Серіал «Чорнобиль» вийшов в ефір американського кабельного каналу HBO та британського Sky Atlantic на початку травня. Це найбільш детальна розповідь про катастрофу на Чорнобильській атомній електростнації у світовій популярній культурі – у форматі міні-серіалу від каналу, на якому виходить «Гра престолів».

The Village Україна поспілкувався з керівником української продакшн-компанії Radioaktive Film, яка забезпечувала зйомки серіалу на території України. Ми запитали, яку частину сцен знімали в Прип’яті, чи приїздили в Київ головні зірки серіалу Стеллан Скарсґорд та Емілі Вотсон і навіщо для цього перекривали центр міста.

  Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – усі головні тексти тут.

Дарко Скульський

засновник Radioaktive Film

Де саме знімали «Чорнобиль»

30% зйомок серіалу «Чорнобиль» проводили в Україні, а решту – у Литві. В Україні ми знімали у Прип’яті, Києві та на Київському морі. У Києві, до прикладу, зняли великі сцени за участю масовки на вулицях Хрещатик, Терещенківській та Хмельницького, а також у корпусах КМДА, КНУ, КПІ та НАУ. Сцени у лікарні в перших епізодах, своєю чергою, ми знімали в Інституті гідробіології на проспекті Героїв Сталінграда на Оболоні.

Усього в нас було близько двадцяти знімальних днів за участі двох окремих груп. Режисер Йохан Ренк керував їхньою роботою і під час стадії підготовки, і під час знімального процесу. Головні зірки серіалу Стеллан Скарсґорд, Джаред Гарріс, Емілі Вотсон та Джессі Баклі також приїздили до України на зйомки.

Зрозуміло, що зйомки у зоні відчуження були обмежені, адже це досі небезпечно для життя. До того ж ми не могли залучити до цих зйомок велику знімальну групу та багато обладнання. Не кажучи вже про те, наскільки непростим був процес узгодження з HBO. Але ми повинні подякувати місцевій владі, що нам вдалося провести там кілька знімальних днів. Думаю, це суттєво вплинуло на автентичність серіалу. Власне, саме заради цього знімальна група і приїхала до Києва.

Спочатку «Чорнобиль» хотіли знімати виключно у Литві. Це не секрет: продюсери обрали Литву через податкові пільги, які у країні роблять для знімальних груп. Це частина політики литовського уряду, таким чином вони стимулюють великі студії та канали заходити в країну. Якщо закордонна знімальна група витрачає на роботу в Литві щонайменше 43 тисячі євро і це становить не менше 80% усіх витрат на виробництво продукту, для неї діє податкова пільга у розмірі 30%. В Україні таких програм поки немає.

Команда Radioaktive дізналася про проект на стадії пре-продакшну і зв’язалася з представником HBO. Ми сказали: «Хлопці, давайте працювати з нами. Було б прикро, якби серіал про Чорнобиль не знімали в Україні». Окрім того, ми одразу сформували орієнтовний перелік локацій, які могли б запропонувати продюсерам. Представники HBO прилетіли до Києва два роки тому, показали нам сценарій, і відповідно до цього ми сформували пропозицію. Велику частину зйомок уже закріпили за Литвою, але ми змогли запропонувати локації, які суттєво підвищили рівень автентичності проекту.

Лише радянського стилю було недостатньо, у кадрі повинна була зчитуватися саме радянська Україна середини 80-х. Тому ми обрали локації на зразок вулиць Богдана Хмельницького і Терещенківської, а також Інституту гідробіології Національної академії наук України на Оболоні, де ми знімали у справжніх лабораторіях. Коли люди бачать у серіалі, приміром, будівлю КМДА чи вулицю Хмельницького це сприяє ефекту присутності. Не може бути сумнівів – це саме Україна.

Ми бачимо, що міська влада в Україні зацікавлена залучати закордонні знімальні групи. Повинні подякувати владі Києва, вони суттєво спростили для нас роботу над цим проектом. Знаємо, що Віталій Кличко на кількох зустрічах наголошував, наскільки важливий цей проект для міста. Зрештою, коли ми привозимо до України на три місяці іноземну групу зі 150 людей, це впливає на місто виключно позитивно – від готелів, ресторанів і таксі й до залучення українських трудових ресурсів. На локальному рівні вже є усвідомлення, що це тільки на краще для міста.

Утім, навіть більш важливе це усвідомлення на державному рівні. Поки це помітно значно менше. Залучати іноземні студїі та телеканали варто, у першу чергу, адаптуючи під них податкове законодавство. А такі питання вирішуються на рівні уряду, а не міської влади.

Як це – працювати з каналом, який випускає «Гру престолів»

Звичайно, це був новий виклик для нашої команди – ми працювали з великим американським кабельним каналом. Як можна описати процес співпраці з HBO? Із ними все має бути по-дорослому. Наприклад, якщо ми використовуємо під час зйомок автомобіль, то він має бути правильно зареєстрованим, мати дозвіл на перевезення людей. Фінансові аспекти, страхування, оплата праці – все це має бути чітко виписано.

Radioaktive працює вже понад 20 років, ми постійно працюємо з професіоналами найвищого рівня – від Apple до Volkswagen та Audi. Тому ми маємо необхідну підготовку і знаємо, якого рівня роботи очікують у Голлівуді. Та ми багато навчилися на цьому проекті; я відчуваю, що ми виросли завдяки цьому досвіду. Урешті-решт, коли ти працюєш із 400 членами масовки під керівництвом режисера з досвідом роботи на серіалах «Вікінги», «Пуститися берега» та «Ходячі мерці», ти точно ростеш у своїй професії.

Йохан Ренк – це режисер, для якого у першу чергу важлива автентичність. Ми одразу визначили з Йоханом, шоуранером Крейгом Мазіном і художником-постановником Люком Халлом, що у цьому серіалі важливо ставитися до деталей максимально відповідально.

Для сценариста Крейга Мазіна це був проект мрії. Він хотів зняти «Чорнобиль» вже дуже давно. Ми вечеряли з ним у Києві, і я переконався, наскільки важливо для нього було відтворити події катастрофи максимально правдоподібно.

Ми хотіли, щоб кожен стілець, кожна чашка і кожен шматок шпалерів мав такий вигляд, як стілець, чашка і шпалери в СРСР 1986 року. З нашого боку за зйомки відповідали виконавча продюсерка і моя партнерка Джейн Яцута та лінійна продюсерка Тетяна Соколова. Вони є фахівцями з великим досвідом, до того ж залучили найкращих фахівців з арт-дирекшну у Східній Європі. Тому кожна квартира у серіалі виглядає настільки правдоподібно.

Коли ми переглядаємо «Чорнобиль» з колегами, хтось постійно каже: «Блін, у мене була така сама ложка! У мене були такі самі шпалери!». Кожен може побачити у серіалі своє дитинство. Зрештою, це було вкрай важливо, адже Чорнобиль – це тема, яка досі визначає Україну в очах іноземців. Власне, саме тому ми назвали свою компанію Radioaktive.

Як «Чорнобиль» знімали у Києві

Коли ми проводили зйомки у центрі Києва минулого літа, нам довелося водночас перекрити Хрещатик і вулиці Терещенківську та Хмельницького – це було окремим викликом. Але водночас команда хотіла показати Київ середини 80-х максимально правдоподібно. Тому у продюсерів були окремі вимоги щодо моделей автомобілів на вулицях, фасонів одягу та інших дрібних деталей. Жодна машина закордонного виробництва не могла потрапити у кадр, бо це зруйнувало б ефект присутності. На майданчику були окремі фахівці, як відповідали за автентичність костюмів, а також діалектів.

Світлини зі зйомок серіалу

ЧОМУ ТАКІ ПРОЕКТИ ВАЖЛИВІ ДЛЯ НАШОЇ КОМАНДИ ТА УКРАЇНИ ЗАГАЛОМ? У такий спосіб можна вивести Україну на світову мапу. Протягом останніх кількох років ми спостерігаємо, як змінюється ставлення до країни. Про Radioaktive уже почули завдяки кільком гучним проектам, але після співпраці з HBO потенціал майбутніх співпраць значно вищий. Наступного тижня ми летимо до Лос-Анджелеса, де матимемо серію зустрічей із великими гравцями на зразок Netflix, Paramount та Universal. Ці гіганти вже чули про нас, їм цікаво дізнатися, що тут у нас відбувається. Для нас же важливо пояснити, що може запропонувати Україна.

Для того, щоб Київ став новою Прагою чи Будапештом, не обійтися без допомоги держави. Ми вже бачимо зрушення у цьому питанні, хоча поки це стосується виробництва українських фільмів. Це добре, адже вітчизняне кіновиробництво точно треба підтримувати. Але настільки ж важлива й підтримка продакшнів – сервісів, які залучають в Україну іноземних гравців. Адже на кожній зустрічі, скажімо, у США у першу чергу нас запитуватимуть, як у нас ситуація з податковими пільгами.

Ми краще розуміємо ринок реклами, тому що працюємо на ньому вже тривалий час. Але маємо великі плани й на великі формати. За 20 років ми встигли взяти участь у зйомках 19 фільмів. Наприклад, торік ми знімали у Києві «Смерть Сталіна» Армандо Іануччі. У 2018 році у нас було 240 знімальних днів для комерційної зйомки і близько 60 днів зйомки фільмів та серіалів. Паралельно ми створюємо внутрішній відділ, який займатиметься виробництвом фільмів і серіалів для західного ринку.

Трейлер серіалу «Чорнобиль»

Фото: HBO, Андрій Баштовий для The Village Україна