Музичне дигерство – це мистецтво знаходити унікальну рідкісну музику. Сучасні меломани вишукують треки маловідомих артистів, збирають їх у плейлісти та діляться ними на своїх платформах.

Спільно з YouTube Music ми створили серію матеріалів «Плейліст дигера» про героїв, які фанатіють від маловідомих жанрів. У першому тексті розповідаємо про нову класичну музику і як її слухати.

Любов Морозова

38 років

Музикознавиця та критикиня, що спеціалізується на новій класичній музиці.

Історія та значення нової класичної музики

Те, що ми називаємо «нова класична музика» зазвичай стосується творів, написаних після завершення Другої світової війни та сьогодні. Естетика і характер цієї музики багато в чому визначені рефлексіями – навіть не на саму війну, а на капітуляцію мистецтва перед її обличчям.

Почуття глибокої провини та безпомічності примусило європейців, у першу чергу – німців, відродити звучання так званої «дегенеративної музики» (нім. Entartete Musik). Хоча складні алгоритми не позбавили ці твори емоційності. Уся подальша історія нової музики – або яблука від яблуні цього повоєнного руху, або ж конфронтація з ним.

Я переконана, що сучасний хіп-хоп бере свій початок у ранньому Стравінському, що The Beatles не було би без Шуберта, а Девіда Боуї – без Вагнера. Сьогодні нова класична музика вбирає в себе всі інші жанри, але разом з цим поєднує емоційну складову з інтелектуальною.

На контемпорарі-фестивалях можна навіть на дискотеки такої музики потрапити, але ритміка буде настільки складною, а баси таким низькими, що доведеться сидіти або лежати на підлозі, рахуючи кількість долей у такті.

Естетика і характер цієї музики багато в чому визначені рефлексіями – навіть не на саму війну, а на капітуляцію мистецтва перед її обличчям.

Відлюдники та диваки

Історія нової музики – це історія диваків і одиначок. Якщо в так званому «Старому Завіті» класичної музики спільні напрямки й об’єднання були чимось природним (спробуйте, наприклад, відрізнити на слух Моцарта від Сальєрі або Бортнянського – не завжди вийде), то в її «Новому завіті» кожен окремий композитор, принаймні по-справжньому талановитий, винаходить свій неповторний стиль.

І щоб цей стиль винайти, дехто з композиторів свідомо йшов на відлюдництво. Естонець Арво Пярт сім років мовчав, аби явити світові свій новий стиль – tintinnabuli. Італійський композитор Джачінто Шелсі усамітнився в родовому замку, щоб створювати «варіації на одній ноті».

Переконана, що більшості слухачів Пярт і Саті сподобаються відразу. А ось над сприйняттям Уствольської, Шелсі та 5-ї симфонії Сильвестрова доведеться попрацювати, «прокачавши» слух.

Це не та музика, яка відволікає від сумних запитань і дарує легку розвагу. Це зустріч із власним «я», яка може бути не лише некомфортною, але й моторошною, аж до паніки.

Однак коли «занурюєшся» в їхні твори й починаєш отримувати від них кайф, то слухаєш таку музику до заціпеніння. Щоб трохи збити пафос, наведу побутовий приклад: це побоювання втратити нитку музичної оповіді подібне тому, як ми боїмося піднятися з ліжка, коли на живіт приліг теплий і пухнастий кіт.

Що слухати:

5 рекомендацій від Люби

Erik Satie – Gnossiennes: No. 1 – Lent

Французький автор Ерік Саті створив гносьєни ще наприкінці XIX століття – тобто за хронологічними ознаками вони аж ніяк не стосуються нової класичної музики. Утім, саме у творчості Саті, яка звучить, на перший погляд, просто банально, закладені основні музичні течії XX століття. Назва жанру «гносьєни» – вигадка Саті. Це такий собі кульгавий танець, в якому ніби все милозвучно, і водночас усе не на своєму місці.

Galina Ustvolskaya – Octet

«Октет» Галина Уствольська написала в 1949–1950 роках. Він сповнений апокаліптичного відчуття того часу та майже безнадійний за своєю природою, але – парадоксально – не є песимістичним. На Заході мешканку Ленінграда Галину Уствольську називали «дама з молотом» через її особливий ударний стиль. Її творчість – звучання колосальної напруги й надлюдської стійкості.

Valentin Silvestrov – Symphony No.5

Валентин Сильвестров – найвідоміший український композитор усіх часів, який уже багато років мешкає на київській Русанівці, останні 24 з яких – сам на сам із роялем. Донедавна на телефонні дзвінки він відповідав протягом години на день – з 12:00 до 13:00 – після чого знову працював. «Симфонію №5» Сильвестров написав на початку 80-х, і це одна із трьох головних українських симфоній за всю історію. А ще вона дуже київська – із Дніпром і пагорбами, з неповторним київським ландшафтом і характером.

Arvo Pärt – De Profundis

De profundis («З глибини») – хоровий твір естонського композитора Арво Пярта 1980 року. Він написаний на текст 130-го псалма, присвячений глибоким негараздам. Пярт написав його через рік після того, як виїхав з Естонії спочатку до Відня, а потім до Берліна. Можливо, у цьому творі є момент автобіографічності, але головне – він дарує ілюзію відчуття вічності.

Giacinto Scelsi – Anahit

Anahit Джачінто Шелсі створив у 1965 році, додавши підзаголовок – «Лірична поема, присвячена Венері». Я б, м’яко кажучи, не стала називати цей твір ліричним, але Шелсі мав своє розуміння характеру. Назва «Анахіт» – це давньоєгипетське ім’я Венери.

Як слухати та де шукати нову класичну музику

Більшість музикантів, які агітують слухати музику наживо у філармонії, насправді самі не ходять на акустичні концерти. У наш час, коли є величезна база різноманітних виконань, просто гріх відмовлятися від прослуховування записів. І тут виконання значно важливіше за якість відтворення.

Класична музика – це плацдарм для виконавських інтерпретацій, і той самий YouTube Music надає величезні можливості для порівняння різних трактувань. Моя єдина порада – серед розмаїття якісного знаходити свою улюблену версію, і неважливо, що про її еталонність думають високочолі музикознавці.

Слухай музику без інтернету

З YouTube Music Premium можна завантажувати пісні та слухати будь-де. А завдяки функції «Офлайн-мікс» треки, які тобі сподобалися, будуть завантажені автоматично. Навіть коли зайдеш у метро, музика не зникне.

Слухай музику без
інтернету

Ще 15–20 років тому я слухала музику суто в lossless форматі (прим. ред. – без стиснення аудіопотоку), не могла терпіти mp3-звучання. Сьогодні мені більш важлива можливість почути самій або поставити друзям потрібний трек тут і зараз.

Звісно, я відчуваю естетський кайф, коли кладу раритетну платівку на програвач, але зазвичай обходжуся без церемоній і дозволяю собі просто знайти потрібний трек у додатку в смартфоні в момент, коли чищу зуби або готую салат.

Продовжуй слухати музику, коли займаєшся справами

З YouTube Music Premium можна насолоджуватись улюбленою музикою без перерв – на ходу, із замкненим екраном та під час користуванння іншими додатками. Включай плейліст, який відповідає твоєму настрою, та займайся будь-чим.

Продовжуй слухати музику,
коли займаєшся справами

Моя єдина порада – серед розмаїття якісного знаходити свою улюблену версію, і не важливо, що про її еталонність думають високочолі музикознавці.

Вважаю, що в кожного колективу чи в композитора, який має платний контент, повинен бути й безкоштовний. Звісно, творчість потрібно монетизувати, інакше вона просто зупиниться. Я, наприклад, уже кілька років займаюся проєктом Digital Concert Hall в Україні – це стріми та архівні записи Оркестру Берлінської філармонії.

Діджитал-концерт – це абсолютно нові можливості: камера демонструє глядачеві кожне соло, можна слідкувати за рухом мелодії від інструмента до інструмента, що не вийде на звичайному концерті. Сьогодні відеозаписи є майже в кожної філармонії, зокрема в київської. Мій карантинний фаворит – Кельнська філармонія, яка щовечора викладає відео як своїх, так і чужих концертів. Зрештою, селекція – це теж талант.

Як зрозуміти, чи готовий платити за музику?

Спробуй один місяць безкоштовного користування YouTube Music Premium, щоб спробувати всі переваги сервісу. Якщо не сподобається – скасувати можна будь-коли (плата за перший місяць не буде стягнута).

Як зрозуміти, чи готовий
платити за музику?

Слухай музику без реклами, офлайн і у фоновому режимі з

YouTube Music Premium.

YouTube Music – музичний стримінговий сервіс, який пропонує офіційні
альбоми, відеокліпи, живі виступи, ремікси й багато іншого.
Поринь у світ музики  тут є все!

Спробувати безкоштовно

1 місяць безкоштовно • Потім 79,00 грн./місяць
Скасувати можна будь-коли


Матерiал пiдготовлено за пiдтримки