1 листопада святкують Міжнародний день вегана. З цієї нагоди розповідаємо, де у Києві шукати заклади зі спеціалізацією на стравах для людей, які відмовилися від продуктів тваринного походження.

 Підпишись на Telegram-канал Тестовий режим – вся їжа міста в одному місці.

One Planet

Формат: кафе

Де: вулиця Мала Житомирська, 15

Коли: 12:00-23:00

Facebook

One Planet називають «першим веганським кафе України». Рік тому заклад переїхав із Воздвиженки у центр і змінив концепцію. У меню, зокрема, тортильї з веганськими сирами, бездріжджевий пиріг із тофу та шпинатом і солоний «Наполеон». У жовтні в меню ввели чорний бургер із котлетою з гарбуза, кукурудзи та бамбуку. Нещодавно заклад повністю відмовився від використання пластикових трубочок.

Що скуштувати? Тако з фалафелем і фірмовим горіховим кремом (65 грн).

Green 13

Формат: фастфуд

Де: Бессарабський ринок, Бессарабська площа, 2; бульвар Шевченка, 26/4;

Коли: 10:00-22:00

Facebook

Green 13 – стритфуд із вегетаріанською та веганською їжею від колишнього шеф-кухаря Vegano Hooligano Володимира Євлаха. У меню – супи, бургери, роли і боули. Найбільш популярною позицією у Green 13 є рол із фалафелем. У мережі є точки на Бессарабському ринку та поблизу станції метро «Університет». Віднедавна на Бессарабці можна розрахуватися за допомогою криптовалюти.

Що скуштувати? Рол із пряним гарбузом і соусом ламінарія (68 грн).

Orang+Utan

Формат: фастфуд

Де: вулиця Січових Стрільців, 72; вулиця Петлюри, 16/108;

Коли: 10:00-22:00

Facebook

Orang+Utan – мережа вегетаріанських закладів у форматі з собою. У меню десять видів сендвічів, включно з шаурмою із сейтаном та поєднанням фалафелю і баклажана. Також пропонують три види салатів і хумус. У комбо-пропозиції радять взяти сендвіч, напій і десерт. Замовити всі страви з доставкою можна на сайті. Мінімальна сума замовлення – 200 гривень.

Що скуштувати? Сендвіч із тофу і манго (78 грн).

Shankara Food

Формат: ресторан

Де: Бехтерівський провулок, 4

Коли: 13:00-22:00

Facebook

Shankara Food – це вегетаріанський ресторан на Бехтерівському провулку. В актуальному меню – панцанела з трьома видами томатів, салат з ожиною і копченою кукурудзою та лазанья з баклажанів (140 грн). У сезонному меню закладу можна знайти веганську версію том-ям і гаспачо з конопляним насінням.

Що скуштувати? Баклажановий крем-суп (100 грн).

«Імбир»

Формат: ресторан

Де: вулиця Жилянська, 7

Коли: 08:00-23:00

Facebook

«Імбир» називають «територією вегетаріанства у центрі Києва». У закладі на Жилянській побудували меню на «принципах ведичної кулінарії». Серед іншого пропонують гарбузовий суп із паніром і баклажанами, панікеш із горіхами кеш’ю і «Десерт сьомої чакри».

Що скуштувати? Окра в кокосовому молоці з овочами й тофу (160 грн).

«Супкультура»

Формат: фастфуд

Де: вулиця Володимирська, 40/2; вулиця Федорова, 9

Коли: 11:00-21:00

Facebook

«Супкультура» – це фастфуд-мережа, що спеціалізується на супах у їстівних хлібних стаканах. Хлібний стаканчик не протікає і не розпадається, готують його з рисового чи гречаного борошна без додавання дріжджів. В актуальному меню – вегетаріанські супи з грибами та сиром. Позиція для веганів – сочевичний суп із морквою, цибулею та спеціями. Нині у Києві працює два заклади мережі: біля Золотих воріт та на вулиці Федорова.

Що скуштувати? Сочевичний суп (45 грн).

«Дом»

Формат: кафе, бар і музичний майданчик

Де: вулиця Сагайдачного, 10/5

Коли: 14:00-23:00 (з неділі по четвер), 14:00-02:00 (п’ятниця і субота)

Facebook

«Ми за ідеологію ненасильства. Зрештою, це «Дом», а вдома не можна рубати і заливати все кров’якою», – розповідають у закладі на Сагайдачного. Місце від засновників Vagabond Cafe & Vintage Corner називають багатофункціональним простором: у трьох залах підвального приміщення розташували кафе з вегетаріанською кухнею, бар і танцювальний майданчик. Кухню у «Домі» ставив Євген Онуфрієнко (Orang+Utan, «Імбир»). Тут пропонують вегетаріанське меню, але є й позиції для веганів. Детальніше про заклад – у рубриці «Нове місце».

Що скуштувати? Веганський бургер із гливою та карамелізованою цибулею (125 грн).

Фото: обкладинка – Brooke LarkUnsplash; 1 – One Planet, 2 – Green 13, 3 – Orang+Utan, 4 – Shankara Food, 5 – «Імбир», 6 – «Супкультура», 7 – «Дом»