The Village Україна запускає формат «Плейлист», у якому просить різних людей ділитися своєю улюбленою музикою.

11 травня о 19:00 гурт 5 Vymir презентує нові синґли та відомі пісні у клубі MonteRay. Редакція попросила вокаліста гурту Костю Почтаря розповісти про улюблену небанальну музику.

Фото: 5 Vymir

Костя Почтар

З недавніх часів я намагаюся вишукувати локальну музику різних країн світу. У турах завжди прошу публіку написати на шматочку паперу імена місцевих артистів, що співають рідною мовою. Якщо чесно, я собі й уявити не міг, скільки всього цікавого є у цьому світі, окрім англомовного контенту. У цьому плейлисті я зібрав свої улюблені пісні не англійською мовою. Слухати їх – це як подорожувати світом, тільки в навушниках.

A Stick And Slacks - Shintaro Sakamoto

1. Shintaro Sakamoto – A Stick and Slacks

Я не знаю, про що співає цей японець, але нічого подібного ще не чув. Цікаво, чи кожна мова так звучить, як американська, коли ти співаєш на блюзовий манер.

Os Mutantes - Panis et Circenses

2. Os Mutantes – Panis et Circenses

1968 рік. Щойно з двох боків Атлантики Velvet Underground i Pink Floyd випустили свої дебютні альбоми. У цей же час у Бразилії виходить однойменний альбом гурту Os Mutantes, порівняно з яким експерименти вищезгаданих колег уже не видаються такими сміливими. Психоделічний рок португальською мовою з латинським колоритом, ритмікою румби-самби став основною музикою протесту проти воєнної диктатури у Бразилії, а самі учасники – символом тогочасної боротьби за демократію.

Mikromusic - Takiego Chlopaka

3. Mikromusic – Takiego Chłopaka

Цей польський дует зумів загорнути традиційний слов’янський жіночий сум у красиву обгортку, і він тепер не гірчить і не опікає. Усім трошки сумно, але в тебе пластикове вікно та енергозберігальна лампочка.

Ravi Shankar, George Fenton – For All Mankind

4. Ravi Shankar, George Fenton – For All Mankind

Музика Раві Шанкара – це розмова з Богом. Часом він перекладав її зрозумілою європейцям мовою через певне спрощення форми і колаборації із західними музикантами. Одна з них – спільна робота над саундтреком до фільму про Ганді разом з британцем Джорджем Фентоном. У цьому творі – вселенська гармонія, єдність і симбіоз найкращого, що є у східній і західній музичних традиціях.

Tinariwen – Islegh Taghram Tifhamam

5. Tinariwen – Islegh Taghram Tifhamam

Протягом 13 років (з 1979 по 1992) ці хлопці грали музику на саморобних гітарах, паралельно ведучи збройну повстанську боротьбу проти диктатури у Малі. Пустельний блюз – це теж духовна музика, але зіграна на електрогітарах. А ця пісня – як старий друг, що поклав тобі руку на плече.

Googoosh - Talagh

6. Googoosh – Talagh

Можливо, моя найулюбленіша пісня з жіночим вокалом. У 1979 році після приходу до влади в Ірані ісламістів жінкам заборонили співати в публічних місцях. Гугуш не могла виїхати з країни і не давала концертів. 29 липня 2000 року в Торонто співачка вперше за 21 рік вийшла на сцену після дозволу залишити батьківщину. Всі квитки були розкуплені за мить.

Residence A – 这个时代的爱 (Live)

7. Residence A – 这个时代的爱 (Live)

Китайці навчились копіювати айфони, чому б у них не вийшло скопіювати Arctic Monkeys? Шкода, що на YouTube немає студійної версії.

Dežo Ursiny – Dychtivé ruky, cudzie mestá

8. Dežo Ursiny – Dychtivé ruky, cudzie mestá

Колись у турі в Словаччині я познайомився зі старим музикантом, який розповів мені про свого друга Дежо Урсіні – найкращого словацького виконавця. Як вони разом курили траву в спальних районах Братислави і зависали в нього на квартирі, коли дружини не було вдома. Приїхавши додому, я почитав його біо і зрозумів, що це було правдою – він справді номер один у словацькому рок-н-ролі.