«Вечір зими, храм людей, світло прожекторів, розгалужена акустична система, відеоарт і спільна подорож до глибин своїх грудей, до свого я», – так описують майбутній перформанс «Катарсис», який відбудеться 11-12 грудня, його творці.

«Катарсис» – це одночасно концерт і театральна постановка у кірсі Святої Катерини на вулиці Лютеранській. Цей перформанс – site-specific проєкт, створений у колаборації музичного гурту Sheetel & the Good Stuff та акторів театру «Дах». Розповідаємо, чого чекати від вистави «Катарсис» у кірсі.

Про ідею та сюжет


Олександра Індік

режисерка перформансу

Першочергово ми виходили з того, що працюємо з простором кірхи. Коли нам (акторам театру «Дах» – ред.) запропонували колаборацію з музикантами, ми спеціально пішли в кірху. Був ранок. Коли ми зайшли ознайомитися з приміщенням, мовчали хвилин 20 і слухали – це дуже потужний і світлий простір.

Сьогодні Київ схожий на сіре місиво з людей, які поспішають кудись: всі перебувають у певних траєкторіях свого повсякденного руху. Життя дуже швидке, і для нас важливо створити простір, куди людина зможе прийти й послухати «тишу через музику». Де можна зупинитись і відпочити від хаосу. Театральне дійство допоможе занурити глядача бути повністю «тут і зараз» і потрапити в непобутовий простір.

За сюжетом перформансу, є людина, яка живе у церкві – її гратиме актор «Даху» Володимир Лютіков. Він має свій деталізований світ повсякденних справ, церква – це його прихисток, куди він повертається увечері. До цієї людини приходять різні образи: сни та марення. Наш перформанс – це взаємодія людини, що живе у церкві, зі своїми думками, які матеріалізуються.

Що таке site-specifiс перформанс?

Site-specific – це театральні постановки, які відбуваються не на класичній сцені, а в непристосованих для цього місцях. Наприклад, на заводі, у метро, в зоопарку. Це допомагає по-новому взаємодіяти з глядачами та простором.

Є два типи таких постановок: environment-вистави та вистави promenade (прогулянки – ред.). В environment-виставах театр використовує для постановки незвичні локації – цехи заводів, басейни, церкви. Тоді простір працює на головну ідею та підсилює її сприйняття глядачами. У виставах promenade є продуманий наперед маршрут, який мають пройти учасники театрального проєкту. Під час нього глядачі дивляться виставу.

Про музику


Антон Шитель

музикант гурту Sheetel & the Good Stuff

Ми гратимемо годинний концерт без пауз і зупинок. Це для мене унікальний досвід. Так ми як гурт ще не готувались до жодної з подій. Загалом музична частина дійства – це не набір композицій, а один цілісний твір, який створений у контексті місця, в якому ми будемо виступати. Гратимемо на фортепіано, контрабасі, віолончелі, ударних.

Акустика кірхи на Лютеранській – головний момент, який багато визначив у музиці. Через надсильне ехо, яке притаманне кірсі, багато «рок-моментів» були відсіяні. І якусь емоційність і динаміку треба було продемонструвати іншими засобами. Усі ноти, навіть найкоротші, звучать дуже довго в тому приміщенні. І це був визначальний момент у написанні музики. Ми розмістимо 16 колонок по периметру церкви, щоб з кожної тихо доносився звук інструментів. Так перекриватимемо ехо приміщення.

Фото: «Дах»