Перший епізод останнього сезону серіалу «Гра престолів» вийшов у ніч на 15 квітня. Редакція The Village Україна переглянула його та ділиться враженнями.

Дійові персонажі:


Андрій Баштовий – головний редактор

Марк Лівін – заступник головного редактора

Ярослав Друзюк – редактор

Маша Молодковець – редакторка соцмереж

Ярослав: Перше запитання: як обговорювати цей епізод без спойлерів? [сміється]

Марк: Просто ділитися враженнями.

Ярослав: Поділися враженнями.

Марк: Пам’ятаю, що в мене був момент відчаю після фіналу сьомого сезону. Я виходив на вулицю – і все було якесь не таке. Я був дуже занурений у цей серіал.

Ярослав: І ми до того ж розуміли, що наступний сезон треба буде чекати дуже довго.

Марк: Так. Тому мені треба був певний час, щоб вийти із серіалу – щонайменше кілька годин. І ще кілька днів, щоб отямитися. Я ліз в інтернет, читав фанатські теорії, пояснення. Продовжував таким чином свій «наркотичний стан».

Маша: Я не те що читала теорії, я вивчила історію всіх родин Вестеросу. [сміється] Чекала, поки мої припущення можна буде перевірити. Що найкраще в першому епізоді – всі головні персонажі нарешті зібралися разом.

Ярослав: Водночас є відчуття, що цей епізод радше закриває лінії попередніх, а не відкриває нові.

Марк: Там ж усе закінчилося на епічній сцені проникнення зла у Вестерос. А тепер усіх зібрали та показали, хто може бути чиїм союзником.

Ярослав: Але всі ці сцени можуть здатися штучними. Як, певно, думають сценаристи: якщо ми збираємо всіх цих персонажів в одному місці, то в кожного з них є свої історії, старі рахунки. І якщо їх не звести, то залишиться недомовленість.

Марк: У кожного з них є претензії одне до одного. Не просто історії, а претензії – хтось когось кинув, хтось комусь життя зламав.

Андрій: Таке враження, що з глядача просто витискають щенячу радість. Ну і для контрасту проговорюють старі травми. «Грою престолів» серія стала лише ближче до завершення.

Маша: Прикольно, що кожна із цих сцен зустрічі змушує згадати, що було у попередніх сезонах. «О, а ви пам’ятаєте?»

Андрій: Вибачте, але якби цією серією закінчили сьомий сезон, то восьмий сезон я б не чекав. Надто вже схожим це стає на «Санта-Барбару». Може я був надто сонний, але моменти, від яких мало б «перехопити подих», а не «дивіться, які вони милі разом», я щось пропустив.

Марк: Я вчора переглянув останній епізод сьомого сезону, щоб актуалізувати інформацію. Інакше багато речей я не згадав би, усе-таки минуло півтора року.

Ярослав: І це ж майже десять років однієї великої історії.

Марк: Водночас я згадав, що тривалий час пручався – не хотів дивитися «Гру престолів». У першій серії рубають голови і все це. А потім я підсів.

Ярослав: Я думаю, що це важливо проговорити зараз. Є люди, які намагаються уникати «Гри престолів», тому що тепер це мейнстрим, одна з найбільш обговорюваних тем у сучасній поп-культурі. Але, повірте, ви багато втрачаєте, якщо уникаєте серіалу тільки через це.

Маша: Потім ці люди все одно подивляться серіал. Але це вже буде не так, як стежити за цією історією у розвитку.

 Тут є все, що є в реальному світі: політика, релігія, філософія, плітки

Марк: Ось це сприйняття: «Якщо це масово – це фастфуд». Але це дуже глибокий серіал. Якщо розбиратися у всіх історіях та всіх персонажах, то це колодязь для будь-якого психотерапевта. Тут є все, що є в реальному світі: політика, релігія, філософія, плітки.

Ярослав: І секс.

Марк: …як ми вже побачили в новому епізоді. Головне – не дивитися цей серіал з мамою. [сміється]

Андрій: Якраз щодо перегляду серіалу вперше та ще і з мамою: я ж теж готувався до перегляду. Відповідально. Тому подивився відео про сценариста The Late Late Show with James Corden, який повністю нон-стопом дивиться весь серіал – сім сезонів. Не хотів би я опинитися на його місці.

Фрагмент шоу Джеймса Кордена

Ярослав: Марку, ти кажеш, що переглянув останній епізод перед цим. А я вирішив передивитися взагалі перший. І правильно зробив – там дуже багато рим з новою серією.

Марк: Наприклад?

Ярослав: Знову всі збираються у Вінтерфелі, зустрічають королівський почет, знову Ар’я десь ховається. Там навіть кадри вибудовують так само, як у першому епізоді. Ну й остання сцена нового епізоду – відвертий натяк на останню сцену першої серії.

Марк: І що цікаво – Джон Сноу нарешті дізнається правду про себе. І починається його внутрішня боротьба.

Маша: Боротьба Джона Сноу та Ейгона Таргарієна.

Марк: Це і моральний вибір, і етичний, і політичний.

Ярослав: І тут яка справа: увесь сьомий сезон нас підводили до того, що всі ці інтриги, міжусобиці, з’ясування стосунків – це все не має значення перед загрозою з Півночі. А тут, коли загроза ще ближче, всі повертаються до вирішення дрібних конфліктів між собою.

Марк: Але ж усі ці конфлікти залишилися невирішеними. У кожного все одно є персональні амбіції та образи, через які вони не можуть переступити. Спільний ворог, звичайно, є. Проте всі ці проблеми теж так просто не зникнуть.

Маша: Мені здається, що найбільше динаміки буде, коли покажуть армію Короля Ночі. Тоді ця загроза стане очевидною для всіх.

МАРК: Словом, ми вже розуміємо, що в цьому сезоні насправді буде дві битви. Людська проблема – чи з’ясують вони стосунки між собою. І загальний контекст – як вони при цьому об’єднаються проти великої загрози.

Ярослав: Окей, обговорімо головне: в історії, яка тягнеться з 1996 року, залишається лише п’ять епізодів. Чого ви чекаєте від фінальних серій?

Марк: Я дуже хочу, щоб було рубілово.

Андрій: Це все, чого я тепер чекаю від «Гри престолів» – ось цю анонсовану епічну битву.

Ярослав: Як у «Битві бастардів»?

Марк: Так, коли максимальна напруга, коли все поставили на кін.

Маша: Я хочу неочікуваного повороту з білими ходаками.

Ярослав: Щоб насправді вони виявилися добрими? [сміється]

Маша: Ні, просто все, що зараз відбувається у Вестеросі, нікому не потрібне. Однаково всі помруть, коли прийдуть білі ходаки.

Ярослав: Треба зазначити, що у цьому епізоді, на диво, ніхто не помер.

Марк: Ще одна важлива штука – хочеться зрозуміти історію Короля Ночі. Ми нічого про нього не знаємо.

 Все, чого я тепер чекаю від «Гри престолів» – ось цю анонсовану епічну битву

Ярослав: Це поки така міфологізована фігура, ми не знаємо його мотивацію.

Маша: Нам досі не розповіли, чому він хоче всіх убивати.

Марк: Ми не знаємо, чого він хоче. Якщо він і є втіленням зла, то все одно в нього має бути мотивація.

Маша: Не думаю, що в настільки складному світі буде такий простий персонаж – просто втілення вселенського зла.

Марк: Я теж так думаю.

Маша: Мені здається, що головні події відбуватимуться у третьому епізоді.

Ярослав: Оголосили, що третя серія матиме найбільший хронометраж у серіалі.

Марк: Тобто до кінця серіалу, до середини травня, ми будемо в трансі.

Маша: І це прекрасно.

Трейлер до восьмого сезону «Гри престолів»