Відкрити літні майданчики для прийому гостей дозволили українським ресторанам і кафе з 11 травня. Заклади повинні дотримуватися суворих правил гігієни та забезпечити дистанцію між гостями (не більше 4 людей за одним столом, щонайменше 1,5 метра між столами), але можуть обслуговувати людей на терасах і продовжувати роботу на доставку й самовивіз.

«Ми щасливі, що з’явилася можливість хоч щось робити», – розповідає співзасновник закладу Wine Love Сергій Шкарбан. Винний ресторан почав роботу у листопаді 2019 року, припинив роботу відразу після оголошення карантину і не приймав замовлення на доставку. Тому 11 травня для команди став першим днем роботи за два місяці. За даними нещодавно організованої «Української ресторанної» асоціації, таких більшість українських ресторанів під час карантину припинила роботу, не виконуючи замовлення на доставку.

Продовжували роботу на доставку й самовивіз майже всі заклади ресторанної компанії First Line. Зараз київські заклади «Жизнь замечательных людей» «Любимый дядя» і «Італійська Редакція» працюють і з літніми майданчиками. Запуск літників у мережі сприймають як можливість повернутися на показники, співмірні з докарантинними. «Ми дуже сподіваємося, що літні майданчики разом із доставкою, яку ми за період карантину побудували з нуля, дадуть нам можливість почувати себе спокійно», – розповідає маркетинг-директор компанії Андрій Титаренко. Додає, що до запуску літників підготуватися максимально відповідально: уточнювали інструкції МОЗ, закуповували необхідне обладнання та проводили інструктаж персоналу.

«Любимый дядя»

«Доставка – це максимум 30% обігу. Відкриття літніх майданчиків ресторанний бізнес теж не врятує», – коментує співвласник «Ресторанів Гусовських» Євген Гусовський. Каже, робота з 50 гостями на літньому майданчику потенційно може бути прибутковою. «Але якщо це буде 10 гостей, то сприйматиметься хіба що як підготовка до повноцінного відновлення роботи закладу», – додає Гусовський. Наразі його компанія запустила тільки 3 заклади з літніми майданчиками: Pantagruel біля Золотих воріт, а також «Шоті» і Napule біля магазину goodwine.

«Літні майданчики є сенс відкривати тільки рідкісним щасливцям, які розташовані в дуже прохідній активній локації, або тим, хто працював на доставку під час карантину, а це менше половини українських закладів. Добитися відкриття літників для нас передусім було важливо з точки зору сигналу гостям – ми відчинили двері, у нас безпечно», – додає співзасновник «Української ресторанної асоціації» Сергій Трахачов.

За словами керівника асоціації, відкриття літників є перевіркою того, чи готові гості повертатися до закладів після тривалого періоду карантину. Приміром, асоціація провела опитування 2300 людей протягом 18–20 травня. За його результатами, 26% респондентів заявили, що планують повернутися в заклади за місяць після відкриття ресторанів і за умови відсутності нових спалахів захворювання. «Так точкою відліку для потенційних гостей стало 11–12 травня [коли дозволили працювати літнім майданчикам]. А це дуже активізує попит у червні», – пояснює Трахачов.

Раніше ми розповідали, як український ресторанний бізнес переживає найбільшу кризу у своїй історії. Також ми писали про заклади, які почали роботу в місті за два місяці карантину, та 50+ ідей для доставки їжі додому.

Підтримай The Village!

Ресторанні мережі


«Сім’я ресторанів Дмитра Борисова»

Mushlya Bar на Хрещатику

Одна з найбільших ресторанних компаній України «Сім’я ресторанів Дмитра Борисова» відновила роботу низки літніх майданчиків 11 травня. Почали працювати ресторани Chicken Kyiv і «Ватра» на Хрещатику, Oxota na Ovets і «Любчик» на Воздвиженці, а також «Барсук», «Канапа», «Канапка-бар» і Ronin. З нових демократичних форматів компанії в перший день можливого відновлення продовжили роботу «Білий налив» на Хрещатику та бульварі Шевченка, «БПШ» і Pinzarella біля площі Льва Толстого, Philadelphia на Шота Руставелі та Dogz & Burgerz на Печерську, а також Mushlya на Хрещатику, Русанівці та Оболоні.

First Line

«Любимый дядя»

Компанія First Line, що керує ресторанами в Києві та Харкові, відновила роботу літніх майданчиків 17 травня. На тераси запрошують гостей заклади «Жизнь замечательных людей», «Любимый дядя» та «Італійська Редакція». Також заклади мережі продовжують працювати в режимі take away й доставки, працює і сервіс доставки кулінарії від First Line Mammy.

«Ресторани Гусовських»

Napule

Заклади «Ресторанів Гусовських» готуються до відкриття, наразі літні майданчики запустили лише три ресторани: Pantagruel, Napule та Adelle. Решту закладів планують відкрити у понеділок, 25 травня.

Bro Market

Новий фудхол Bro Market від власників ресторанів Mimosa Brooklyn Pizza та Fish & Pussycat Ігоря Сухомлина та Валерія Гальперіна відкрив літній майданчик 16 травня. «Тепер ви зможете присісти зручно за столиками та насолоджуватися нашими стравами тут і зараз», – кажуть у закладі на колишній локації кав’ярні «Чашка» біля Бессарабського ринку. Пропонують каву від «Чашки», піцу від Mimosa, паназійську кухню від формату «Люся» та суші від Sush. Після запуску літнього майданчика можна замовити не лише цілу піцу від Mimosa Brooklyn Pizza, а й новий формат Slice зі шматками піци.

La Famiglia

Компанія La Famiglia (Catch, Semifreddo, «Хуторець на Дніпрі») припинила роботу всіх закладів після оголошення карантину, відмовившись і від доставки та take away. З 13 травня мережа відновила роботу кількох ресторанів на літніх майданчиках: Vero Vero, Vino e Cucina, Bigoli «Кувшин», Zafferano, Toscana Grill і Piccolino. «Найсмачніші сніданки, душевні обіди та особливі вечері за келихом вина на терасі улюбленого ресторану», – кажуть у мережі.

Ресторани та кафе


Veterano Pizza

Pizza Veterano – мережа піцерій від Veterano Group, групи бізнесу, що об’єднує підприємців-ветеранів АТО. У першому закладі компанії поблизу Майдану літній майданчик у внутрішньому подвір’ї відкрили 21 травня. Про можливість замовлення страв із закладу розповідали у форматі «Доставка дня».


Де: вулиця Софіївська, 8

Facebook

Tin Tin і Pie Spot Pizza

Tin Tin – це ресторан в’єтнамської кухні, який із 2017 року працює на території велотреку. Під час карантину заклад запустив новий формат – піцерію Pie Spot Pizza. Літній майданчик ресторану відкрили з обома форматами: можна замовити й фо бо, і піцу. Про можливість замовлення страв із закладу розповідали у форматі «Доставка дня».


Де: вулиця Липинського, 15

Facebook

«Китайский Привет», «Тайский Привет»

«Китайский Привет» – кафе з китайською кухнею від засновників закладів «Вьетнамский Привет» і «Тайский Привет» Міші та Даші Кацуріних. Літній майданчик кафе запустили 11 травня, також працює літник формату з тайською кухнею на Гончара. Про можливість замовлення страв із трьох закладів мережі розповідали у форматі «Доставка дня».


Де: вулиця Франка, 7

Facebook

Spicy NoSpicy

Spicy NoSpicy – ресторан паназійської кухні від власників ресторану Odessa. Літній майданчик заклад відкрив 18 травня. Про можливість замовлення страв із закладів власників розповідали у форматі «Доставка дня».


Де: вулиця Велика Васильківська, 114

Facebook

Kitaika

Kitaika – мережа ресторанів в'єтнамської, корейської та китайської кухні Kitaika, представленої в закладах біля площі Перемоги та «Лівобережної». Літній майданчик у кафе біля Національного цирку відкрили 18 травня. Про можливість замовлення страв із закладів власників розповідали у форматі «Доставка дня».


Де: вулиця Раїси Окіпної, 8; вулиця Златоустівська, 16;

Instagram

Zigzag

Zigzag – кафе на вулиці Рейтарській. Літній майданчик закладу відновив роботу 11 травня. Про можливість замовлення страв із закладів власників розповідали у форматі «Доставка дня».


Де: вулиця Рейтарська, 13

Facebook

«Косатка»

«Косатка» – кафе на перетині БЖ і Гончара. Літній майданчик з боку вулиці Гончара відкрили 15 травня. Про можливість замовлення страв із закладів «Косатка» і Jacuzzi ми розповідали у форматі «Доставка дня».


Де: вулиця Велика Житомирська, 25/2

Facebook

True Burger

True Burger Bar – бургерна на вулиці Хмельницького. На літньому майданчику пропонують фірмові бургери та напої, а також безлімітний Aperol Spritz. Про можливість замовлення страв із закладу ми розповідали у форматі «Доставка дня».


Де: вулиця Хмельницького, 42

Facebook

Milk Bar

Milk Bar – заклад від власниці форматів Dogs & Tails і Good Girl Анни Козаченко на Шота Руставелі. На літньому майданчику Milk Bar пропонують страви з основного меню та хот-доги від Dogs & Tails. Про можливість замовлення страв із закладів Козаченко ми розповідали у форматі «Доставка дня».


Де: вулиця Шота Руставелі, 16

Facebook

Sho

Sho – ресторан української кухні навпроти goodwine. 11 травня заклад відкрив літній майданчик. Про можливість замовлення страв із закладу ми розповідали у форматі «Доставка дня».


Де: вулиця Мечникова, 18

Facebook

Barvy

Barvy – ресторан української кухні на Мечникова. «Повертаємося до реальності з нашими обідами на літній терасі», – кажуть у закладі. Пропонують комплексні пропозиції обідів щодня з 12:00 до 15:00. Про можливість замовлення страв із закладу ми розповідали у форматі «Доставка дня».


Де: вулиця Мечникова, 3

Facebook

Wine Love

Wine Love – винний ресторан у комплексі «Київ-Торонто» біля «Олімпійської». Заклад відновив роботу 11 травня, зараз працює за особливим графіком: з 13:00 до 17:00 подають денне меню, а з 18:00 до 23:00 — вечірнє. Також запустили нову винну карту від сомельє Романа Ремеєва.


Де: вулиця Велика Васильківська, 100

Facebook

17.804

17.804 Indonesian Social Kitchen – ресторан індонезійської кухні на «Олімпійській». «Скучили за традиційним насі-ґоренгом і Sumatra Sour? 17.804 відкриває літню терасу», – кажуть у закладі. Про можливість замовлення страв із закладу ми розповідали у форматі «Доставка дня».


Де: вулиця Велика Васильківська, 82

Facebook

Under Wonder

Under Wonder – ресторан італійської кухні, який зазвичай працює в цілодобовому режимі на площі Льва Толстого. Під час карантину він перелаштувався на роботу за графіком 10:00–22:00. «З 13 травня щодня з 10:00 до 22:00», – розповідають про роботу літнього майданчика. Про можливість замовлення страв із закладу ми розповідали у форматі «Доставка дня».


Де: вулиця Велика Васильківська, 21

Facebook

«Амстер Дамстер»

«Амстер Дамстер» – ресторан кухні Нідерландів і Скандинавії на Великій Васильківській. Кожного гостя літнього майданчика пригощають Aperol Spritz чи безалкогольним напоєм. Про можливість замовлення страв із закладу ми розповідали у форматі «Доставка дня».


Де: вулиця Велика Васильківська, 111/113

Facebook

White Noise

White Noise – це кафе в готелі Bursa на Подолі. Під час карантину заклад змінив шеф-кухаря, новий шеф Георгій Самгін переформатувати кафе в необістро й підготував нове меню. Про можливість замовлення страв із закладу ми розповідали у форматі «Доставка дня».


Де: вулиця Костянтинівська, 11

Facebook

Blur Coffee

Blur Coffee – кафе на «Кловській» з кавою, авокадо-сендвічами та боулами. Під час карантину заклад приймав замовлення рацією й видавав їх на літньому майданчику, а тепер відкрив літник. Про можливість замовлення страв із закладу ми розповідали у форматі «Доставка дня».


Де: вулиця Мечникова, 5

Facebook

Обкладинка: Zigzag, Костянтин Гузенко для The Village Україна