The Village Україна продовжує підбивати підсумки року в ресторанній сфері. Ми вже розповідали про всі ресторани та кафе, які відкрили в Києві 2019 року, а тепер згадуємо головні закриття року – від ресторанів до кав’ярень і барів.

Найближчим часом ми розповімо про всі закриття року. Раніше ми окремо розповідали про закриття зими, весни, літа й осені. Також писали про закриття 2018 року.

Ресторани й кафе


Qirim

Формат: ресторан кримськотатарської кухні

Де: провулок Шевченка, 1

Qirim – це ресторан кримськотатарської кухні, який з 2006 року працював на провулку Шевченка біля Майдану. Заклад використовував автентичні рецепти та лише халяльні продукти. Ресторан припинив роботу в жовтні, бізнес виставили на продаж.

Must

Формат: м’ясний ресторан і бар

Де: ЦУМ, вулиця Хрещатик, 38

Must – це стейкхаус преміум-класу в ЦУМі, який ресторатори Дмитро Заходякін та Аліна Косічкіна (Holy Burger, «Хлебный») запускали разом із продюсером Валідом Арфушем. Двоповерховий ресторан з інтер’єром від YOD Design (Loggerhead, NAM, Win Bar) і повноцінним баром відкрили у жовтні 2017 року. «Ресторан Must вийшов з проєкту в липні, наразі відбувається реконцепція простору ресторану», – відповіли в ЦУМі на запит The Village Україна про закриття закладу.

«Казбек»

Формат: ресторан грузинської кухні

Де: бульвар Лесі Українки, 30-А

«Казбек» – це ресторан грузинської кухні, який тривалий час працював на бульварі Лесі Українки біля станції метро «Печерська». Заклад, який свого часу входив до мережі «Козирна карта», припинив роботу влітку. «Ресторан зачинено назавжди», – прокоментували The Village Україна у закладі. Наразі в приміщенні проводять реконструкцію.

Vegano Hooligano

Формат: веганське кафе

Де: «Київпроект», вулиця Хмельницького, 16-22

Vegano Hooligano – мережа закладів з веганською кухнею, яка працювала в Києві, Івано-Франківську та Одесі. У жовтні засновник компанії Рудольф Краєвський повідомив про закриття київського закладу, розташованого в просторі Vegan Boom Store. «Друзі, вже сьомий рік ми працюємо для Вас, для тварин, для планети. Сьогодні ми кажемо «Не прощавай!» Але на певний період, щоб стати кращими для вас, ми зачиняємо нашу київську мережу закладів. Ми обіцяємо повернутися оновленими, кращими та доступнішими. Ми створені для миру. In good we trust», – писали у Vegano Hooligano. Водночас колишні працівники звинуватили засновника в невиплатах заробітної платні й створили групу «Рудольф Краєвський – аферист». У відповідь на це Краєвський видалив сторінку на Facebook.

One Planet

Формат: веганське кафе

Де: вулиця Мала Житомирська, 15

One Planet – один із перших веганських закладів в Україні. Його відкрили на Воздвиженці у 2016 році, 2017-го кафе переїхало на Малу Житомирську. Припинив заклад роботу наприкінці серпня. «Наша місія виконана. [...] Із самого початку ми ставили завдання продемонструвати, наскільки смачна, корисна та різноманітна веганська їжа. І схоже, нам разом це вдалося. Веганські заклади з’являються, мов гриби після дощу», – пояснив рішення засновник Павло Вишебаба.

Кав’ярні


«Чашка»

Формат: кафе

Де: вулиця Велика Васильківська, 1-3/2

«Чашка Espresso Bar» – це одна з перших кав’ярень третьої хвилі Києва, яку відкрили у 2012 році. На початку серпня у закладі та в сусідньому приміщенні провели прощальну вечірку. «Ми змушені закрити заклад, тому що нас поставили в умови, за яких ми не могли продовжувати працювати на цій локації з таким форматом. Треба було або докорінно все змінювати, або з’їжджати. Але я громадянин Бессарабки», – коментує засновник Ігор Сухомлин The Village Україна. Сухомлин додає, що відкриє оновлений формат «Чашки» у більшому приміщенні до кінця року.

One Love Coffee на Європейській площі

Формат: кав’ярня

Де: вулиця Хрещатик, 1/2

One Love Coffee – київська мережа кафе, представлена у БЦ «Торонто-Київ», PinchukArtCentre та ЦУМі. П’ятий заклад компанії на Європейській площі припинив роботу 31 березня – менш ніж за рік після відкриття. «За рік роботи ми вирішили закрити нашу наймолодшу кав’ярню на Європейській площі. Ми робимо крок назад, щоб зробити два кроки вперед. Це усвідомлене рішення, яке дозволить нам ущільнитися, перегрупуватися та рухатися далі в нашому розвитку», – пояснює засновник компанії Володимир Задирака.

Whitebeard Blackbird / Whitebeard Blackbird M17

Формат: кав’ярня

Де: «Висоцький», вулиця Воздвиженська, 40; M17, вулиця Антоновича, 104

Whitebeard Blackbird – це мережа кав’ярень, співзасновником якої є Андрій Чуковський (Yellow). Особливістю формату було поєднання з іншими проєктами: на Воздвиженці кав’ярня працювала у межах галереї «Висоцький», а в грудні 2018-го другий Whitebeard Blackbird відкрили в межах центру сучасного мистецтва M17. Обидва простори вирішили закрити для того, щоб зосередитися на новому закладі – «Новий Смачний Проєкт» на Воздвиженці. Whitebeard Blackbird припинив роботу у серпні, а заклад в M17 – 8 вересня.

«Волконський» у Пасажі

Формат: кафе-кондитерська

Де: вулиця Хрещатик, 15

«Волконський» – це мережа кафе та кондитерських. 24 червня припинив роботу заклад у Пасажі біля станції метро «Хрещатик», який працював на цій локації протягом 13 років. «Причин ухвалення цього рішення загалом багато. Ресторан – це складний механізм, колосальна щоденна праця», – кажуть у закладі. Натомість у липні мережа відкрила кафе на Русанівській набережній.

Бари, винні бари і паби


Nevinniy Bar

Формат: кав’ярня і винний бар

Де: вулиця Шота Руставелі, 15

Nevinniy Bar – це заклад ресторатора Ігоря Сухомлина (Mimosa Brooklyn Pizza, Fish & Pussycat, Forever Young), який поєднував формати кав’ярні та винного бару. Окрім того, тут можна було скуштувати хот-доги Bistro Bistro. «Вирішив погратися з вином, поєднав його з улюбленою кавою. Така була гіпотеза... Після трьох років тестування зрозумів: гіпотеза була помилковою», – написав Сухомлин. Заклад відкрили у 2016 році, припинив він роботу у вересні.

It’s Not The Louvr Gallery Bar

Формат: бар-галерея

Де: вулиця Липинського, 4

It’s Not The Louvr Gallery Bar – це бар-галерея від мережі ресторанів Famille Tres Francais, який The Village Україна називав одним із найкращих нових барів 2018 року. Відкрили місце на вулиці Липинського на початку 2018-го. Сьогодні бар тимчасово припиняє роботу, оскільки в будівлі проводитимуть реставраційні роботи. «Як усі порядні музеї, «НеЛувр» йде на реставраційні канікули (разом з усією будівлею на Липинського, 4)! Але жодних «прощавай!». Ми зовсім не плануємо розлучатися з вами надовго», – коментували виданню Barout. Передканікульну вечірку провели 17 липня.

Bottega

Формат: тапас-бар

Де: вулиця Терещенківська, 13

Ресторан іспанської кухні та винний бар Bottega Wine & Tapas почав роботу у квітні 2015 року на Терещенківській. Співзасновником закладу був колишній президент української Прем’єр-ліги з футболу Володимир Генінсон. Запускав його бар-менеджер Віктор Правосудов («БарменДиктат», Good Wine, «Бездельники»), а за інтер’єр відповідала Йова Ягер і команда Kleydesign. «Хочемо подякувати вам за ці чотири круті, яскраві та смачні роки. Чотири роки й понад 30 000 випитих пляшок вишуканого вина, більше як 50 000 з’їдених тапас і понад 20 000 літрів коктейлів, які змогли запалити настрій і влаштувати свято», – коментують у закладі закриття. Додають, що команда «не прощається, а каже «до побачення». У квітні в цокольному приміщенні відкрили кальян-бар Strong Bar.

De Bosch

Формат: бар

Де: вулиця Шота Руставелі, 12

De Bosch – бар на вулиці Шота Руставелі, який почав роботу в травні 2017 року в підвалі грузинського ресторану «Хінкальня». За форматом це speakeasy-бар із повноцінною кухнею та кількома тематичними залами. Після зміни команди та формату заклад тимчасово припинив роботу в травні 2019-го. У вересні на локації також припинила роботу «Хінкальня». За інформацією The Village Україна, найближчим часом у приміщенні запустять новий формат від власників 3B Cafe.

«Глінтвейня»

Формат: кафе

Де: Бессарабський ринок, Бессарабська площа, 2

«Глінтвейня» – це кафе, що спеціалізується на глінтвейні, яке працювало на Бессарабському ринку з 2014 року. «Кафе припиняє свою роботу і дякує кожному за участь в нашій великій історії на Бессарабці. Ви – наші гості – назавжди в серці», – кажуть у закладі. На запитання уточнити причину закриття, у «Глінтвейні» відповіли, що власниця Олена Клепко вирішила зосередитися на іншому бізнесі. Утім у закладі планують знайти людей, які могли б продовжити роботу формату у межах фестивалів вуличної їжі. На місці «Глінтвейні» відкрили заклад мережі «Пиріжкова «Тітка Клара».

Living Room

Формат: кафе-бар

Де: вулиця Спаська, 6

Living Room – це заклад із баром на Контрактовій площі. Місце відкрили влітку 2013 року, а влітку 2019-го воно залишило локацію. Прощальну вечірку в приміщенні на Спаській провели 26 серпня. «Головна ціль – змінивши адресу та додавши нового, зберегти ту відкритість, домашність та атмосферу прийняття, за котру ми назавжди пам’ятатимемо і любитимемо нашу Спаську, 6», – розповідають у Living Room. Наразі проєкт шукає нове приміщення.

«Крапка Кома»

Формат: літпаб

Де: вулиця Антоновича, 14

«Крапка Кома» – це заклад у форматі літературного пабу на Антоновича. Двоповерховий простір відкрили у 2016 році, припинив він роботу на початку серпня. «Це була неймовірна пригода для нас і велика любов: зустріти 96 000 гостей, налити 170 000 келихів пива, презентувати 29 сортів пінного, приготувати 21 927 бургерів «33 корови», провести 584 музичних вечори із талановитими музикантами, організувати 97 тематичних вечорів, із них 29 благодійних», – підсумовують роботу власники. У мережі продовжує роботу броварня і теп-рум на Позняках.

Стритфуд


Window 1

Формат: стритфуд

Де: вулиця Антоновича, 48

Window 1 – це точка із сендвічами бань мі та салатами на вулиці Антоновича біля «Олімпійської», заснована компанією Food vs Marketing (Noodle vs Marketing). Шеф-кухар Женя Михайленко відкрив «вікно» у листопаді 2018-го, припинило воно роботу 15 листопада 2019-го. До кінця року Михайленко планує відкрити другий заклад Noodle vs Marketing на Шулявці. 

Обкладинка: «Чашка»