На території Київської стрічкоткацької фабрики – нова локація. Культурний простір Metaculture планували відкрити 14 березня, проте перенесли на 21 березня. 

Спілкуємося із засновником проекту та розповідаємо, яким буде новий культурний простір та чому тут проводитимуть не лише виставки, а й курси із самооборони для жінок і консультації з юристами.

Фото: Наті Авдєєва

Культурний простір розміщується на двох поверхах будівлі стрічкоткацької фабрики, поряд із клубами Closer, Mezzanine та Otel. Вхід можна знайти біля кафе Savage Food. Площа простору – 400 квадратних метрів.

Головна ідея MetaСulture – створити динамічний простір, який об’єднає мистецтво, громадські дії та культуру. Тут відбуватиметься багато заходів, але більшість часу це буде галерея.

Засновник проекту – француз Антон Бангура – розповідає, що простір працюватиме в трьох площинах: мистецтво, громадська активність і культура. Тут проходитимуть виставки, перформанси та події для обміну знаннями у сфері культури. Також один із напрямків MetaСulture – допомагати відстоювати свої права. Тому в просторі проводитимуть безкоштовні приватні юридичні консультації та заняття із самозахисту для жінок.

 MetaСulture

Адреса: вулиця Нижньоюрківська, 31

Facebook

Команда проекту міжнародна – вісім українців, троє французів, болгарин, білорус та англієць. Арт-кураторами є Ріна Д’якова (раніше працювала в АкТ) та Фаб’єн Гобер. Ріна відповідатиме за виставки, а француз Фаб’єн – за все, пов’язане з музикою.

Піднімаємося на другий поверх будівлі – тут розташована виставкова зала. 21 березня відкриють першу експозицію VZAYEMODIЯ. Вона складатиметься із живопису, фото, а також інсталяцій і відео 16 митців, серед яких Назар Фурик, Мирослава Бачкур, Тетяна Корнєєва та Марія Рахімова.

Засновник MetaСulture розповідає, що вони будуть перемикатися між короткими виставками, 1-1,5 тижня, і довгими, які тривають 1-1,5 місяця. Два місяці літа будуть присвячені мистецькому обміну між Україною та Південною Кореєю.

На першому поверсі простору – «Бібліотека». Це міжнародна спільнота митців, які колекціонують фотокниги. Близько тисячі примірників з колекції можна переглянути в читальному залі на цьому поверсі. Крім того, тут проводитимуть лекції та зустрічі.

На обох поверхах є невеликі кафе. «Кав’ярня тут задля того, щоб усі почувалися комфортно і підтримувати нас, позаяк зараз MetaСulture має утримувати себе самостійно», – розповідає Антон. Також приміщення культурного простору будуть здавати в оренду.

Музичні події проходитимуть на двох поверхах простору. Перший івент – 16 березня.