Понад 40 відкриттів закладів висвітлила редакція The Village Україна за липень. Чи означає це, що найбільша криза в історії українського ресторанного бізнесу закінчується? Співрозмовники редакції на ринку не схильні так вважати: ресторатори пояснюють велику кількість відкриттів затримкою із запуском проєктів, які планували відкрити протягом весни. В Україні триває карантин, і в липні, до вже звичних обмежень, додалася непевність через рішення влади обмежити роботу закладів до 23:00. У такий спосіб місцева та державна влада хотіла вплинути на нічні клуби, що порушують умови карантину, але врешті – чи не найбільше від неї постраждали бари. З 1 серпня українські заклади знову зможуть працювати після 23:00, але поки це рішення Кабміну розраховане лише до кінця місяця.

Символом відновлення ресторанного бізнесу можна назвати перезапуск Mimosa Brooklyn Pizza – ресторатори Ігор Сухомлин і Валерій Гальперін спільно з дизайнером Денисом Беленком відбудували заклад після пожежі наприкінці минулого року. «Після [Mimosa Brooklyn Pizza] ми повірили в Басейну», – пише ресторатор Сухомлин. Район поблизу Бессарабського ринку почав змінюватися з відкриттям «Чашки» та Pinchuk Art Centre, закріпили зміни Mimosa та Fish & Pussycat, а тепер – Bro Market.

Як підтвердження – у сусідньому до Mimosa приміщенні після двох років підготовки запустили ресторан «Редкая птица» від власників «Хлібного», за який відповідає російський шеф-кухар Ілля Васильєв. Навпроти відновив роботу коктейльний бар Biancoro Boutiquebar, що у 2008 році розділив коктейльну культуру Києва на періоди «до» і «після». Поряд на Бессарабському ринку відкрили новий бар у межах простору «Склад» – з інтер’єром і коктейлями в стилі Києва на межі XIX і XX століть. На перетині Хрещатика та бульвару Шевченка почав роботу бар із ігристим від виробника ювелірних виробів Zarina, який допомагав запускати винний бар Malevich. У Le Silpo в Mandarin Plaza на початку осені планують відкрити новий формат кав’ярні «Сільпо», який уже перевіряють на лівому березі.

Поруч на Бессарабці відкрили ресторан грузинської кухні «Джаніко», грузинський ресторан із партнерами також запустили співзасновники Hangover, черговий заклад мережі «Хінкальня» відкрили на «Васильківській». Дмитро Борисов почав масштабувати формат свого першого ресторану – другий «Барсук» відкрили в житловому комплексі на Солом’янці на умовах франчайзу. Демократичний формат «БПШ» тепер є і навпроти Центрального вокзалу, у колишньому приміщенні McFoxy. Одним із наслідків кризи в ресторанному бізнесі прогнозували хвилю простих і зрозумілих форматів їжі з демократичними цінниками, і частково це можна побачити в підбірці липня. Продовжують запускати формати з кавказькою, італійською та українською кухнями – від центру до спальних районів та околиць. Також на Ярославовому Валу відкрили «ресторан чесних цін» Fair Play – популярний у Східній Європі формат, де пропонують страви за собівартістю.

На Поштовій площі другий сезон запустила «Бухта Food Station», скуштувати стритфуд від резидентів Ulichnaya Eda тепер можна також на терасі ТРЦ River Mall на лівому березі та в UNIT.City. Наприклад, у River Mall ресторан Beef випробовує нові адаптовані формати – бургери та баскський чизкейк, до якого пропонують каву від мережі ONE LOVE Coffee. Окрім того, за місяць в Києві відкрили десять нових кав’ярень – від центру до спальних районів.

Підтримай The Village!

  • Ресторани та кафе

«Редкая птица»

Де: вулиця Басейна, 1/2

Коли: 12:00–23:00

INSTAGRAM

«Редкая птица» – це новий заклад рестораторів Дмитра Заходякіна та Аліни Косічкіної («Хлібний», Holy Burger, «Стейкхаус»). Позиціюють як шефський формат – за кухню відповідає шеф-кухар Ілля Васильєв, який запускав російські заклади «Гребешки» та Leveldva. Інтер’єр – відповідальність Наталії Белоногової («Горыныч», «Северяне»). У меню не прив’язувалися до одного регіону – том-ям, севіче та вареники з вишнею.

Delhi Delhi

Де: вулиця Велика Васильківська, 34

Коли: 11:00–23:00

INSTAGRAM

Delhi Delhi – це заклад з індійською кухнею біля площі Льва Толстого від засновниці мережі «Мама Манана». Формат визначають як «карі-бар»: пропонують сім видів карі та страви з тондиру. У двоповерховому приміщенні виділили кілька окремих зал, одну з яких стилізували під дно Індійського океану зі сміттєвим островом.

«Глек»

Де: вулиця Велика Житомирська, 6/11

Коли: 08:00–23:00 (будні), 10:00–23:00 (вихідні)

FACEBOOK

«Глек» визначають формат як «ресторан сучасної київської кухні». У меню – котлета по-київськи, вершковий кролик, парові вареники й запечений баклажан. За напої відповідає колишній бармен Alchemist Bar Віталій Колпачев. Раніше у цьому приміщенні працював заклад Panna Pasticceria.

Rabbit Habit

Де: вулиця Шота Руставелі, 24

Коли: 09:00–23:00

Instagram

Rabbit Habit – це заклад на Шота Руставелі, формат якого називають easy bar. Пропонують страви, які шеф-кухар розробляв разом із дієтологинею та психологинею, коктейлі для кафе підготував Назар Макаров (Barvy, F.U.L.L. Bar).

«Насос»

Де: вулиця Мечникова, 16

Коли: 12:00–22:00

INSTAGRAM

«Насос» – це перезапуск рибного ресторану Fishkultura від власників Mimosa Brooklyn Pizza. Тепер це формат пивного бару: до пива пропонують страви від шеф-кухаря Mimosa Артема Баклицького.

Fair Play

Де: вулиця Ярославів Вал, 30/18

Коли: 09:00–23:00 (з понеділка по четвер), 09:00–02:00 (з п’ятниці по неділю)

FACEBOOK

Fair Play називають «рестораном чесних цін». Заклад використовує формат, за якого гість платить фіксовану суму за вхід, а всередині отримує всі страви за собівартістю. Раніше у цьому приміщенні працювали заклади Tartine, Extravert і Kora.

Klukva & Brukva Terra

Де: вулиця Велика Житомирська, 10

Коли: 11:00–23:00

FACEBOOK

Klukva & Brukva Terra – це оновлений ресторан української кухні, який раніше працював на вулиці Антоновича. У новому приміщенні на Великій Житомирській до назви додали приставку Terra – це один із проєктів, які незабаром запустить засновниця Вікторія Пархоменко. У меню – «українські бургери» на зразок бургера зі щукою та борщ із кропивою.

«Бабене»

Де: вулиця Франка, 25/40

Коли: 09:00–23:00

FACEBOOK

«Бабене» – це ресторан італійської кухні й тапас-бар на вулиці Франка. У меню – піца, паста та сніданки. Раніше тут працювали заклади Cookieton і Butter Green.

«Джаніко»

Де: Бессарабська площа, 2

Коли: 12:00–22:00

FACEBOOK

«Джаніко» – це ресторан грузинської кухні в колишньому приміщенні Loft Bar на Бессарабському ринку. У закладі та на літньому майданчику біля фасаду ринку пропонують хачапурі, хінкалі та інші грузинські страви. Відповідають за формат власники Rabbit Habit.

Pizza Factory

Де: вулиця Сагайдачного, 35

Коли: 12:00–22:00

INSTAGRAM

Pizza Factory – це піцерія на вулиці Сагайдачного. У меню 15 видів піци, їх створили за концепцією з піцою різних континентів. Раніше у цьому приміщенні працював заклад Beef & Beer.

«Барсук»

Де: вулиця Василя Липківського, 37-В

Коли: 09:00–23:00

Facebook

«Барсук» – це перший заклад ресторатора Дмитра Борисова, у липні на Солом’янці відкрили другий гастробар формату, що працює на умовах франчайзу. У закладі в ЖК «Династія» пропонують «космополітичний comfort food»: зелений борщ, том-кха та папарделе із судаком.

«Дедіко»

Де: проспект Лобановського, 6-А

Коли: 11:00–23:00

Facebook

«Дедіко» – це грузинський ресторан на проспекті Лобановського, який відкрили співзасновники Hangover. Формат визначають як «сімейний ресторан», у меню – «традиційні грузинські й авторські страви за демократичними цінами».

«Томатологія»

Де: вулиця Січових Стрільців, 26

Коли: 10:00–23:00

Facebook

«Томатологія» – це заклад у колишньому приміщенні Like A Local’s Wine Bar на Січових Стрільців. Концепцію побудували навколо фермерських помідорів: різні види томатів додають у всі страви, також пропонують п’ять видів коктейлю Bloody Mary.

Sin

Де: бульвар Лесі Українки, 34

Коли: 10:00–23:00

FACEBOOK

Sin – це ресторан у колишньому приміщенні закладів Almondo та Gatsby на бульварі Лесі Українки. Шеф-кухар Sin – Терентій Сопін, який раніше працював у закладах Win Bar і Milano Torino Vermuteria.

«Сочный Восточный»

Де: вулиця Велика Васильківська, 44

Коли: 10:00–22:00

FACEBOOK

«Сочный Восточный» – це заклад на подвір’ї на вулиці Великій Васильківській. Позиціюють як мангал-бістро, в якому готують близькосхідну та кавказьку кухні.

Dvor 76

Де: вулиця Велика Васильківська, 76-Б

Коли: 12:00–21:00

Facebook

Dvor 76 – це сезонний заклад у подвір’ї біля «Олімпійської». Пропонують боули, сніданки й напої, а ще тут проводять тренування та сеанси йоги.

Forest Cafe

Де: вулиця Славгородьска, 55

Коли: 11:00–23:00 (з неділі по четвер), 11:00–01:00 (п’ятниця та субота)

FACEBOOK

Forest Cafe – це заклад у парку Партизанської слави біля станції метро «Бориспільська». На терасі біля озера пропонують страви на зразок хачапурі та вареників.

«БПШ» на вокзалі

Де: Вокзальна площа, 1

Коли: цілодобово

Facebook

«БПШ» – це демократичний формат «Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова» з шаурмою, біляшами та пончиками. Особливість закладу на Центральному вокзалі – цілодобовий режим роботи. У колишньому приміщенні українського фастфуду McFoxy близько 150 посадкових місць.

Pastateca

Де: с. Крюківщина, вулиця Василя Стуса, 16

Коли: 10:00–22:00

Facebook

Pastateca – це ресторан італійської кухні, який відкрив співзасновник Celentano та «Желток» Максим Храмов. Перший заклад працює біля площі Льва Толстого, другий відкрили під Києвом у Крюківщині. У меню – паста, піца та інші італійські страви.

«Білий налив» на Оболоні

Де: вулиця Героїв Дніпра, 30

Коли: 11:00–23:00

FACEBOOK

«Білий налив» – перший демократичний формат Дмитра Борисова. Сьомий заклад формату відкрили на останній станції метро синьої гілки «Героїв Дніпра». Хот-доги, сидр і наливка по 29 гривень – усе, як у 22 закладах в Україні.

  • Бари

B Boutique Bar

Де: ТЦ Mandarin Plaza, вулиця Басейна, 6

Коли: 10:00–23:00

Instagram

B Boutique Bar – це оновлений заклад Biancoro Boutiquebar, який «Ресторани Гусовських» відкрили у 2008 році. У липні коктейльний бар перезапустила нова власниця – зі збереженням класичного підходу до коктейлів і кухні та шеф-бартендеркою Іриною Машихіною.

Верхній бар «Складу»

Де: Бессарабський ринок, Бессарабська площа, 2

Коли: 16:00–23:00

Facebook

«Склад» – це бар від власників «БарменДиктату» у приміщенні Бессарабського ринку. У липні у фасадній частині приміщення почав роботу окремий коктейльний бар: з концепцією Києва на межі XIX і XX століть і з чинною найкращою бартендеркою України за версією World Class Анастасією Готою за баром.

«Баркультура»

Де: вулиця Драгоманова, 31

Коли: 14:00–00:00 (з неділі по четвер), 15:00–02:00 (п’ятниця та субота)

Facebook

«Баркультура» – це коктейльний бар на лівому березі, власники називають його «першим коктейльним баром на Позняках». Запустила формат команда N::B Cocktails Bar, коктейлі пропонують від 109 гривень.

Gradus Bar

Де: вулиця Велика Васильківська, 13/1 (вхід із вулиці Рогнідинської)

Коли: 15:00–23:00 (з понеділка по п’ятницю), 15:00–3:00 (з суботи по неділю)

Instagram

Gradus Bar – це заклад із настоянками й коктейлями на настоянках у дворі біля площі Льва Толстого.

Pure & Naive Wine Bar & Bistro

Де: вулиця Франка, 25

Коли: 13:00–23:00 (з вівторка по неділю), 16:00–23:00 (понеділок)

Instagram

Pure & Naive Wine Bar & Bistro – це перезапуск необістро «Асамблея» біля Золотих воріт. Тепер це винний бар із магазином вина й бістро, окремо власники готують кілька нових форматів закладів.

Zirka Sparkling Wines Bar

Де: Zarina, бульвар Тараса Шевченка, 2

Коли: 12:00–21:00

Facebook

Zirka Sparkling Wines Bar – це бар з ігристим, який відкрили в бутику виробника ювелірних виробів Zarina на розі Хрещатика та бульвару Шевченка. За винну карту та коктейлі відповідала команда винного бару Malevich.

Toscana Wine Bar

Де: ТРЦ Retroville, проспект Правди, 47

Коли: 11:00–23:00

FACEBOOK

Toscana Wine Bar – це винний бар і магазин вина в новому ТРЦ Retroville на Виноградарі. Перший заклад працює в ТРЦ Dream Town.

Biologist Terrace

Де: ВДНГ, проспект Глушкова, 1, павільйон №6

Коли: 14:00 – до останнього гостя

Facebook

Biologist Terrace – це винний бар на ВДНГ, де пропонують українські вина та сири від крафтових виробників.

«Синичка»

Де: «Кураж», 19-й павільйон ВДНГ, проспект Глушкова, 1

Instagram

«Синичка» – це винний бар барахолки «Кураж», працюють лише під час заходів «Куражу». Винну карту склав Роман Ремеєв, шеф-сомельє goodwine.

«Из Одессочки винишко»

Де: фудкорт ВДНГ, проспект Глушкова, 1

Коли: 13:30–23:30

Facebook

«Из Одессочки винишко» – це заклад із вином на території ВДНГ. У винній карті – крафтові столові вина з невеликого винного виробництва в Одеській області. До вина пропонують устриці та равликів.

  • Кав’ярні

Feeltrd

Де: ТЦ Silver Breeze, проспект Тичини, 1-В

Коли: 08:00–20:00

Feeltrd – це перша кав’ярня нового формату «Сільпо», яку відкрили у ТЦ Silver Breeze на лівому березі. У меню – класичні кавові напої та фільтр на зерні власного обсмажування. За запуск відповідає кавовий експерт Fozzy Group Женя Горбань.

Idealist Coffee

Де: БЦ Astarta, вулиця Ярославська, 58

Коли: 08:30–19:00 (будні)

Instagram

Idealist Coffee – це мережа кав’ярень, у липні відкрили перший заклад на Подолі. У кав’ярні в БЦ Astarta пропонують кавові напої, десерти та каву власного обсмажування.

Pattern Coffee

Де: вулиця Омеляновича-Павленка, 18/20

Коли: 10:00–21:00

Instagram

Pattern Coffee – це другий заклад однойменної мережі після точки на Дарниці. У кав’ярні на колишній вулиці Московській пропонують каву та десерти, з вікон – краєвид на Кримський дім.

Buck Coffee Roasters

Де: вулиця Хорива, 23

Коли: 08:00–22:00 (будні), 10:00–22:00 (вихідні)

Instagram

Другий заклад мережі Buck Coffee Roasters відкрили на вулиці Хорива, неподалік від першої кав’ярні на Костянтинівській. Пропонують каву власного обсмажування та десерти.

Industrial Coffee

Де: вулиця Іоанна Павла II, 10К3

Коли: 08:00–20:00 (будні), 10:00–19:00 (вихідні)

Instagram

Industrial Coffee – це кав’ярня на Печерську. Окрім кави, пропонують кавові заходи на зразок капінгів і змагань.

Be Specialty

Де: вулиця Велика Васильківська, 66/68

Коли: 09:30–21:00

Instagram

Be Specialty – це мережа київських кав’ярень, новий заклад відкрили біля «Олімпійської». Працює кав’ярня у приміщенні магазину навпроти НСК «Олімпійський».

Oh!Coffee

Де: провулок Політехнічний, 1/33

Коли: 08:00–19:00 (будні), 10:00–19:00 (вихідні)

Instagram

Oh!Coffee – це кавовий корнер біля КПІ з кавою, колд-брю та прохолодними напоями. Відкрили заклад у межах креативної агенції.

«Клуб кави»

Де: ЖК «Венеція», вулиця Маршала Конєва, 10/1

Коли: 08:00–22:00 (будні), 09:00–22:00 (вихідні)

Instagram

«Клуб кави» – це українська мережа кав’ярень, представлена у Хмельницькому, Харкові та Вінниці. Перший заклад у Києві відкрили на Теремках-2, у ЖК «Венеція».

Rise Espresso Bar

Де: вулиця Мартиросяна, 19

Коли: 07:30–20:00 (будні), 09:30–20:30 (вихідні)

Instagram

Rise Espresso Bar – це кав’ярня на Солом’янці, другий заклад власників у районі.

Yellow Cup

Де: вулиця Антоновича, 12

Коли: 08:00–22:00

Facebook

Yellow Cup – це новий заклад мережі, яка також працює на Подолі, а ще на вулицях Липківського та Сурікова. У приміщенні поряд із площею Льва Толстого пропонують каву та десерти від локальних виробників.