Музичне дигерство – це мистецтво знаходити унікальну рідкісну музику. Сучасні меломани вишукують треки маловідомих артистів, збирають їх у плейлісти й діляться ними на своїх платформах.

Спільно з YouTube Music ми створили серію матеріалів «Плейліст дигера» про героїв, які фанатіють від маловідомих жанрів, і розповідаємо, де їх шукати та як слухати.

Віталій Бардецький

49 років

Співзасновник і артдиректор легендарного клубу Xlib та аудіофільного бару Gram, діджей, музичний журналіст, сценарист і режисер документального фільму, присвяченого феномену українського фанку 70-х.

Чому мені цікавий психоделічний соул?

Останні 8–10 років я переважно слухаю музику 60–70-х – періоду, коли було створено більшість стилів, що існують дотепер. Артисти часто до нього повертаються, як Daft Punk, котрі постійно копають у 70-х. Оскільки я люблю «чорну музику», то із зазначеного періоду мене найбільше цікавить напрямок психоделічного соулу.

Одним із його відомих представників є американський співак Джордж Клінтон, засновник гурту Funkadelic. Пам’ятаю, наприкінці 90-х я познайомився з Supa DJ Dmitry з гурту Deee-Lite. Я був дуже вражений тим, що Діма з Кіровограда, адже його гурт був досить відомим у Штатах. Так от, на початку 90-х Deee-Lite грали на розігріві в Джорджа Клінтона, і Діма розповів мені багато історій про ці місяці в турах з ним. Тобто на той момент я вже знав про цього дядька, але після почав сприймати його й цю музику через іншу призму – наче особисто познайомився. Коли я ще активно займався організацією концертів, то навіть майже відважився привезти Джорджа Клінтона в Україну. Може, максимум людей 300 зібралося б.

Для широкого загалу ця музика була заскладною

В основі цього підстилю – соул, який вийшов переважно з околиць Детройта. Це була музика чорношкірих, яка розважала білих, — сльозогінні пісні про кохання. Паралельно розвивався джаз, ми вже мали Майлза Девіса та Колтрейна, а також психоделічний рок, яким уже цікавилися артисти, як Джимі Хендрікс, наприклад. У Детройті ж і виник відомий лейбл Motown Records, музика якого відрізнялася від класичного соулу: у ній відчувався вплив джазу, року й нового фанку. Ось так і сформувався психоделік-соул.

Традиційний соул – це заспіви й приспіви, що повторюються мільярд разів і доводять слухача до потрібної кондиції. А в психоделік-соулу було більше імпровізацій, аранжування стали іншими: музиканти почали додавати більше рокового саунду або досить дивні, як для соулу, оркестрові аранжації.

Пік сцени припав на початок 70-х, але оскільки для широкого загалу ця музика була заскладною, то, по суті, у цих роках усе й закінчилося. Схоже, цей футуристичний напрям випередив свій час на кілька десятиліть.

В основі цього підстилю — соул, який вийшов переважно із околиць Детройта. Це була музика чорношкірих, яка розважала білих — сльозогінні пісні про кохання.

Футуристик-поп, новий соул, особливо британський, сучасні хіп-хоп і r`n`b – усе йде звідти. Маніпуляції з вокалом, які зараз активно використовуються в різних жанрах, думаю, теж почалися тоді. Крім того, 70-ті – це ранні спроби використання електронних інструментів, перших moog-синтезаторів тощо. А музикантів типу Black Pumas можна назвати новою хвилею психоделічного соулу.

Таку музику найкраще слухати вдома або в якомусь класному барі, подібному до мого. До речі, коли я діджею, то на початку, поки люди ще менше танцюють, зазвичай ставлю кілька композицій цього періоду. Сприймається круто, тому що музика дуже атмосферна.

Коло артистів-революціонерів зі сцени психоделічного соулу досить вузьке, буквально на кілька сотень. Тому якщо почати шукати когось із моєї підбірки, дуже швидко можна знайти й решту виконавців. Кайф цього періоду в тому, що релізів вийшло не так багато, але практично всі класні.

Як знаходити нову музику?

Отримуй персональні музичні рекомендації в YouTube Music. Додаток підбирає артистів і плейлисти згідно твоїх уподобань, місцезнаходження і навіть часу доби. Тренуєшся у спортзалі? Хочеш відкрити новий жанр? Потрібна музика вже підібрана спеціально для тебе.

Як знаходити
нову музику?

Що слухати:

5 рекомендацій від Віталія

Sly & The Family Stone – Frisky

Слай – відомий соул- і фанк-артист, якого навіть можна назвати татом Прінса. Мабуть, це перша темношкіра загальноамериканська попзірка з усіма атрибутами: вередливою вдачею, купою дівчат, наркотиками. Якщо зараз подивитися якісь інтерв’ю з ним із 70-х років, то можна зрозуміти, що наші сучасні зірки – це дитячий садок. Він був мультиінструменталістом, співав, танцював і що завгодно робив. Ранні його альбоми найцікавіші, і хоч вони більш фанкові, але й там є кілька треків у традиції психоделічного соулу.

Shuggie Otis – Pling!

Шаггі – мій персональний фаворит останніх двох років, фантастичний гітарист і співак. Років з 15–16-ти він підігрував великим артистам, навіть відомому співаку Отісу Реддінгу. Його кар’єра дещо подібна до Джимі Хендрікса, хоч він і не став такою суперзіркою, проте, здається, виступає до цього часу. На початку 70-х записав кілька сольних альбомів. А композиція, яку я обрав, – це якраз класичний інструментальний психоделік-соул. Здається, французи Air частенько слухали Шаггі.

Rotary Connection – Magical World

Ще один проєкт, який також вважається класикою психоделічного соулу. Саме ці люди першими почали використовувати нехарактерні для соулу оркестрові аранжації, фактично розробили канони напряму. Проєкт цікавий також тим, що в ньому брала участь одна з найкращих соул-співачок Мінні Ріпертон.

Novi – Torpedo

Це польський вокальний квартет, і його повна назва Novi Singers, але для західних ринків її скоротили. У той час у світі було багато подібних квартетів, які виконували те, що називалося «даба-даба-да». Але в цього був зовсім інший підхід, йому вдалося зібрати в студії всіх найкращих джазових музикантів країни. Слід відзначити, що в Польщі тоді була досить серйозна джазова сцена. Їхній альбом Torpedo – повний психодел. Дивовижно, як у Novi виходило те ж, що й у музикантів у Лос-Анджелесі в той час. Такі збіги мене завжди вражають.

24-Carat Black – Poverty's Paradise

24-Carat Black – проєкт однієї людини, Дейла Воррена, такого собі студійного фріка, який усе робив самостійно. Poverty's Paradise – це навіть не пісня, а щось більше. Це своєрідний гімн бідності. Також, мабуть, моя найулюбленіша композиція цього періоду. Але треба бути обережним з нею, бо потім можна й не зібрати себе докупи.

Як я шукаю й слухаю музику

Донедавна я, на мій сором, перестав цікавитися новою музикою, адже процес пошуку чогось вартісного займає багато часу. Але роки два тому знову почав і здебільшого саме через новий британський соул. Зазвичай доводиться перекопати гігабайти музики, щоб знайти те, що тобі підходить.

Коли хочу все ж купити якийсь конкретний запис, спочатку шукаю його на YouTube Music, щоб точно зрозуміти, потрібен він мені чи ні. Адже на інших цифрових платформах, зазвичай, дають лише шматок, а тут цілий трек. Особливо це стосується архівних речей.

Як знайти пісню, якщо забув її назву?

У додатку YouTube Music можна шукати музику трьома способами:
1) Розумний пошук за ключовими словами. Спробуй ввести «пісня, де Шакіра ріже цибулю» або «ракамакафо».

2) Пошук Emoji – cаме так, просто вводь іконки. Спробуй такі: ?, ?, ?, ?
3) Голосовий пошук – можна шукати за допомогою голосу, коли не зручно вводити текст.

Як знайти пісню,
якщо забув її назву?

Удома в мене досить простий і стандартний сет-ап: програвач Technics 1210, акустика B&W та вінтажний підсилювач Rotel. Для мене ідеально, коли є достатньо часу на музику: увімкнув запис, сів на диван... Також люблю слухати разом із дев’ятирічною донькою – прикольно, коли наші смаки збігаються. Ще один варіант, коли друзі приносять свою музику й ми влаштовуємо своєрідний аудіо-пінг-понг.

Я менше колекціонер музики, а більше меломан. Музики стало так багато, що зараз навіть намагаюся звузити свою колекцію на фізичних носіях, лишити тільки те, що завжди в кайф.

Здивуй друзів маловідомим треком

YouTube Music має найбільшу колекцію музики: крім офіційних альбомів та синглів, є музичні відео, ремікси, живі виступи, кавери, а також рідкісні композиції. Слухай композиції, виконавців, відео та музику, яких більше ніде не знайдеш.

Здивуй друзів
маловідомим треком

Слухай музику без реклами, офлайн і у фоновому режимі з

YouTube Music Premium.

YouTube Music – музичний стримінговий сервіс, який пропонує офіційні
альбоми, відеокліпи, живі виступи, ремікси й багато іншого.
Поринь у світ музики  тут є все!

Спробувати безкоштовно

1 місяць безкоштовно • Потім 79,00 грн./місяць
Скасувати можна будь-коли


Матерiал пiдготовлено за пiдтримки