на Майдані

Де: вулиця Хрещатик, 20–22

Коли: 10:00–21:00

Кафе на майдані Незалежності відкрив онлайн-магазин Rozetka, заклад працює в просторі з офлайн-магазином компанії в будівлі Головпоштамту. «Можна буде випити каву, спробувати свіжі десерти, снеки й продегустувати авторські напої. Ми залучили професійних бариста, а наша команда відбирала й тестувала всі позиції в меню», – коментують у Rozetka.

Hugs Coffee & More

Де: вулиця Сагайдачного, 6-А

Коли: 08:00–22:00

INSTAGRAM

Hugs Coffee & More – заклад з кавою на вулиці Сагайдачного, біля Поштової площі. Пропонують класичні кавові напої та веганські десерти, незабаром у меню введуть коктейлі.

  • Мережеві заклади

  • Новий заклад мережі «Одеса-мама» від Tarantino Family відкрили біля Контрактової площі. The Village Україна розповідав про конфлікт навколо закладу.
  • Оновлений формат Dogz & Burgerz від «Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова» на Хрещатику.
  • 2-й заклад мережі «Буффаліно» від Tarantino Family відкрили на Оболоні.
  • 3-й заклад мережі демократичних барів «Цветочная мафия» запустили в кінотеатрі «Кінопанорама», на вулиці Шота Руставелі.
  • 4-й заклад мережі «Хінкальня «Гогі» відкрили на лівому березі.
  • 7-й заклад мережі «Варенична Катюша» почав роботу біля Либідської площі, на Антоновича.
  • 10-й заклад мережевої раменної Menya Musashi на Виноградарі.
  • 21-й заклад мережі «Пиріжкова Тітка Клара» в колишньому приміщенні «Португези», біля Львівської площі.
  • Новий заклад формату «Анчоусна» від мережі «Черноморка» запустили в Ірпені.
  • Заклад мережі «Руккола» в Ocean Plaza, який відновили після затоплення ТРЦ.

Обкладинка: Fenix