Шекспірівська класика у «Театрі на Печерську», вистави за Гоголем і романом Андрія Куркова. The Village Україна публікує добірку театральних постановок, які варто відвідати взимку.

© Театр імені Франка

«Три товариші»

Вистава поставлена за романом Еріха Марії Ремарка, який розповідає про «втрачене покоління», людей, на долі яких вплинула Перша світова війна. «Три товариші» – перше звернення театру Франка до творчості Ремарка, яке вже кілька років вдало втілюють на сцені.


Коли

10 грудня, 6 лютого, 19:00

Де

Театр імені Франка, площа Івана Франка, 3

Скільки

від 50 гривень


«Гамлет»

Шекспірівська класика в «Театрі на Печерську». Тут по-новому прочитали історію данського правителя. «Кожен новий Гамлет – обличчя епохи. Яким воно має бути сьогодні? До чого призводить помста і що таке обов’язок? Чи можливе щастя, коли порушені всі закони буття, та яку ціну доведеться за нього заплатити?» – такі питання ставлять творці нової версії «Гамлета».


Коли

10-11 грудня, 18:00

Де

Новий драматичний театр на Печерську, вулиця Немировича-Данченка, 5

Скільки

180 гривень


© ДАХ

«Катарсис»

«Катарсис» – це одночасно концерт і театральна постановка, яку мали презентувати у кірсі Святої Катерини на вулиці Лютеранській. Проте церковна рада не дозволила провести подію в приміщенні церкви через художній відеотизер проєкту, який «плюндрує віру та Церкву». Тепер прем’єра вистави відбудеться у Національному художньому музеї України. Цей перформанс – site-specific проєкт – театральна постановка, які відбувається не на класичній сцені, а в непристосованих для цього місцях. Це допомагає по-новому взаємодіяти з глядачами та простором.


Коли

11-12 грудня, 20:00

Де

Національний художній музей України, вулиця Грушевського, 6

Скільки

900 гривень


«Сімейний альбом»

Італійський режисер Маттео Сп’яцці поставив виставу про життя сім’ї в Україні у 90-х роках. «Ми перемістимось у часи розпаду СРСР, саме тоді коли Америка почала з’являтися на полицях наших магазинів, на зломі часів, при зміні правлінь», – розповідають творці вистави.


Коли

14-15 грудня, 19:00

Де

Театр на Лівому березі, Броварський проспект, 25

Скільки

від 105 гривень


«Дуб Майкла Крейг-Мартіна»

Нова прем’єра театру «Мізантроп» – вистава «Дуб Майкла Крейг-Мартіна». Спектакль грають без акторів, декорацій і завчених текстів. Лише режисер, який створює виставу в режимі реального часу з одним із глядачів. «Режисер Ілля Мощицький обере перформера прямо з глядацької зали й разом з ним увійде в обставини сценічного твору», – розповідають у театрі «Мізантроп». Перед спектаклем глядачам прочитає лекцію театральний критик Віктор Вілісов.


Коли

16 грудня, 17:30

Де

Театр на Подолі, Андріївський узвіз, 20

Скільки

від 300 гривень


© Театр на Подолі

«ОБЕЖ»

Комедія про емансипованих жінок, хоча деякі з героїнь вистави себе такими не вважають. «ОБЕЖ» – постановка за п’єсою сербського комедіографа Бранислава Нушича. Це перезапуск спектаклю 1980-х років, який уже ставила в Києві режисерка Ірина Молостова. «Та вистава пройшла з аншлагами рекордну кількість разів», – розповідають у Театрі на Подолі. Комедія побудована на буденних розмовах про плітки, романи та кар’єру.


Коли

17-18 грудня, 12, 25 січня

Де

Театр на Подолі, Андріївський узвіз, 20

Скільки

від 200 гривень


«Дон Жуан. Коктейль»

Вистава про «вічний образ» героя-коханця Дон Жуана, яку написала українська драматургиня Марина Смілянець. Дон Жуана гратимуть одразу два актори – Михайло Кукуюк та Олександр Жила. Як розповідають творці спектаклю, комедія закінчиться «у пеклі», але до цього моменту має бути «надзвичайно весело».


Коли

18 грудня, 27 січня 19:00

Де

Театр «Актор», вулиця Велика Житомирська, 40

Скільки

від 200 гривень


© Театр на Подолі

«Шинель»

«Шинель» поставлена за однойменною повістю Миколи Гоголя. У Театрі на Подолі пропонують свою версію гоголівського твору «про маленьку людину». За сюжетом вистави, петербурзький чиновник Акакій Башмачкін не може придбати нову шинель, яка надто дорога для нього, але зрештою він її купує. Шинель гратиме акторка Юлія Шевченко.


Коли

21-22, 24 грудня, 16-17, 31 січня, 18:00

Де

Театр на Подолі, Андріївський узвіз, 20

Скільки

від 200 гривень


© Театр на Подолі

«Сірі бджоли»

«Сірі бджоли» – це прем’єрний спектакль за однойменним романом Андрія Куркова. Це вистава про війну й те, який вибір роблять люди під час війни. У селі, яке розташоване в так званій сірій зоні, залишилися жити лише дві людини – пенсіонер Сергій Сергійович і його колишній однокласник Пашка. Маючи абсолютно протилежні погляди на життя, вони змушені миритися, хоча до одного заходять у гості українські військові, а до другого – сепаратисти.


Коли

22 грудня, 16-17 січня, 18:00

Де

Театр на Подолі, Андріївський узвіз, 20

Скільки

від 200 гривень


«Ніч перед Різдвом»

Виставу за гоголівським сюжетом показуватимуть у театрі «Актор» за бродвейським принципом. Як розповідав директор театру Слава Жила, вистава йтиме зранку, вдень та увечері. Творці спектаклю обіцяють оновлення знайомої новорічної історії. «Якщо в цю ніч іще намішати трішки кохання та пристрасті? Тоді усім знайома новорічна історія набуде зовсім нових обрисів», – розповідають у театрі «Актор».


Коли

22, 29, 30 грудня; 5, 12, 19 січня

Де

театр «Актор», вулиця Велика Житомирська, 40

Скільки

від 120 гривень


«Архітектор»

«Це історія про радянського архітектора, який мріяв створити ідеальний простір для життя, а вийшло те, що зазвичай виходило в Радянському Союзі, й те, що наповнює наші міста сьогодні», – розповідають творці вистави. У спектаклі йдеться не лише про архітектуру, а й про всю радянську та пострадянську ментальність.


Коли

25-26 грудня, 19:00

Де

Центр Леся Курбаса, вулиця Володимирська, 23-В

Скільки

200 гривень


«Синя Борода»

«Синя Борода» – це адаптована французька казка-горор про вбивцю дружин у виконанні «Дикого театру». За сюжетом вистави, Синя Борода вештається містом і хоче вкрасти дівчину, щоб зробити її своєю нареченою. Лише відважна Настя кидає виклик Синій Бороді.


Коли

29 грудня, 12:00

Де

«Сцена 6», вулиця Васильківська, 1

Скільки

від 100 гривень


© «Шрами»

«Шрами»

В основі вистави – історії жінок про насильство: психологічне, фізичне, сексуальне. «Основний меседж проєкту: любов не залишає рубців. Якщо вона залишає шрами, реальні чи невидимі, то це не любов», – розповідає засновниця «Дикого театру» Ярослава Кравченко.


Коли

15 січня, 20:00

Де

Національний центр Олександра Довженка, вулиця Васильківська, 1

Скільки

від 100 гривень


«Акула»

«Акула» – це вистава «Дикого театру» про владу й те, як люди нею користуються. «Професор університету Джон не зміг встояти перед спокусою, щоб не продемонструвати свою вищість перед студенткою Керол, яка прийшла на перезалік. Однак парадигма суспільства змінилася», – так розповідають про сюжет вистави її творці.


Коли

20 січня, 27 лютого

Де

Київський академічний театр на Липках, вулиця Липська, 15/17

Скільки

300 гривень


Обкладинка: Театр на Подолі