Можливо, для когось це стане несподіванкою, але хороші серіали знімають і за межами США. The Village зібрав десять серіалів, зроблених у Європі.

«Погань»

Fleabag

Фрагмент серіалу «Погань»

30-річна і самотня

Таким міг би бути «Секс у великому місті» у Лондоні зразка 2017 року. Дивитися «Погань» варто здебільшого через харизматичну акторку Фібі Воллер-Брідж, яка водночас є і творцем серіалу. Її героїня розмовляє з морською свинкою, з’ясовує стосунки з більш успішної сестрою і мастурбує на промову Барака Обами – словом, це саме те, як можна уявити життя самотньої 30-річної британки. У першому сезоні усього шість епізодів, наступний сезон вийде у 2019 році.


Рік прем’єри: 2016

Країна: Велика Британія

Канал: BBC Three

«Міст»

Bron/Broen

Трейлер серіалу «Міст»

Між Данією і Швецією

Найкращий скандинавський серіал останніх років. «Міст» – це нуар дансько-шведського виробництва про детективів-соціопатів із витонченим, переважно чорним, почуттям гумору. Цікаво, що якраз після «Моста» інтерес до скандинавського телебачення став глобальним. Чим серіал сподобається глядачеві? Похмурими пейзажами, сміливими жартами та інтригою. Автори «Моста» завжди щось недоговорюють, щоб глядач залишався на два кроки позаду. Тож вам постійно доведеться напружуватися, щоб розгадувати шаради з маніяками і відрубаними головами.


Рік прем’єри: 2011

Країна: Данія і Швеція

Канали: SVT1, DR1

«Повернені»

Les Revenants

Трейлер серіалу «Повернені»

Французькі «Залишені»

«Повернені» називають найкращим французьким серіалом за тривалий час. У маленьке містечко раптом починають повертатися загиблі люди. Вони не схожі на зомбі і не вимагають людської плоті, а просто не пам’ятають, що сталося. Своєю чергою, родичі вже навчилися жити без них. Це історія про трагедію і те, наскільки неродючим залишається ґрунт на тому місці, звідки вирвали щось близьке. Серіал страшний не тим, що мертві повстають з могил, а тим, скільки жаху таїться за білими парканами красивих будинків.


Рік прем’єри: 2012

Країна: Франція

Канал: Canal+

«Крах»

The Fall

Трейлер серіалу «Крах»

Маніяк в Ольстері

Не поспішайте морщити ніс, побачивши у головній ролі Джеймі Дорнана. Якщо вам пощастило познайомитися з цим актором під час перегляду «50 відтінків сірого», ми шкодуємо, але пропонуємо не списувати Дорнана з рахунків. «Крах» – це його найкраща роль. У серіалі він грає зразкового сім’янина і за сумісництвом серійного маніяка. Треба сказати, дуже сексуального і брутального серійного маніяка. По той бік закону – Ґілліан Андерсон із «Секретних матеріалів». Вона грає детектива, що приїжджає до Белфаста розслідувати злочини. За що варто любити цей серіал? Він довго і методично шукає відповіді на складні питання на кшталт «провокації жертви» і «дитячі травми».


Рік прем’єри: 2013

Країна: Велика Британія та Ірландія

Канали: RTE, BBC Two, Netflix

«Пітьма»

Dark

Трейлер серіалу «Пітьма»

Перший німецький серіал на Netflix

«Пітьма» – це одночасно «Назад у майбутнє», «Твін Пікс», «Воно» і ще багато трилерів про викрадення дітей. Зокрема, нагадує німецький серіал і хіт Netflix «Дивні дива» – власне, «Пітьма» стала першим проектом із Німеччини у сервісі. Тут можна загубитися у героях, тому що всі вони є головними, і ми бачимо їх у трьох проекціях – у сьогоденні, минулому і майбутньому. Нещодавно «Пітьму» продовжили на другий сезон.


Рік прем’єри: 2017

Країна: Німеччина

Сервіс: Netflix

«Уряд»

Borgen

Трейлер другого сезону серіалу «Уряд»

Жінка в політиці

За «Урядом» стоїть група данських режисерів, у скарбничці яких почесті Берлінале та експерименти в межах «Догми» Ларса фон Трієра. Шлях до влади Бірґітти Нюборг – це історія першої жінки, яка стала прем’єр-міністром Данії. Погляд на політику очима жінки – ідеальний варіант для того, щоб скоротити собі очікування на новий сезон «Карткового будинку». До того ж у головній ролі акторка, яку ви можете пригадати за «Світом Дикого Заходу».


Рік прем’єри: 2010

Країна: Данія

Канал: DR Fiktion

«Зниклий безвісти»

The Missing

Трейлер серіалу «Зниклий безвісти»

Знайти дитину

«Зниклий безвісти» – один із найкращих європейських детективних серіалів останніх років. У британській сім’ї під час відпустки у Франції зникає син. Усі наступні події – не так пошук дитини, як хроніка розпаду сім’ї. На одному диханні можна переглянути не тільки перший, а й другий сезон.


Рік прем’єри: 2014

Країна: Велика Британія

Канали: BBC One, Starz

«Містечко»

The Town

Трейлер серіалу «Містечко»

Повернення додому

Хороший варіант, якщо у вас мало часу і ви любите актора Ендрю Скотта – Моріарті з «Шерлока». «Містечко» є трисерійним детективом про лондонського денді, який повертається до рідної провінції, коли його батьки здійснюють самогубство. Старі знайомі та декорації англійської периферії з дивними мешканцями та повільним темпом життя – тільки на перший погляд нудне видовище. Як відомо, чарівні різьблені фасади можуть приховувати непривабливий задній дворик із заритим трупом. Не подумайте, що про труп ми фігурально: він, звичайно, буде – це ж британський детектив.


Рік прем’єри: 2012

Країна: Велика Британія

Канали: ITV

«Монстр»

The Missing

Трейлер серіалу «Монстр»

Скандинавський детектив

Ще один детектив із Скандинавії – цього разу з Норвегії. За традицією розслідування у «Монстрі» веде двоє поліцейських, які відчувають неприязнь одне до одного. Непривітні пейзажі у серіалі доповнюються загадковими таємницями поховань. За візуальною мовою серіал здасться вам знайомим: оператор Ерген Йоханссон працював над «Мостом» та «Урядом». «Монстр» уже відзначили нагородою Європейської асоціації сценаристів.


Рік прем’єри: 2017

Країна: Норвегія

Канали: NRK TV

«Ця країна»

This Country

Трейлер серіалу «Ця країна»

Англійська глибинка

Мок’юментарі-ситком про те, як живеться 20-річним в англійській периферії. Отримати задоволення від серіалу можна, якщо не чекати від нього гострого гумору чи безглуздих ґеґів. Чарівність This Country полягає у тому, наскільки багато у нього впізнаваних героїв, типажів і ситуацій. Якщо у певний момент ви перестанете розуміти, чому дивитесь історію британських юнаків, а бачите своїх друзів і родичів, вважайте це катарсисом.


Рік прем’єри: 2017

Країна: Велика Британія

Канали: BBC Three

Обкладинка: BBC

Текст: Олександра Гавриченко

Переклад: Крістіна Ілларіонова