«Хіба ревуть воли, як ясла повні» за мотивами роману Панаса Мирного, шість історій про життя і війну на сході України та нова вистава Влада Троїцького. The Village Україна публікує добірку театральних постановок, які варто відвідати восени.


«Ведмідь» та «Освідчення»

В основу покладено дві п’єси Антона Чехова, які не пов’язані сюжетом, але поєднані однією темою – коханням. Перша історія, «Ведмідь», розповідає про те, як кохання народжується із суперечки кредитора та боржника. А друга, «Освідчення», – про сором’язливого нареченого, який ніяк не наважується зізнатись у коханні.


Коли: 18 вересня, 9 жовтня

Де: театр «Актор», вулиця Велика Житомирська, 40

Скільки: 100-250 гривень

«Кайдаші 2.0»

Вічна історія сімейних сварок за грушу отримала нову інтерпретацію у «Дикому театрі». «Син його хотів врятувати батька від зеленого змія, щоб матір нарешті зажила щасливо, але забухав. Другий син хотів пристрасті, але пішов її шукати в АТО», – розповідають творці вистави про нову версію історії Нечуя-Левицького.


Коли: 19 вересня, 26-28 жовтня, 30 листопада

Де: «Сцена 6», вулиця Васильківська, 1

Скільки: 150-550 гривень

«Cліпота»

Театр «Мізантроп» і Port сreative hub створили спільний проєкт «Сліпота» за принципами жанру site-specific – це коли виставу готують для показу в певному просторі.

Перебуваючи разом з артистами у повній темряві, глядачі зможуть пережити спільний мистецький досвід. «Втративши на півтори години можливість бачити, в загостреному психічному стані глядач отримає «нове бачення» самого себе, навколишнього світу, соціальних взаємозв’язків, усталених моральних принципів. Виходячи зі сценічного простору вистави, він зможе змістити власну «точку зборки» і почати дивитися на речі під іншим кутом», – розповідає режисер Ілля Мощицький.


Коли: 21 вересня

Де: Port creative hub, вулиця Набережно-Хрещатицька, 10-А

Скільки: 400 грн

Got to Be Free

Got to Be Free – це 12 історій про Революцію гідності, засновані на реальних подіях. Мюзикл про події Євромайдану – спроба показати недавню історію України у форматі «бродвейського шоу». На глядача чекає сучасна хореографія, рок-музика та живий оркестр.

Got To Be Free (тізер)

Коли: 21 вересня, 26 жовтня, 21 листопада

Де: Театр на Подолі, Андріївський узвіз, 20-Б

Скільки: 200-700 гривень

«Клас»

Режисерський дебют Стаса Жиркова на сцені Театру драми і комедії на лівому березі Дніпра. За першочерговим задумом, вистава мала бути постановкою п’єси «Наш клас» Тадеуша Слободзяника, яка розповідає про долю дівчат і хлопців з одного класу напередодні Другої світової війни – те, як війна змінює кожного. Зрештою Жирков відчутно переробив матеріал і відмовився від першоджерела. «Клас» – це фантазія команди вистави на тему школи, булінгу, еміграції, вчителів, учнів і, звісно ж, нашої країни», – розповідає Жирков.


Коли: 22 вересня, 5 жовтня, 22 жовтня

Де: Театр драми і комедії на лівому березі, Броварський проспект, 25

Скільки: 240 гривень

Фото: театр імені Франка

«Річард ІІІ»

«Річард ІІІ» Вільяма Шекспіра з Богданом Бенюком у головній ролі – візитівка Театру імені Франка, яку поставив грузинський режисер Автанділ Варсімашвілі. «Річард ІІІ» – це вистава, що розмірковує про самотність, яка спричиняє злочинства і тиранію.


Коли: 22 вересня, 19 жовтня, 29 листопада

Де: Театр імені Івана Франка, площа Івана Франка, 3

Скільки: 30-250 гривень

«Морфій»

Вистава за частково біографічною повістю Михайла Булгакова, яка розповість про страждання, морфій і тимчасове полегшення. Вистава намагається відповісти на питання про те, що змусило лікаря стати морфіністом і чи допоможе кохання його врятувати.


Коли: 23 вересня, 21 жовтня

Де: театр «Актор», вулиця Велика Житомирська, 40

Скільки: 80-200 гривень

«Вій 2.0»

«Вій 2.0» про «страх і ненависть у полтавському селі», говорять творці вистави. За сюжетом, двоє французів приїздять до українського села на запрошення подруги Оксани. Виявляється, що у неї буде весілля. «Так невинна поїздка перетворюється на справжній міжнародний екшн, де Вій – це не найстрашніший персонаж», – розповідають у «Дикому».


Коли: 24 вересня

Де: «Сцена 6», вулиця Васильківська, 1

Скільки: 150-500 гривень

«Лондон»

Моновистава про білоруського сантехніка Гєну, що потрапляє у Лондон. Впродовж години актор Ярослав Федорчук буде розмірковувати про еміграцію та щастя «за океаном».


Коли: 25 вересня, 13 жовтня

Де: Театр драми і комедії на лівому березі, Броварський проспект, 25

Скільки: 240 гривень

«Загадкове нічне вбивство собаки»

«Загадкове нічне вбивство собаки» – це сценічна адаптація відомого роману Марка Геддона про підлітка з аутизмом, який допомагає дорослим навчитися любити одне одного. Зав’язка вистави така: хлопець Крістофер Бун знаходить мертвого сусідського собаку та вирішує знайти його вбивцю. Ця подія змінить звичний хід життя підлітка, який не розуміє людських емоцій, зате любить тварин і мріє стати математиком.


Коли: 26 вересня, 7 жовтня, 22 жовтня

Де: Театр російської драми імені Лесі Українки

Скільки: 130-400 гривень

Фото: Театр на Подолі

«Орестея»

Колаборація Театру на Подолі та незалежного театрального проєкту «Мізантроп» за мотивами тетралогії давньогрецького драматурга Есхіла. Це вистава про вічні людські сенси та міфи, які сьогодні так само актуальні, як і дві тисячі років тому.


Коли: 27 вересня, 16 жовтня

Де: Театр на Подолі, Андріївський узвіз, 20-Б

Скільки: 200-700 гривень

«Смута»

Нова вистава Влада Троїцького про Смутні часи – період історії Московського царства з 1604-го до 1613 року, який розпочався з виступу Лжедмитрія I – самозванця, чиє походження та поява на історичній арені досі загадкові для істориків. «Смута» – це вистава про смерть і вибір та смерть як вибір, яка допомагає зрозуміти сучасну історію.


Коли: 3-5 жовтня

Де: ЦСМ «ДАХ», вулиця Велика Васильківська, 136

Скільки: 400 гривень

Фото: Театр на Подолі

«Хіба ревуть воли, як ясла повні?»

Чергова інтерпретація української класики – цього разу роману Панаса Мирного про історію селянина Чіпки, який стає розбійником. Творці спектаклю перенесли сюжет роману на щоденне життя ув’язнених у тюрмі. «Відомий сюжет тепер має вигляд не шкільної класики, а рок-версії протестного і як ніколи актуального роману», – розповідають про виставу в Театрі на Подолі.


Коли: 5 жовтня

Де: Театр на Подолі, Андріївський узвіз, 20-Б

Скільки: 120-500

Фото: Valeriya Landar

«Сталкери»

Вистава за п’єсою Павла Ар’є «На початку та наприкінці часів» – це історія про забутих, нікому непотрібних чудернацьку бабу Прісю, хворобливу мати і придуркуватого сина. Вони мешкають у 30-кілометровій зоні відчуження довкола ЧАЕС і захищають свій маленький світ від вторгнення великого суспільства.


Коли: 13 жовтня

Де: Театр драми і комедії на лівому березі, Броварський проспект, 25

Скільки: 240-480 гривень

Фото: Молодий театр

«Ласкаво просимо до пекла»

Російський драматург Володимир Зуєв у 2006 році написав п’єсу «Мамочки» про російську війну в Чечні. У Молодому театрі вирішили перекласти цю п’єсу на українську дійсність. «Сьогодні сказане про чеченську війну можна слово в слово повторити про війну на Донбасі», – вважають автори постановки.


Коли: 29 жовтня

Де: Молодий театр, вулиця Прорізна, 17

Скільки: 200 гривень

Фото: 1–Театр імені Франка, 2–Театр на Подолі, 3 – Театр на Подолі, 4 – Valeriya Landar, 5 – Молодий театр.